Γιώργος Δημαράς: Προστασία της θαλάσσιας ζωής από απόβλητα πλαστικών και η σημασία της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης

Τετ, 18/04/2018

Τοποθέτηση του οικολόγου βουλευτή στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής

 

Να δοθεί προτεραιότητα στην εκπαίδευση για την προστασία του περιβάλλοντος και την αειφορία ζήτησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος των Οικολόγων Πράσινων Γιώργος Δημαράς, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος της Βουλής, την Τρίτη 17 Απριλίου 2018 με θέμα ημερήσιας διάταξης την Ενημέρωση για το «Πρόγραμμα για την Εξάλειψη των Πλαστικών Σακουλών και την Προστασία της Θαλάσσιας Ζωής» που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του διαγωνισμού FIRST LEGO League». Την Επιτροπή ενημέρωσε η Ομάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής Terminators του 1ου ΓΕΛ Καρδίτσας, καθώς και εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, ενώ στη συνεδρίαση παρευρέθηκε ο Πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) κ.Δημήτρης Πολιτόπουλος.

Ο Γιώργος Δημαράς στην αρχή της τοποθέτησής του έδωσε συγχαρητήρια στους μαθητές για τη μελέτη τους σχετικά με την επίδραση της πλαστικής σακούλας στα θαλάσσια είδη και ειδικότερα για τις λύσεις που επεξεργάστηκαν και τις προτάσεις που παρουσίασαν σχετικά με την κατάργηση και υποκατάσταση των πλαστικών σακουλών από βιοδιασπώμενες.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης, κάνοντας ειδική αναφορά στον υπερπληθυσμό της γης αλλά και στο σημερινό μοντέλο παραγωγής και κατανάλωσης, που σπαταλά τους φυσικούς πόρους και ανατρέπει τις ισορροπίες του οικοσυστήματος. Ο οικολόγος βουλευτής επεσήμανε ότι η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου προϋποθέτει αλλαγές στην ατομική συμπεριφορά των πολιτών αλλά και σε αλλαγές στο επίπεδο της οικογένειας, του σχολείου, του Δήμου και του Κοινοβουλίου. Όπως υπογράμμισε, οι αλλαγές αυτές περνούν μέσα από την εκπαίδευση, ζητώντας να θεωρηθεί προτεραιότητα η εκπαίδευση για την προστασία του περιβάλλοντος και την αειφορική διαχείριση των φυσικών πόρων.

Απευθυνόμενος στους μαθητές του 1ου ΓΕΛ Καρδίτσας, ο Γιώργος Δημαράς τόνισε: «Είμαστε σε μια φάση της ιστορίας της ανθρωπότητας όπου ο πληθυσμός της γής αυξάνεται ταχύτατα, ενώ οι πόροι είναι πεπερασμένοι. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης μας. Εσείς είσαστε μέσα σε αυτό το «παιχνίδι», ήρθατε με θετικές προτάσεις. Πρέπει όλη η ανθρωπότητα να προβληματιστεί για τον τρόπου που παράγει, που σπαταλά πάρα πολλούς φυσικούς πόρους, για τον τρόπο που καταναλώνει και βεβαίως για την προστασία της φύσης αλλά και την προστασία των άλλων ειδών ζωής. Ο άνθρωπος δεν μπορεί να ζεί μόνος του, ζεί σε ένα οικοσύστημα που απαιτεί ισορροπίες και αν ανατρέψεις αυτές τις ισορροπίες, καταστρέφεις και τον εαυτό σου».

Παρακολουθήστε την τοποθέτηση του Γιώργου Δημαρά εδώ