Γιώργος Δημαράς: Στόχος η διατροφική επάρκεια και το θετικό ισοζύγιο εισαγωγών – εξαγωγών στα αγροτικά προϊόντα

Τετ, 04/10/2017

Να δοθεί ρόλος στους Φορείς Διαχείρισης των βιοτόπων

 

Στην ανάγκη αξιοποίησης των δυνατοτήτων που διαθέτει η χώρα για την παραγωγή ποιοτικών αγροτικών προϊόντων αναφέρθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος των Οικολόγων Πράσινων Γιώργος Δημαράς κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής την Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2017. Στη συνεδρίαση που είχε ως αντικείμενο τη συζήτηση και επεξεργασία του νομοσχεδίου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) «Διακίνηση και Εμπορία Νωπών και Ευαλλοίωτων Αγροτικών Προϊόντων και άλλες διατάξεις», συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο Υπουργός ΑΑΤ κ.Ε.Αποστόλου και ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ.Ν.Μαυραγάνης.

Ο Γιώργος Δημαράς τοποθετήθηκε ειδικότερα για τα σημεία του νομοσχεδίου που αφορούν τις λιμνοθάλασσες, υπογραμμίζοντας τον ειδικό ρόλο που διαδραματίζουν οι φορείς διαχείρισης στις περιπτώσεις ιχθυοτρόφων υδάτων σε λιμνοθάλασσες που ανήκουν στο δίκτυο NATURAή άλλες προστατευόμενες περιοχές. Τόνισε ότι οι φορείς διαχείρισης πρέπει να έχουν λόγο στα σχεδιαζόμενα έργα και στις βελτιώσεις των δημόσιων υποδομών καθώς και σε κάθε παρέμβαση στους σχεδιασμούς των έργων.

Ο βουλευτής προχώρησε στην κατάθεση τροπολογίας για τη βελτίωση του σχεδίου νόμου προτείνοντας ειδικότερα:

·    Στο άρθρο 10 του νομοσχεδίου που τροποποιεί τον αλιευτικό κώδικα 420/70 και για περιπτώσεις ιχθυοτρόφων υδάτων σε παράκτιες λιμνοθάλασσες θα πρέπει να αναφέρεται σαφώς ότι θα λαμβάνονται υπόψη οι υφιστάμενες Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες και τα υφιστάμενα Σχέδια Διαχείρισης.

·       Επειδή οι λιμνοθάλασσες βρίσκονται ήδη σήμερα (ή σχεδιάζεται να βρεθούν στο επόμενο διάστημα με βάση και τον υπό διαμόρφωση Νόμο ) εντός περιοχών  χωρικής αρμοδιότητας Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, θα πρέπει κατά τις διαδικασίες εκμίσθωσης,  σύνταξης των περιβαλλοντικών εκθέσεων και ορισμού σχετικών παραγωγικών και περιβαλλοντικών στόχων, να γνωμοδοτούν και οι Φορείς Διαχείρισης, θέτοντας εξειδικευμένους όρους σύμφωνα με τις περιβαλλοντικές ανάγκες των εξεταζόμενων περιοχών.

Όπως τόνισε ο Γιώργος Δημαράς:  «Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο ευρύτερης αποδοχής, γιατί βοηθά στον Έλληνα παραγωγό, ενώ συμβάλλει στην ποιότητα των τροφίμων αλλά και την ενίσχυσης της παραγωγής. Στη χώρα μας υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να παράγουμε ποιοτικά προϊόντα. Χρειαζόμαστε όμως και την ποσότητα γιατί θα πρέπει σταδιακά να φτάσουμε σε ένα επίπεδο έστω σχετικής διατροφικής επάρκειας, καθώς και να πετύχουμε οπωσδήποτε ένα θετικό ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών».

 

Παρακολουθήστε την ομιλία του Γιώργου Δημαρά εδώ