Γιώργος Δημαράς: Στη λογική της οικολογίας το σχέδιο νόμου για τις ενεργειακές κοινότητες

Πέμ, 21/12/2017

Γιώργος Δημαράς: Στη λογική της οικολογίας το σχέδιο νόμου για τις ενεργειακές κοινότητες

Τοποθετήσεις στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής

 

Στη λογική της οικολογίας, της αποκέντρωσης, της οικονομικής δημοκρατίας και της αειφορίας κινείται το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος για τις ενεργειακές κοινότητες όπως υπογράμμισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος των Οικολόγων Πράσινων Γιώργος Δημαράς, σε παρεμβάσεις του στις τέσσερεις συνεδριάσεις της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής (14,15, 20 & 21 Δεκεμβρίου).

 

Ο Γιώργος Δημαράς τόνισε ότι με το νομοσχέδιο επιχειρείται ένα ακόμη βήμα αλλαγής στο κυρίαρχο μοντέλο ανάπτυξης, όσο το επιτρέπουν οι συνθήκες, σε συνέχεια του πρόσφατου Νόμου για την ανακύκλωση -κυκλική οικονομία, αλλά και τον περσινό Νόμο για την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία. Επεσήμανε επίσης ότι η θετική συμβολή του νομοσχεδίου εστιάζεται στους παρακάτω τομείς:

·Παρεμβαίνει στην κρίσιμη ανάγκη αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και καθιστά το ενεργειακό σύστημα πιο βιώσιμο και ανεξάρτητο.

·Ενισχύει την τοπικότητα στην οικονομία και περιορίζει τις αποστάσεις μεταξύ παραγωγής και κατανάλωσης και τις απώλειες ενέργειας.

·Συμβάλλει στην αποκέντρωση, την ενίσχυση της οικονομικής και τοπικής δημοκρατίας, αλλά και τη συμμετοχή του πολίτη στη διαχείριση οικονομικών και ενεργειακών ζητημάτων.

·Βρίσκεται σε αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση, αφού η παραγωγή ενέργειας πλέον δεν θα περιορίζεται μόνο στις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις αλλά θα γίνεται και από συνεργατικά σχήματα με τη συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης ή και μόνο από την αυτοδιοίκηση.

·Κατοχυρώνει τον δημοκρατικό –συνεταιριστικό χαρακτήρα των Ενεργειακών Κοινοτήτων: με τη ρύθμιση «ένα μέλος-μία ψήφος», και ανώτατο όριο συμμετοχής 20%.

 

Ο βουλευτής ζήτησε επίσης να ληφθούν υπόψη και οι προτάσεις που κατέθεσαν οι φορείς για:

 

·Να μεγαλώσει το όριο της παραγωγής από ΑΠΕ από 500 KW μέχρι και το 1 ΜW.

·Να ρυθμιστεί το θέμα της δυνατότητας των ΟΤΑ να εξασφαλίσουν δανειακά κεφάλαια προκειμένου να συμμετάσχουν σε επενδύσεις μέσω ενεργειακών κοινοτήτων.

·Να κατοχυρωθεί η δυνατότητα απόδοσης από τους ΟΤΑ του ισχύοντος τοπικού τέλους ΑΠΕ για την χρηματοδοτική ενίσχυση των Ενεργειακών Κοινοτήτων στις οποίες συμμετέχουν.

·Να κατοχυρωθεί η προτεραιότητα εξέτασης από την ΡΑΕ αιτημάτων από Ενεργειακές Κοινότητες αλλά και χρηματοδοτήσεων από ΕΣΠΑ, με πρώτη προτεραιότητα τις νησιωτικές περιοχές .

·Να κωδικοποιηθεί το συνολικό νομοθετικό -πλαίσιο για τους Συνεταιρισμούς (αγροτικούς, αστικούς, δασικούς και ενεργειακούς), για τους οποίους υπήρξαν τα τελευταία χρόνια επί μέρους σημαντικές ρυθμίσεις.

·Να λυθούν με ταχείς ρυθμούς οι εκκρεμότητες που υπάρχουν για τη δυνατότητα αυτοπαραγωγής με μικρές ανεμογεννήτριες αλλά και αποθήκευσης της παραγόμενης ενέργειας.

·Να στηθούν με πρωτοβουλίες το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, μηχανισμοί στήριξης σε περιφερειακό επίπεδο για τη δημιουργία Ενεργειακών Κοινοτήτων, για δράσεις ενημέρωσης και κατάρτισης των πολιτών, επιχειρηματιών και αυτοδιοικητικών.

Ο βουλευτής ζήτησε συμπληρωματικά:

·Να δοθεί παράλληλη προτεραιότητα σε προγράμματα ενεργειακής εξοικονόμησης μέσα από τη θωράκιση των κτιρίων (κατοικίες, δημόσια κτίρια και παραγωγικοί χώροι), με  γενναία χρηματοδότηση και τεχνική υποστήριξη,

·Να ληφθούν υπόψη οι προτάσεις που κατέθεσε η αντιπολίτευση για κατάλληλα φορολογικά, χρηματοδοτικά ή άλλα κίνητρα και για οικογενειακές επιχειρήσεις .

Τέλος, ο Γιώργος Δημαράς υπογράμμισε τη σημασία του συντονισμού αλλά και της δημόσιας διαβούλευσης προκειμένου να δημιουργηθεί η κατάλληλη επιστημονική βάση και να ολοκληρωθεί τάχιστα ένας σωστός μακροχρόνιος ενεργειακός σχεδιασμός για την χώρα μας, με βάση και τις δεσμεύσεις από την Συνθήκη του Παρισιού. Η Συνθήκη περιλαμβάνει δεσμεύσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας, τη μεγιστοποίηση συμμετοχής των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα και την  απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.

Δείτε τις παρεμβάσεις του βουλευτή :

Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου

Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου

Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου