Γιώργος Δημαράς: Οι Οικολόγοι Πράσινοι ψηφίζουμε απλή αναλογική και κατάργηση του πλαφόν 3%

Πέμ, 21/07/2016

20.7.2016

 

Τη θεσμοθέτηση της απλής αναλογικής, ως μόνο δίκαιο σύστημα για να εκπροσωπείται η θέληση του λαού, υποστήριξε ο οικολόγος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Δημαράς σε ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για το νέο εκλογικό σύστημα. Όπως πρόσθεσε η απλή αναλογική βοηθά στην ανάπτυξη μιας κουλτούρας διαλόγου και συνεργασίας.

Ο Γιώργος Δημαράς ανέπτυξε τις θέσεις των Οικολόγων Πράσινων, που περιλαμβάνουν την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα, την κατάργηση του ορίου του 3% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή, τη δημιουργία μικρότερων εκλογικών περιφερειών όπου απαιτείται, καθώς και τη μείωση του ορίου ηλικίας για το δικαίωμα ψήφου.

Όπως επισήμανε ο οικολόγος βουλευτής οι αλλαγές που αντέχουν στο χρόνο είναι εκείνες που έχουν την ευρύτερη πολιτική και κοινωνική συναίνεση και την ευρύτερη δυνατή αποδοχή και πλειοψηφία στο λαό και στη Βουλή. Αυτό προϋποθέτει την ανάπτυξη μιας κουλτούρας συνεργασιών και προγραμματικών συγκλήσεων σε όλο το πολιτικό σύστημα.

Ειδικά για την Αριστερά και την Οικολογία, η συνεργασία θα πρέπει να αποσκοπεί στην επιδίωξη στρατηγικών συμμαχιών προοδευτικής κατεύθυνσης για μια δίκαιη και βιώσιμη κοινωνία, χωρίς να αποκλείεται η συνεργασία και με άλλους πολιτικούς χώρους όταν αυτό επιβάλλει το συμφέρον του τόπου.

Όπως δήλωσε ο Γιώργος Δημαράς: «Είμαι βέβαιος ότι ο ειλικρινής και εποικοδομητικός διάλογος μέσα στο Κοινοβούλιο είναι ο μόνος τρόπος να φέρουμε ξανά κοντά μας τις κοινωνικές και παραγωγικές δυνάμεις, όλους τους πολίτες που τώρα δεν συμμετέχουν στα κοινά, ούτε πηγαίνουν καν να ψηφίσουν. Να δώσουμε χώρο στους νέους, που αισθάνονται ότι το σημερινό πολιτικό σύστημα δεν είναι σε θέση να εκπροσωπήσει τις ιδέες τους και τις απόψεις τους. Η πολιτική οικολογία πιστεύει ότι η διεύρυνση της δημοκρατίας μπορεί να επιτευχθεί μόνο με δομικές αλλαγές που συνδυάζουν πληθυσμιακή, διοικητική και παραγωγική αποκέντρωση με λειτουργίες άμεσης δημοκρατίας.

Παρακολουθήστε ολόκληρη την ομιλία του Γιώργου Δημαρά εδώ.