Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΙΣ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ

Τετ, 20/04/2016

Ομιλία του Γιώργου Δημαρά στη Βουλή για τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς

 

Παρέμβαση στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής έκανε ο Οικολόγος Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Δημαράς κατά τη διάρκεια συζήτησης για το σχέδιο νόμου για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς. Ο Γιώργος Δημαράς αναφέρθηκε στο χάσμα μεταξύ του νεοφιλελεύθερου μοντέλου για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, που προτείνει η Δεξιά στα πλαίσια μιας παγκοσμιοποιημένης οικονομίας, σε αντιδιαστολή με το μοντέλο της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας που προστατεύει τα τοπικά προϊόντα και ειδικά τα Προϊόντα Ονομαστικής Προέλευσης (ΠΟΠ), το οποίο προτείνουν η Αριστερά και η Οικολογία, δίνοντας έμφαση στο δημόσιο έλεγχο, καθώς και την κοινωνική και δημοκρατική λειτουργία, Παρέθεσε, επίσης, τις παρατηρήσεις του για βελτιώσεις σε επί μέρους άρθρα του Νομοσχεδίου.

Όπως τόνισε ο Γιώργος Δημαράς, μια υγιής και βιώσιμη ελληνική οικονομία, θα πρέπει να βασιστεί σε ένα μοντέλο που θα οδηγεί α) σε απεξάρτηση της χώρας από τις πολυεθνικές τροφίμων και σπόρων, β) στη διατροφική αυτάρκεια της χώρας: σήμερα η αγροτική παραγωγή καλύπτει μόλις το 3,8% του Α.Ε.Π. περίπου, ενώ για να έχουμε διατροφική αυτάρκεια θα πρέπει να φτάσουμε στο 10%, δηλαδή, πρέπει να τριπλασιάσουμε την αγροτική παραγωγή και γ) στην αειφορική γεωργία και κτηνοτροφία που θα θέσει τις βάσεις για μια υγιή οικονομία και θα δίνει τη δυνατότητα να παράγουμε για τις επόμενες δεκαετίες και αιώνες.

Ειδική αναφορά έγινε από το Γιώργο Δημαρά και στις προωθούμενες διατλαντικές συμφωνίες TTIP, μεταξύ Ε.Ε. και ΗΠΑ και SETA, μεταξύ Ε.Ε. και Καναδά, οι οποίες θα πλήξουν σημαντικά τους Έλληνες αγρότες. Με τις συμφωνίες αυτές, καταργείται κάθε όρος προστασίας του μικρού και μεσαίου αγρότη, όπως τα προϊόντα ονομαστικής προέλευσης (ΠΟΠ) και θα υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις για την ελληνική αγροτική παραγωγή. Ο Γιώργος Δημαράς κάλεσε όλα τα κόμματα να πάρουν δημόσια θέση απέναντι στον ελληνικό λαό και τους Έλληνες αγρότες για τις δύο αυτές συμφωνίες και ζήτησε να πραγματοποιηθεί κοινή συνεδρίαση των συναρμόδιων Επιτροπών της Βουλής προκειμένου να συζητηθεί διεξοδικά το θέμα.

Ο Γιώργος Δημαράς υπογράμμισε ότι η καλύτερη άμυνα απέναντι στην εξαφάνιση των μικρομεσαίων παραγωγών είναι η σωστή οργάνωση των γεωργικών συνεταιρισμών και η ισχυροποίηση των δεσμών της Κοινωνικής Οικονομίας. Αναφερόμενος στο σχέδιο νόμου, τόνισε την ανάγκη να αναβαθμιστεί η εκπαίδευση των νέων αγροτών, να βελτιωθεί η δημοκρατική λειτουργία των συνεταιρισμών, να μειωθεί ο ελάχιστος αριθμός των μελών τους ώστε να γίνουν πιο ευέλικτοι και να υπάρξει θετική αντιμετώπιση των θέσεων που έχουν καταθέσει οι σύλλογοι βιοκαλλιεργητών και οι φιλοζωικές οργανώσεις.

 

Πληροφορίες: 2106399612