Καίρια ερωτήματα για τη μετάβαση στη μετα-λιγνιτική εποχή έθεσε ο Γιώργος Δημαράς στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής

Δευ, 10/07/2017

Σημαντικά ερωτήματα για τον σχεδιασμό της μετα-λιγνιτικής εποχής στη Δυτική Μακεδονία, προκειμένου να έχει μέλλον η περιοχή, έθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος των Οικολόγων Πράσινων Γιώργος Δημαράς, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής,  σχετικά με την περιβαλλοντική αποκατάσταση των λιγνιτικών πεδίων της περιοχής. Ειδικότερα, τα ερωτήματα αφορούσαν το απαραίτητο σχέδιο για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής μετά τον λιγνίτη, το οποίο θα πρέπει να βασιστεί στην αγροτική παραγωγή, τη  βιομηχανία και στην ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).

 

Το πρώτο και κρίσιμο ερώτημα που τέθηκε ήταν εάν υπάρχουν δεδομένα σχετικά με τα ποσοστά υπερβάσεων σε αέριους ρύπους στην περιοχή. Απαντώντας η κ.Αικατερίνη Φλιατούρα, Ειδική Επιστήμονας στο Συνήγορο του Πολίτη, αναφέρθηκε σε ερευνητικό πρόγραμμα που αφορούσε την αποτίμηση της ποιότητας της ατμόσφαιρας στον οικισμό της Ακρινής, σύμφωνα με το οποίο οι ετήσιες υπερβάσεις των αιωρούμενων σωματιδίων βρίσκονταν σε επίπεδο περίπου 83 φορές πάνω από το επίπεδο των 50 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο, όταν η νομοθεσία ορίζει ότι οι ετήσιες υπερβάσεις πρέπει να είναι το πολύ 35 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο. Από την πλευρά του, ο κ.Νίκος Μάντζαρης, υπεύθυνος ενεργειακής και κλιματικής πολιτικής της WWF, υπογράμμισε ότι ο ΑΗΣ (ατμοηλεκτρικός σταθμός) Αμυνταίου εκπέμπει 1200 mg/m3 διοξείδιο του θείου, δηλαδή έξι φορές πάνω από το ευρωπαϊκό όριο των 200mg/m3 που ισχύει αυτή τη στιγμή.

 

Στη συνέχεια ο Γιώργος Δημαράς έθεσε ερώτημα προς τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης σχετικά με το εάν η Δ.Ε.Η. τηρεί τις υποχρεώσεις της.  Ο Δήμαρχος Εορδαίας άσκησε κριτική προς τη Δ.Ε.Η. τόσο για την εφαρμογή των νέων περιβαλλοντικών όρων όσο και για την τήρηση των συμβατικών της υποχρεώσεων αναφορικά με την αποκατάσταση των εδαφών που προβλέπονται από ευρωπαϊκές Οδηγίες.

 

Τέλος, ο Γιώργος Δημαράς απευθύνθηκε προς το ΕΚΕΤΑ (Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης) ζητώντας να μάθει εάν  το Κέντρο έχει  τις προϋποθέσεις για να αναλάβει τον ρόλο του ανεξάρτητου φορέα παρακολούθησης της μεταλιγνιτικής περιόδου. Θετική υπήρξε η ανταπόκριση εκ μέρους του κ. Ν. Κουκουζά, Διευθυντή Ερευνών στο Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων του ΕΚΕΤΑ, ο οποίος επιβεβαίωσε τη διαθεσιμότητα προσωπικού και την ύπαρξη τεχνογνωσίας στο  Κέντρο, τόσο σε σχέση με τις εκμεταλλεύσεις λιγνίτη, όσο και σε σχέση με τις αποδόσεις, τις ενεργειακές καλλιέργειες, τη βιομάζα, θέματα τεχνολογιών, αλλά και θέματα που αφορούν άλλες μορφές ενέργειας, όπως για παράδειγμα το υδρογόνο.

 

Ο Γιώργος Δημαράς υπογράμμισε την διαφωνία των Οικολόγων Πράσινων για την χωρίς μέτρο  βίαιη εκμετάλλευση όλων των αποθεμάτων των ενεργειακών ορυκτών της χώρας (πετρέλαιο, λιγνίτης, φυσικό αέριο) μέσω της παραχώρησης τους σε εταιρείες. Εξέφρασε την άποψη ότι ο ενεργειακός στρατηγικός σχεδιασμός της χώρας πρέπει να βασισθεί κατά κύριο λόγο στις Α.Π.Ε. και τα ορυκτά καύσιμα να χρησιμοποιηθούν στη μεταβατική περίοδο, σε περιορισμένη έκταση και για συγκεκριμένες χρήσεις.

Παρακολουθήστε την ομιλία του Γιώργου Δημαρά εδώ