Η Πολιτική Οικολογία για μία Ευρώπη της Δημοκρατίας, της Αλληλεγγύης και της Βιωσιμότητας: Η προωθούμενη συμφωνία TTIP αντίθετη στην υγεία, το περιβάλλον και τους πολίτες

Δευ, 04/04/2016

Στις θέσεις της πολιτικής οικολογίας μπροστά στις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη αναφέρθηκε ο οικολόγος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Δημαράς σε παρέμβασή του στη Βουλή. Κατά τη διάρκεια κοινής συνεδρίασης των Διαρκών Επιτροπών Ευρωπαϊκών και Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής με αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με θέμα τις θεσμικές εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την ενίσχυση του ρόλου των εθνικών κοινοβουλίων, ο Γιώργος Δημαράς τόνισε την ανάγκη της εμβάθυνσης της Δημοκρατίας στην Ευρώπη και του περιορισμού της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών.

 Ο Γιώργος Δημαράς υπογράμμισε ότι χωρίς μια ενιαία ευρωπαϊκή στρατηγική και χωρίς κοινούς κανόνες οι ευρωπαϊκές χώρες δεν θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν με δίκαιο και ορθό τρόπο τα μεγάλα μεταναστευτικά και προσφυγικά ρεύματα που αναμένεται να αυξηθούν τις επόμενες δεκαετίες μεταξύ άλλων και λόγω των κλιματικών αλλαγών. Όπως επεσήμανε, δεν υπάρχει τρόπος επιβίωσης και ευημερίας της ανθρωπότητας χωρίς συνεννόηση και διάλογο που να βασίζεται σε κανόνες δικαίου και βιωσιμότητας και χωρίς την υπέρβαση των ιστορικά κυρίαρχων ανταγωνισμών και συγκρούσεων για λόγους εδαφικούς, οικονομικούς ή θρησκευτικούς.

 Όπως τόνισε ο Γιώργος Δημαράς η Ελλάδα και η Ευρώπη βιώνουν μια τεράστια ανθρωπιστική κρίση. Μια κρίση που θέτει σε δοκιμασία την ίδια την Ευρώπη, καθώς θα καταδείξει, αν η Ε.Ε. θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις ιδρυτικές της αξίες, εκείνες της συνεργασίας, της αλληλεγγύης, της ανεκτικότητας και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Ευρώπη μπροστά στο σημερινό σταυροδρόμι, είτε θα επιλέξει το δρόμο της ενότητας, της συνεργασίας και της υπεράσπισης των θεμελιωδών αξιών της, είτε θα ηττηθεί γκρεμίζοντας έτσι όσα κατακτήθηκαν με κόπο και επιμονή πολλές δεκαετίες.

 Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του ο Γιώργος Δημαράς έκανε ειδική αναφορά στην επερχόμενη συμφωνία TTIP μεταξύ της Ε.Ε. και των Η.Π.Α. επισημαίνοντας ότι ενδέχεται να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα για τη δημοκρατία, τη δικαιοσύνη, τη βιωσιμότητα των οικονομιών, την υγεία αλλά και το περιβάλλον. Εκφράζοντας τις επιφυλάξεις του οικολογικού χώρου με την υπογραφή της συμφωνίας, ο Γιώργος Δημαράς τόνισε, ότι με την TTIP ευνοούνται οι μεγάλες επιχειρήσεις σε βάρος των μικρών παραγωγικών επιχειρήσεων, ιδιαίτερα στον αγροτικό τομέα, ενώ αίρονται οι νομικοί περιορισμοί που προστατεύουν τα εργασιακά δικαιώματα, την πνευματική ιδιοκτησία και τα προσωπικά δεδομένα. Όπως είπε χαρακτηριστικά, η TTIP αποτελεί το Δούρειο Ίππο για το άνοιγμα των περιορισμών στα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα και τις καλλιέργειες μεταλλαγμένων προϊόντων. Οι πολυεθνικές των αγρο-εφοδίων και των τροφίμων θα επελάσουν απερίσπαστα σε βάρος της τοπικής παραγωγής και οικονομίας, απορυθμίζοντας τομείς της οικονομίας και ιδιαίτερα των μικρών χωρών από την υποβάθμιση των προϊόντων ονομασίας προέλευσης.