Μείωση προνομίων βουλευτών: μια πράξη συμβολική αλλά και ουσιαστική

του Γιώργου Δημαρά

Δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο www.insider.gr 

 

Λίγες εβδομάδες μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε μια κίνηση ιδιαίτερου συμβολισμού αλλά και ουσίας κάλεσε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να αρνηθούν να παραλάβουν βουλευτικά αυτοκίνητα. Κάλεσε δηλαδή τους βουλευτές της νέας κυβέρνησης συνεργασίας με κορμό την αριστερά, να αρνηθούν στην πράξη τα προνόμια και το ήθος διακυβέρνησης του πολιτικού συστήματος που κυβερνούσε επί δεκαετίες τη χώρα, με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα. Δυστυχώς η πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού βρήκε περιορισμένη ανταπόκριση και λίγοι το κάναμε πράξη.

 

Λίγους μήνες αργότερα με πρωτοβουλία της κυβέρνησης μειώθηκε κατά 10% η βουλευτική αποζημίωση και με την τροποποίηση του Κανονισμού της Βουλής μειώθηκαν οι θέσεις μετακλητών υπαλλήλων που εργάζονταν, κυρίως, σε γραφεία πρώην πολιτικών προσώπων.

Είναι, όμως, αρκετές αυτές οι περιορισμένες διορθωτικές κινήσεις;

Σε μια περίοδο κρίσης που οι μισθοί στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα έχουν συρρικνωθεί δραματικά, που πολλές επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να κλείσουν και η κυβέρνηση δίνει μάχη για να περιορίσει την ανεργία, έχουμε κάνει ως εκλεγμένοι εκπρόσωποι του ελληνικού λαού αυτά που οφείλαμε για να δώσουμε πρώτοι εμείς το παράδειγμα ότι συμπάσχουμε με την ελληνική κοινωνία και κατανοούμε τις δυσκολίες που περνά; Έχουμε κάνει εκείνα που θα οφείλαμε για να αποδείξουμε ότι είμαστε διατεθειμένοι να σηκώσουμε το βάρος που μας αναλογεί και να ανακτήσουμε σταδιακά την χαμένη εμπιστοσύνη των πολιτών προς το πολιτικό σύστημα; Μπορούμε την ώρα που συμπολίτες μας επιβιώνουν δύσκολα να εξακολουθούμε να κάνουμε χρήση παροχών και προνομίων που επιβαρύνουν με εκατομμύρια ευρώ ετησίως τα δημόσια ταμεία;

Πριν λίγες μέρες, με ανοιχτή επιστολή μας προς τον Πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Βουλής, έντεκα βουλευτές της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ζητήσαμε από την κυβέρνηση να προχωρήσει με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα σε περαιτέρω μείωση των προνομίων μας προτείνοντας συγκεκριμένα μέτρα όπως:

  1. Μείωση κατά 50% στις συντάξεις Βουλευτών και πρώην Υπουργών εφόσον διαθέτουν και άλλα εισοδήματα άνω των 1.500€ μηνιαίως.
  2. Μείωση της μηνιαίας βουλευτικής αποζημίωσης κατά εύλογο ποσοστό.
  3. Φορολόγηση των βουλευτών με τους ίδιους συντελεστές που φορολογούνται και οι υπόλοιποι πολίτες.
  4. Περιορισμό του αριθμού των αστυνομικών που διατίθενται για την προστασία βουλευτών και λοιπών πολιτικών προσώπων (εν ενεργεία και πρώην).
  5. Εφαρμογή της πρότασης που είχε κάνει παλαιότερα ο Πρωθυπουργός Α. Τσίπρας να περιοριστεί ο αριθμός αυτοκινήτων που παραχωρούνται σε βουλευτές λαμβάνοντας υπόψη συγκεκριμένα κριτήρια.

Κάποιοι βιάστηκαν να μας χαρακτηρίσουν λαϊκιστές. Άλλοι μας κατηγόρησαν ότι επιχειρούμε να δημιουργήσουμε εντυπώσεις για να αποπροσανατολίσουμε την κοινή γνώμη από τη διαπραγμάτευση για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Στη χώρα μας δυστυχώς ο πολιτικός διάλογος διεξάγεται ακόμα με επικοινωνιακούς όρους άλλων δεκαετιών, ότι και να πεις, ακόμη και μια γενική αλήθεια ή μία προτροπή θα αμφισβητηθεί ή θα υπονομευτεί. Επειδή υπήρξαν και βουλευτές που για να αποφύγουν την ουσία μιλούν για λαϊκισμό, ας τοποθετηθούν στην ουσία στηρίζουν ή όχι την μείωση των προνομίων μας; Γνωρίζουμε ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δίνουν 20% στο κόμμα και 20% σε δομές αλληλεγγύης και εγώ προσωπικά κάτι παραπάνω σε Οικολόγους Πράσινους και ΣΥΡΙΖΑ. Παρ' όλα αυτά υπάρχει περιθώριο για μείωση στην βουλευτική αποζημίωση και των άλλων προνομίων.

Είναι στο χέρι της σημερινής κυβέρνησης να αποδείξει ότι μπορεί να αλλάξει τη χώρα και να καταργήσει κατεστημένα προνόμια των προηγούμενων δεκαετιών. Είναι ευκαιρία να δείξει ότι πρεσβεύει ένα διαφορετικό ήθος διακυβέρνησης και ότι συμπάσχει με το λαό. 

*ο Γιώργος Δημαράς είναι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος των Οικολόγων Πράσινων