ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΗΜΑΡΑΣ: Βιωσιμότητα, Κοινωνική Δικαιοσύνη και Αλληλεγγύη οι αρχές της Οικολογίας και της Αριστεράς για την Οικονομία

Παρ, 03/11/2017

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΗΜΑΡΑΣ: Βιωσιμότητα, Κοινωνική Δικαιοσύνη και Αλληλεγγύη οι αρχές της Οικολογίας και της Αριστεράς για την Οικονομία

Ομιλία στην Επιτροπή Οικονομικών για το προσχέδιο Προϋπολογισμού 2018

Για ένα διαφορετικό μοντέλο για την οικονομία έκανε λόγο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος των Οικολόγων Πράσινων Γιώργος Δημαράς σε ομιλία του στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για το προσχέδιο Προϋπολογισμού 2018, την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2018. Το μοντέλο αυτό βασίζεται στις αρχές της βιωσιμότητας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης.

 

Ο Γιώργος Δημαράς ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας ότι ο προϋπολογισμός δεν διαμορφώνεται εν κενώ, αλλά με βάση τα δεδομένα της οικονομίας και της παραγωγής: το δημόσιο χρέος (180% του ΑΕΠ -το μεγαλύτερο σχεδόν σε όλο τον κόσμο), την κρίση των τραπεζών και τα κόκκινα δάνεια, την κακή κατάσταση στο ασφαλιστικό σύστημα και την αποδιοργάνωση της παραγωγής. Τόνισε ιδιαίτερα τις  καταστροφικές συνέπειες που είχε για την οικονομία η περίοδος διακυβέρνησης της ΝΔ, ειδικά την περίοδο 2004-2009. Το δημόσιο χρέος αυξήθηκε κατά 101 δις ευρώ, η αγροτική παραγωγή συρρικνώθηκε στο 3,4% του ΑΕΠ την ίδια στιγμή που ο τομέας των υπηρεσιών έφτανε το 80,2% του ΑΕΠ. Οι τράπεζες κατέρρευσαν,  ενώ ως συνέπεια των πολιτικών ΝΔ και ΠΑΣΟΚ η ετήσια δαπάνη του ασφαλιστικού συστήματος ξεπέρασε το 17%, ποσοστό που ξεπερνά κατά πολύ το μέσο όρο των χωρών της Ε.Ε.

 

Στη συνέχεια της τοποθέτησής του ο Γιώργος Δημαράς αναφέρθηκε στα αποτελέσματα της πολιτικής του νεοφιλελευθερισμού σε διεθνές επίπεδο, τονίζοντας ότι η πολιτική αυτή οδηγεί στην κυριαρχία των ισχυρών και στη συγκέντρωση του πλούτου σε λίγους. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού κατέχει πλέον τόσο πλούτο όσο το υπόλοιπο 99%. Επιπλέον, οι φυσικοί πόροι του πλανήτη έχουν κατασπαταληθεί σε βάρος των επόμενων γενεών και οι οικονομίες δεν είναι πλέον βιώσιμες. Τέλος οι πολυεθνικές επιχειρήσεις κυριαρχούν στον πλανήτη, όχι μόνο οικονομικά, αλλά ελέγχοντας την ενημέρωση (ΜΜΕ) επηρεάζουν και ελέγχουν την πολιτική.

 

Αναφερόμενος στο μοντέλο βιωσιμότητας που στηρίζει η Οικολογία, κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για τον Προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς που συνοψίζονται στα εξής:

 

-Αύξηση των κονδυλίων που προορίζονται για την ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής.

-Αύξηση των πόρων του Ταμείου για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός, από τα 10 στα τουλάχιστον 50 εκατομμύρια ευρώ.

-Διάθεση πόρων σε συνεταιριστικά σχήματα στο χώρο της ενέργειας και

-Διάθεση πόρων για την προστασία και εξοικονόμηση των νερών άρδευσης, με λιμνοδεξαμενές, βελτιώσεις δικτύων κλπ.

 

Παρακολουθήστε την τοποθέτηση του Γιώργου Δημαρά εδώ