Γιώργος Δημαράς: Υποχρέωση των πολιτών η υπεράσπιση του περιβάλλοντος από εγκληματικές δραστηριότητες

Πέμ, 19/07/2018

Αυστηρότερες ποινές και πρόστιμα ζήτησε ο οικολόγος βουλευτής

Στην ανάγκη αποτελεσματικότερης αντιμετώπισης του περιβαλλοντικού εγκλήματος από την οργανωμένη πολιτεία αλλά και με ενεργοποίηση των πολιτών, αναφέρθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος των Οικολόγων Πράσινων Γιώργος Δημαράς σε ομιλία του κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής, την Τετάρτη 11 Ιουλίου 2018.

Ο οικολόγος βουλευτής, αναφέρθηκε στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το περιβάλλον στη χώρα μας, με απορρίψεις λυμάτων, αυθαίρετες κατασκευές, μπαζώματα, εκχερσώσεις και βίαιες παρεμβάσεις σε προστατευόμενες περιοχές, λαθρεμπόριο ενδημικών ειδών και άλλα πολλά. Μίλησε ακόμη για το θέμα των εξορύξεων, που αποφασίστηκαν τα τελευταία χρόνια, και τον μεγάλο κίνδυνο η αυθαιρεσία και η προσβολή του περιβάλλοντος να γίνεται μέσα σε καθεστώς νομιμότητας, εφόσον δεν έχει θεσμοθετηθεί ούτε εξαίρεση για τις περιοχές NATURA.

Ο Γιώργος Δημαράς επεσήμανε επίσης ότι το περιβάλλον έχει μείνει πίσω στις συνειδήσεις των ελλήνων και τόνισε ότι δεν μπορούμε να τα περιμένουμε όλα από την αστυνομία και το κράτος, αλλά  ως πολίτες να τολμούμε να υπερασπιστούμε το περιβάλλον και να ενημερώνουμε τις αρμόδιες αρχές όταν διαπιστώνουμε ρύπανση, πυρκαγιά ή άλλη απειλή για τη φύση. Αναφερόμενος δε στο σοβαρό ζήτημα της πολυνομίας, ζήτησε να προχωρήσει η κωδικοποίηση της νομοθεσίας, που έχει δυστυχώς καθυστερήσει, προκειμένου οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι πολίτες να μπορούν να ανατρέχουν σε αυτή και να μην χάνονται σε διατάξεις που βρίσκονται διάσπαρτες σε διάφορους νόμους.

Παράλληλα ο βουλευτής ζήτησε τη δημιουργία ειδικού σώματος φύλαξης της φύσης, την αύξηση του αριθμού των επιθεωρητών περιβάλλοντος και την κατάλληλη επιμόρφωσή τους, καθώς και την αναθεώρηση και αυστηροποίηση του συστήματος των ποινών και προστίμων.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Δημαράς: «Θα πρέπει να γίνουμε πιο αυστηροί στην αντιμετώπιση περιβαλλοντικών εγκλημάτων, γιατί καλή είναι η παιδεία, αλλά θα πρέπει να υπάρχει ένα αποτελεσματικό σύστημα επιβολής ποινών εάν θέλουμε να λειτουργήσουμε ως κοινωνία. Δεν μπορούμε να αρκεστούμε σε μικροαλλαγές. Με τη συμβολή όλων μας, πρέπει να προχωρήσουμε σε μεγάλες και τολμηρές αλλαγές για να προστατεύσουμε τη ζωή μας, την υγεία μας αλλά και κυρίως, για να υπάρχει μέλλον για τις επόμενες γενιές».

Παρακολουθήστε την τοποθέτηση του Γιώργου Δημαρά εδώ και εδώ