Με ιδιαίτερη επιτυχία η εκδήλωση των Οικολόγων Πράσινων για την Οικονομία στην Αγία Παρασκευή, με ομιλητή το βουλευτή Γιώργο Δημαρά

Τετ, 13/12/2017

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου, εκδήλωση – συζήτηση των Οικολόγων Πράσινων Βορειοανατολικής Αθήνας με θέμα «Οι προτάσεις της Οικολογίας για την Οικονομία μέσα στην κρίση και μετά την κρίση» και ομιλητή τον Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος των Οικολόγων Πράσινων Γιώργο Δημαρά. Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής Γιάννης Σταθόπουλος,  οι εκπρόσωποι  των Οικολόγων Πράσινων Εύα Πάσχου και Κώστας Διάκος. Παραβρέθηκαν επίσης η πρώην βουλευτής των Οικολόγων Εναλλακτικών Αναστασία Ανδρεαδάκη και στελέχη  της τοπικής αυτοδιοίκησης. Συντόνισε εκ μέρους της ΠΚ ΒΑ Αθήνας, ο Τάκης Νικολακόπουλος.

Ο Οικολόγος Βουλευτής επεσήμανε την κρισιμότητα της επιβίωσης του ανθρωπίνου είδους, παρουσιάζοντας πίνακες και διαγράμματα που αποδεικνύουν τη ραγδαία αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού με γεωμετρική πρόοδο που συντελείται τις τελευταίες δεκαετίες. Η αύξηση αυτή, σε συνδυασμό με την αύξηση της κατανάλωσης ανά άτομο, οδηγεί στην ταχύτατη εξάντληση των φυσικών πόρων και τη στέρησή τους από τις μελλοντικές γενιές. Συμβάλλει επίσης στην υπερθέρμανση του πλανήτη και την  κλιματική αλλαγή, με καταστροφικές οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές συνέπειες.

Αναφερόμενος στην ενεργειακή πολιτική, ο Γιώργος Δημαράς υπογράμμισε ότι θα πρέπει να επιταχύνουμε τους ρυθμούς μετάβασης στη μεταλιγνιτική εποχή, καθώς δεν αποτελεί συνετή πολιτική επιλογή η εξάντληση των αποθεμάτων του λιγνίτη και του πετρελαίου σε 40 με 50 χρόνια. Τόνισε επίσης την αντίθεση των Οικολόγων Πράσινων στις σχεδιαζόμενες εξορύξεις πετρελαίου στο Ιόνιο, υπογραμμίζοντας ότι τα οφέλη ενός αντίστοιχου σχεδιασμού για ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα ήταν σημαντικότερα για την οικονομία, το περιβάλλον αλλά και την ενεργειακή αυτάρκεια της χώρας.

Στη συνέχεια ο Γιώργος Δημαράς τόνισε την ανάγκη αλλαγής των προτεραιοτήτων και μεθόδων  παραγωγής αλλά και του καταναλωτικού μοντέλου, αλλά  και τη μετάβαση σε μια βιώσιμη οικονομία. Με βασικά χαρακτηριστικά την ισόρροπη ανάπτυξη των τομέων παραγωγής, τις ισχυρές τοπικές οικονομίες, τη διατροφική και ενεργειακή αυτάρκεια, αλλά και την ορθολογική αξιοποίηση των φυσικών πόρων σύμφωνα με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας. Ο βουλευτής υπογράμμισε την απατηλή εικόνα των αριθμών, καθώς κατά την περίοδο 2004-2009, παρά τον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 4%, οι παραγωγικοί τομείς (πρωτογενής και δευτερογενής) συρρικνώθηκαν κρίσιμα και η ελληνική οικονομία οδηγήθηκε στην κατάρρευση. Έφτασε μάλιστα να έχει το δεύτερο μεγαλύτερο χρέος στον κόσμο, ενώ η αξία των ελληνικών τραπεζών εκμηδενίστηκε.

Ο Γιώργος Δημαράς μίλησε για την ανάγκη συνεργασίας και σύγκλισης της Αριστεράς και της Οικολογίας, τονίζοντας ότι δεν μπορεί υπάρξει Αριστερά χωρίς τις αξίες της Οικολογίας, ούτε Οικολογία που να μην έχει μπολιαστεί με τις αρχές της αλληλεγγύης και της κοινωνικής δικαιοσύνης για τις οποίες πάντα αγωνιζόταν η Αριστερά.

Ολοκληρώνοντας την εισήγησή του ο Γιώργος Δημαράς υπογράμμισε τη σημαντική συμβολή της Οικολογίας στο κυβερνητικό έργο, δίνοντας παραδείγματα πετυχημένων τομών και παρεμβάσεων, όπως το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων, ο νόμος για την Ανακύκλωση, οι δασικοί χάρτες αλλά και η νομοθετική δέσμευση για τη διατήρηση των υδάτων της χώρας υπό δημόσιο έλεγχο.

 

Ακολούθησε συζήτηση με παρεμβάσεις και ερωτήσεις από τους παριστάμενους πολίτες.