«Νέους ορίζοντες στην αειφορική αξιοποίηση των δασικών μας πόρων φέρνει το πόρισμα της ομάδας εργασίας για την διαχείριση και πιστοποίηση των αυτοφυών εδωδίμων μανιταριών στην Ελλάδα»

Τρί, 09/07/2019

Αθήνα, 5 Ιουλίου 2019

 
 
 
 
 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
Ο Αν. Υπουργός ΠΕΝ, Σ. Φάμελλος και ο Υφυπουργός ΠΕΝ, Γ. Δημαράς για το πόρισμα διαχείρισης –πιστοποίησης αυτοφυών μανιταριών:
 
«Νέους ορίζοντες στην αειφορική αξιοποίηση των δασικών μας πόρων φέρνει το πόρισμα της ομάδας εργασίας για την διαχείριση και πιστοποίηση των αυτοφυών εδωδίμων μανιταριών στην Ελλάδα»
 
 
Ολοκληρώθηκε σήμερα ακόμη μία καινοτόμος νομοθετική πρωτοβουλία του ΥΠΕΝ σε συνεργασία με το ΥΠΑΑΤ, ειδικούς επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό αλλά και την κοινωνία των πολιτών. Η αειφορική χρήση των αυτοφυών εδώδιμων μανιταριών απασχολεί εδώ και αρκετά χρόνια την ελληνική ύπαιθρο, ιδιαίτερα αφού τα τελευταία χρόνια η συλλογή, συσκευασία, μεταποίηση και πώληση επίγειων μανιταριών και ειδικότερα υπόγειων (τρούφας) έχει πάρει σημαντικές διαστάσεις, ενώ ταυτόχρονα ένα κύμα «μανιταροφιλίας» προσελκύει χιλιάδες νέους φίλους από κάθε ηλικία ξανά στην ελληνική ύπαιθρο.
 
Ο Αν. ΥΠΕΝ Σ. Φάμελλος δήλωσε:
 
 «Η Εθνική Στρατηγική για τα Δάση περιλαμβάνει μηχανισμούς που σχετίζονται με τη δομημένη παραγωγή και προώθηση των μη ξυλωδών προϊόντων, αλλά και τη φύλαξη και την καταπολέμηση ληστρικών φαινομένων και λαθρεμπορίου. Επιπλέον, υποστηρίζει δράσεις που σχετίζονται με την καινοτομία και την τυποποίηση στον τομέα των αυτοφυών εδώδιμων μανιταριών. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να μπορούμε πλέον να σχεδιάσουμε σε στέρεα βάση μία νέα προοπτική εργασίας στην ορεινή Ελλάδα που μπορεί να δώσει μια ακόμη διέξοδο στους νέους εάν συνδυαστεί μάλιστα με την γαστρονομία και τον τουρισμό, όπως συμβαίνει στο εξωτερικό» 
 
Αντίστοιχα ο Υφυπουργός ΠΕΝ, Γ. Δημαράς δήλωσε τα εξής: 
 
«Η ανάγκη αξιοποίησης των μοναδικών αλλά παραγνωρισμένων προϊόντων της ελληνικής υπαίθρου όπως είναι τα αυτοφυή εδώδιμα μανιτάρια, τα αρωματικά φυτά, το μέλι, η ρητίνη, τα κουκουνάρια και τόσοι άλλοι άγριοι καρποί των ελληνικών δασών που παραδοσιακά οι ορεινές κοινότητες χρησιμοποιούσαν για αυτοκατανάλωση, αποτελούν σήμερα ένα προνομιακό πεδίο για την ανάπτυξη μιας ακόμη μοναδικής οικονομικής δραστηριότητας. Σήμερα, με την χρήση σύγχρονων τεχνολογικών εργαλείων μπορούμε πλέον να πιστοποιούμε την αειφορική κάρπωσή τους, αφού η ομάδα εργασίας σε συνεργασία με επιστήμονες από άλλες μεσογειακές χώρες, μας προτείνει καινοτόμους αλλά και δοκιμασμένους τρόπους για να το πετύχουμε. Καλώ λοιπόν τους πολίτες να διαβάσουν το εξαιρετικά ενδιαφέρον πόρισμα και να στείλουν άμεσα τις απόψεις τους, ώστε οι υπηρεσίες να προχωρήσουν γρήγορα στην πιλοτική εφαρμογή των προτάσεων του»
 
Ακόμη ο τέως αναπληρωτής ΥΠΑΑΤ και ΥΠΕΝ Γ. Τσιρώνης δήλωσε σχετικά:
 
«Ήδη από το 2016, όταν αναλάβαμε το Υπουργείο Περιβάλλοντος θεωρήσαμε ότι η παρούσα νομοθετική πρωτοβουλία μπορεί να λειτουργήσει καταλυτικά σε πολλά επίπεδα: τα μανιτάριαφαίνεται να προτιμώνται όλο και περισσότερο από τους καταναλωτές ως τροφή υψηλής διατροφικής αξίας, προερχόμενη απευθείας από την ελληνική φύση και εκτός από «ξεχωριστή», «ιδιαίτερη» και «νόστιμη» είναι και «αμόλυντη», «φυσική» και τελικά «περιβαλλοντικά φιλική». Ταυτόχρονα η ερασιτεχνική συλλογή τους μπορεί, εάν είναι ελεγχόμενη, να λειτουργήσει ως ένα εξαιρετικό μέσο δασικής αναψυχής και έναυσμα για την αύξηση της επισκεψιμότητας στα δάση και την ύπαιθρο, την ενδυνάμωση του οικοτουρισμού, την ανάδειξη της ιδιαίτερης γαστρονομίας αλλά και της αγάπης και προστασίας των δασικών πόρων. Η τριετής δημόσια διαβούλευση που έγινε σε πολλές φάσεις προετοιμασίας του πορίσματος φαίνεται να είχε σημαντική επίδραση στην εξέλιξη της συγγραφής του αλλά και των συμπερασμάτων του. Το επόμενο βήμα θα είναι να προχωρήσει η πολιτική ηγεσία, με την αποδοχή της τοπικής κοινωνίας, στην καινοτόμο νομοθέτηση μιας σύγχρονης και μη γραφειοκρατικής αδειοδοτικής διαδικασίας, αλλά και να προστατέψει την δημόσια υγεία, βοηθώντας παράλληλα τους φίλους και κατοίκους της ορεινής Ελλάδας να απολαύσουν ακόμη μία διάσταση της αξιοποίησης του δασικού πλούτου της χώρας»
 
Το πόρισματης ομάδας εργασίας για την διαχείριση και πιστοποίηση των αυτοφυών εδωδίμων μανιταριών της Ελλάδας είναι διαθέσιμο για το κοινό στον ιστότοπο του ΥΠΕΝ, ενώ οι υπηρεσίες του ΥΠΕΝ θα δέχονται τα γραπτά σχόλια του κοινού μέχρι το τέλος Ιουλίου 2019, μέσω email στη διεύθυνση manitariaprv.ypeka.gr.