Γιώργος Δημαράς: Τέρμα στη διαπλοκή και στη διαφθορά στον χώρο των συγκοινωνιών (ΟΑΣΑ, ΟΑΣΘ)

Παρ, 26/01/2018

Γιώργος Δημαράς: Τέρμα στη διαπλοκή και στη διαφθορά στον χώρο των συγκοινωνιών (ΟΑΣΑ, ΟΑΣΘ)

Χρηστή διοίκηση και βέλτιστη αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων ζήτησε από τις νέες διοικήσεις ο οικολόγος βουλευτής

Την ευθύνη των νέων διοικήσεων στους οργανισμούς αστικών συγκοινωνιών Αττικής και Θεσσαλονίκης προκειμένου να υπάρξει άριστη αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων, υπογράμμισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος των Οικολόγων Πράσινων Γιώργος Δημαράς, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2018. Στη συνεδρίαση έλαβαν μέρος μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ.Χ.Σπίρτζης, ο Αναπλ. Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ.Σ.Φάμελλος, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Ι.Αμανατίδης καθώς και εκπρόσωποι των διοικήσεων των φορέων αστικών συγκοινωνιών Αττικής και Θεσσαλονίκης.

Ο Γιώργος Δημαράς, με αφορμή τις διαπιστώσεις των παρευρισκομένων στη συνεδρίαση ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν ανεχθεί φαινόμενα διαφθοράς και διαπλοκής στο χώρο των αστικών συγκοινωνιών. Ζήτησε λοιπόν από τα κόμματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ να κάνουν  αυτοκριτική και τα φαινόμενα αυτά να μην επαναληφθούν στο μέλλον. Τόνισε ακόμα την ανάγκη χρηστής διοίκησης από τις νέες διοικήσεις των οργανισμών προκειμένου να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι διαθέσιμοι οικονομικοί πόροι, να βελτιωθεί η ποιότητα εξυπηρέτησης των πολιτών και να αυξηθεί η χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς. Όπως υπογράμμισε ο βουλευτής, με τον τρόπο αυτό θα γίνει εξοικονόμηση πόρων και ενέργειας, θα ενισχυθεί η οικολογική συμπεριφορά του επιβατικού κοινού και θα επιτευχθούν οι στόχοι για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Όπως τόνισε ο Γιώργος Δημαράς: «Είναι ανάγκη η χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς να γίνεται από όλους τους πολίτες και όχι μόνο από τους οικονομικά αδύναμους που δεν έχουν άλλη επιλογή. Η χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς είναι κυρίως θέμα οικολογικής συνείδησης, που πρέπει όλοι μας να αποκτήσουμε».

Ο οικολόγος βουλευτής ολοκλήρωσε την παρέμβασή του στην Επιτροπή θέτοντας μια σειρά από ερωτήματα στους παριστάμενους Υπουργούς και εκπροσώπους φορέων:

1. Με αφορμή την αναφορά του Προέδρου του ΟΑΣΘ σε κρατικές επιχορηγήσεις ύψους 200% κατά το παρελθόν στις αστικές συγκοινωνίες, ο Γιώργος Δημαράς ζήτησε να δοθούν αναλυτικά στοιχεία, ώστε να γνωρίζει ο ελληνικός λαός τι ακριβώς συνέβαινε στους οργανισμούς τα προηγούμενα χρόνια.

2. Σε συνέχεια της τοποθέτησης του Προέδρου του ΟΑΣΑ στην οποία αναφέρθηκε ότι υπήρξε σημαντική μείωση του λειτουργικού κόστους του Οργανισμού, ζήτησε να περιγραφούν ποια συγκεκριμένα μέτρα έλαβε η διοίκηση του ΟΑΣΑ προς αυτή την κατεύθυνση και εάν αυτό επηρέασε την ποιότητα εξυπηρέτησης των πολιτών.

3. Τέλος ζήτησε να ενημερωθεί για το εάν έχουν κινηθεί νομικές διαδικασίες για περιστατικά διαφθοράς που εντοπίστηκαν κατά το παρελθόν, επισημαίνοντας ότι η μηδενική ανοχή της πολιτείας σε τέτοια φαινόμενα αποτελεί προϋπόθεση για τη μετάβαση σε μια νέα κατάσταση ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας.

 

Παρακολουθήστε την ομιλία του Γ.Δημαρά εδώ