ΝΕΑ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ Γ. ΔΗΜΑΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΕΚΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΑΧΕΛΩΟΥ

Πέμ, 29/10/2015

27.10.2015

ΝΕΑ ΕΡωΤΗΣΗ ΤΟΥ Γ. ΔΗΜΑΡΑ Για τα εργα εκτροπησ του αχελωου

Ερώτηση κατέθεσε εκ νέου σήμερα ο οικολόγος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Δημαράς σχετικά με το θέμα της εκτροπής του Αχελώου.

Στην ερώτησή του ο Γ.Δημαράς αναφέρεται στη συνέχιση των έργων του φράγματος της Μεσοχώρας παρά την αντίθετη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Παράλληλα επισημαίνει την ύπαρξη Υπουργικής Απόφασης για τη διάθεση πιστώσεων ύψους 1,149,960.00 € του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων 2015, που αφορούν εργασίες σχετικές με την εκτροπή του Αχελώου. Τέλος ζητά διευκρινίσεις αναφορικά με δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για αξιώσεις της Ρωσίας από τη χώρα μας ποσού ύψους 250εκ. ευρώ που αντιστοιχεί σε αντισταθμιστικά ωφελήματα στο πλαίσιο προηγούμενης σύμβασης προμήθειας φυσικού αερίου που προέβλεπε την κατασκευή από ρωσικές εταιρείες δύο υδροηλεκτρικών σταθμών στη Συκιά και το Πευκόφυτο, συνδεδεμένων επίσης με την εκτροπή του Αχελώου.

Σχετικά με το θέμα ο Γιώργος Δημαράς δήλωσε: «Σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 26/2014 απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας κρίθηκε ότι τα έργα εκτροπής του Αχελώου είναι αντίθετα στην αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης, τη στιγμή που από αυτά επέρχεται εκτεταμένη περιβαλλοντική βλάβη σε περιοχή που περιλαμβάνεται στο δίκτυο Natura 2000. Το ίδιο υπογράμμιζαν και παλιότερες αποφάσεις του Συμβουλίου. Η κυβέρνηση θα πρέπει να διευκρινίσει το εάν και ποιες εργασίες συνεχίζονται στην περιοχή και να δεσμευθεί ότι θα σεβαστεί τις αποφάσεις τις δικαιοσύνης. Είναι πλέον βέβαιο ότι η λύση στο υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας δεν μπορεί να υπάρξει μέσα από την εκτροπή του Αχελώου. Επιβάλλεται ένας νέος ενεργειακός σχεδιασμός της ευρύτερης περιοχής που θα δίνει έμφαση στην εξοικονόμηση νερού, στη ριζική αναδιάρθρωση των καλλιεργειών  και σε εναλλακτικές λύσεις που θα σέβονται τους φυσικούς μας πόρους». 

Πληροφορίες: 2106399612

 

Το κείμενο της ερώτησης του Γιώργου Δημαρά, εδώ