ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΗΜΑΡΑΣ: Θεμέλιο της Δημοκρατίας η αντικειμενική ενημέρωση

Τρί, 25/07/2017

Εργολάβοι και προμηθευτές Δημοσίου να μη κατέχουν ΜΜΕ

Δωρεάν συχνότητες σε Ένωση Περιφερειών και ΚΕΔΕ

 

Τη σημασία της αντικειμενικής ενημέρωσης των πολιτών ως θεμέλιου της Δημοκρατίας τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος των Οικολόγων Πράσινων Γιώργος Δημαράς, τη Δευτέρα 24/7/2017, σε κοινή συνεδρίαση Επιτροπών της Βουλής με θέμα την επεξεργασία του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής.

 

OΓιώργος Δημαράς διερωτήθηκε για την αντικειμενικότητα της ενημέρωσης στη χώρα μας με δεδομένο ότι μεγάλα οικονομικά συμφέροντα κατέχουν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ενώ έχουν άμεσα ή έμμεσα οικονομικές σχέσεις με το δημόσιο ως εργολάβοι ή προμηθευτές ή άλλες σχέσεις. Χρησιμοποιούν την επιρροή του μέσου ενημέρωσης  ως εργαλείο για να επιβάλλουν τους πολιτικούς και τις πολιτικές  της επιλογής τους.

 

Στη συνέχεια της τοποθέτησής του, επανέλαβε την αντίθεσή του στην κατοχή ΜΜΕ από εργολάβους και προμηθευτές του Δημοσίου. Αναφερόμενος δε στο ηλεκτρονικό σύστημα διαφάνειας για τον έλεγχο των εσόδων από τη διαφήμιση, που προτείνει το Νομοσχέδιο, τόνισε ότι είναι μια καλή πρόταση για να μπει τάξη στο τοπίο και να τεθούν όροι που θα σταματήσουν την εκτεταμένη φοροδιαφυγή από τα έσοδα διαφήμισης. Διευκρίνισε επίσης ότι δεν υπάρχει θέμα καταστρατήγησης των ελεύθερων συμβάσεων, δεδομένου ότι έχουν νομοθετηθεί ανάλογα μέτρα σε άλλους τομείς, όπως η υποχρεωτική κατάθεση στην εφορία των συμβάσεων εταιριών και εργολάβων αλλά και οι αντικειμενικές τιμές με βάση τις οποίες γίνεται η φορολογία των αγοραστών ακινήτων.

 

Ο Γιώργος Δημαράς μετέφερε επίσης στους παριστάμενους βουλευτές και φορείς και αιτήματα που έχει θέσει το Κόμμα των Οικολόγων Πράσινων: Πρώτον, να οριστεί  τι είναι περιφερειακή εμβέλεια στο νομοσχέδιο. Δεύτερον, να δίνονται και άδειες τηλεόρασης τοπικής εμβέλειας και όχι μόνο σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο. Τρίτον, το σήμα των Μ.Μ.Ε. των τηλεοράσεων εθνικής εμβέλειας να καλύπτει υποχρεωτικά όλη την έκταση και των παραμεθόριων περιοχών και των νησιών. Και τέταρτον, να παραχωρηθεί δωρεάν συχνότητα στην Αυτοδιοίκηση, στην Ένωση Περιφερειών και στην Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων.

 

Τέλος, ο βουλευτής κάλεσε τα Κόμματα του Κοινοβουλίου, και πιο συγκεκριμένα τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, να στηρίξουν το Νομοσχέδιο και όχι τα συμφέροντα επιχειρηματιών: «Η κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο έχουν υποχρέωση να προστατεύσουν την αντικειμενική ενημέρωση, την κοινωνία, το δημόσιο συμφέρον και σε τελική ανάλυση τη Δημοκρατία. Πρέπει να υπάρχει αυστηρό πλαίσιο λειτουργίας ώστε να τηρούνται οι όροι του πλουραλισμού, της αντικειμενικότητας και της ποιότητας. Αυτό, λοιπόν, γίνεται με το σημερινό νομοσχέδιο».

 

Παρακολουθήστε την ομιλία του Γ.Δημαρά στην Ολομέλεια της Βουλής εδώ