Γιώργος Δημαράς: Σκέψου πλανητικά, Δράσε Τοπικά

Δευ, 30/07/2018

23.7.2018

Γιώργος Δημαράς:  Σκέψου πλανητικά, Δράσε Τοπικά

Απαιτούνται  τολμηρά μέτρα για την  κατάργηση  της πλαστικής σακούλας και άλλων  πλαστικών ειδών τόνισε ο οικολόγος Βουλευτής

Την ανάγκη να εστιάσουμε στη συλλογική δράση για να διασφαλίσουμε τη ζωή στον πλανήτη τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος των Οικολόγων Πράσινων Γιώργος Δημαράς σε ομιλία του στη Βουλή, την Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018. Στην ομιλία του, που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια συζήτησης επίκαιρης επερώτησης που κατέθεσαν Βουλευτές του κόμματος «ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ» με θέμα: «Απεξάρτηση από τα πλαστικά…αν όχι τώρα, πότε;», ο Γιώργος Δημαράς, ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος,  τόνισε την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος και της ορθής διαχείρισης των περιορισμένων φυσικών πόρων του πλανήτη. Επίσης, τόνισε το πρόβλημα του υπερπληθυσμού της γης και τις ορατές συνέπειές του και επεσήμανε το ζήτημα της άσκοπης υπερκατανάλωσης αγαθών και ιδιαίτερα την ανάγκη επανεξέτασης του σύγχρονου μοντέλου παραγωγής και κατανάλωσης. Τέλος, επεσήμανε την ανάγκη να δρομολογήσουμε ένα σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας σε βιώσιμη κατεύθυνση

Ο Γιώργος Δημαράς μίλησε για τα μέτρα που έχει λάβει η Κυβέρνηση για την ανακύκλωση και την πρόληψη, και πιο συγκεκριμένα την αλλαγή του εθνικού σχεδιασμού διαχείρισης απορριμμάτων (ΕΣΔΑ), το νόμο για την ανακύκλωση και τον περιορισμό της πλαστικής σακούλας, αλλά και το πλαίσιο δράσης για την κυκλική οικονομία. Τόνισε επίσης την αναγκαιότητα η νομοθεσία να γίνει πράξη και τα μέτρα να φέρουν απτά αποτελέσματα. Όπως υπογράμμισε, είναι καιρός για συγκεκριμένες δράσεις από τους Δήμους –που είναι κυρίως υπεύθυνοι για την ανακύκλωση, αλλά και για κίνητρα και αντικίνητρα, ακόμη και  επιβολή προστίμων σε δήμους και μεγάλους παραγωγούς που δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους, αλλά και οικονομική επιβράβευση σε όσους πετυχαίνουν τους στόχους της ανακύκλωσης.

Παράλληλα ο βουλευτής επεσήμανε την ανάγκη πρωτοβουλιών από το ίδιο το Κοινοβούλιο για τον περιορισμό της χρήσης πλαστικών και την ανακύκλωση.

Τόνισε τέλος ότι, εκτός από το κράτος, ο καθένας μας ξεχωριστά οφείλει να γίνει κοινωνός της ιδέας «σκέψου πλανητικά, δράσε τοπικά»: «ο καθένας να δει τη χώρα του, να δει το δήμο στον οποίο ζει, τη γειτονιά στην οποία ζει. Και να πάρουμε ατομική ευθύνη. Μην τα μεταθέτουμε όλα στο κράτος. Να σκεφτούμε τι παραλάβαμε από τους παππούδες μας και πως θα το παραδώσουμε εμείς στα εγγόνια μας».

 

Παρακολουθήστε την τοποθέτηση του Γιώργου Δημαρά εδώ.