Γιώργος Δημαράς: Οι Οικολόγοι Πράσινοι δεν είναι συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ

Πέμ, 08/03/2018

Γιώργος Δημαράς:  Οι Οικολόγοι Πράσινοι δεν είναι συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ

Συνέντευξη του Οικολόγου Βουλευτή στο ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ FM

Τη διαφορετική αντίληψη που πρεσβεύει η πολιτική οικολογία σε σχέση με τους άλλους πολιτικούς χώρους υπογράμμισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος των Οικολόγων Πράσινων Γιώργος Δημαράς, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ FM την Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018. Όπως τόνισε ο βουλευτής σε αναφορά του δημοσιογράφου,  οι Οικολόγοι Πράσινοι  δεν αποτελούν  συνιστώσα  του ΣΥΡΙΖΑ, και η συμμετοχή τους στην κυβέρνηση αποτελεί συνεργασία δύο εντελώς ανεξάρτητων κομμάτων.

Απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων Μπάμπη Κούτρα και Βασίλη Χιώτη σχετικά με τη διαφοροποίηση των Οικολόγων Πράσινων βουλευτών από την κυβέρνηση στο θέμα της εξόρυξης υδρογονανθράκων στη Δυτική Ελλάδα ο Γιώργος Δημαράς τόνισε ότι οι οικολόγοι πιστεύουν στη διάκριση των εξουσιών ( Κοινοβούλιο, Κυβέρνηση) και στον έλεγχο της εξουσίας από τους βουλευτές. Όπως επεσήμανε, οι πειθαρχημένες πλειοψηφίες δεν βοηθούν τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος  όπως επιτάσσει και το Σύνταγμα, οι βουλευτές οφείλουν να ψηφίζουν σύμφωνα με τη συνείδησή τους.

Αναφερόμενος στην ουσία του νομοσχεδίου για την εξόρυξη υδρογονανθράκων, ο Γιώργος Δημαράς αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους είναι αντίθετος στις εξορύξεις, τονίζοντας τόσο τους περιβαλλοντικούς κινδύνους, όσο και τις επιπτώσεις της εξόρυξης ορυκτών καυσίμων στην κλιματική αλλαγή. Παράλληλα υπογράμμισε τη σημασία της επεξεργασίας και υλοποίησης ενός σχεδίου απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα, αναφερόμενος σε συγκεκριμένα παραδείγματα αναπτυγμένων χωρών του δυτικού κόσμου που έχουν ήδη προχωρήσει στην αλλαγή του ενεργειακού τους μοντέλου με την απαγόρευση όλων των εξορύξεων στο έδαφός τους.

Ο οικολόγος βουλευτής, τόνισε ότι παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις αριστεράς και οικολογίας, η συνεργασία των δύο χώρων είναι  επιβεβλημένη για τη διακυβέρνηση της χώρας, όπως συμβαίνει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Επεσήμανε επίσης, ότι η απόσταση που χωρίζει την οικολογία από την αριστερά είναι μικρότερη από εκείνη που τη χωρίζει από τη δεξιά, κάτι που επιτρέπει στους δύο χώρους να προχωρούν ευκολότερα σε συγκλίσεις και συνεργασίες. Ο Γιώργος Δημαράς υπογράμμισε ότι τον ενδιαφέρει ένα κυβερνητικό πρόγραμμα να έχει δύο βασικά χαρακτηριστικά: να έχει στοιχεία κοινωνικής δικαιοσύνης και να αποσκοπεί στην οικοδόμηση μιας βιώσιμης κοινωνίας και οικονομίας. Κλείνοντας την τοποθέτησή του αναφέρθηκε σε θετικά παραδείγματα της κυβέρνησης συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – Οικολόγων Πράσινων όπως το θεσμικό πλαίσιο για τα απορρίμματα, οι δασικοί χάρτες και ο περιορισμός της πλαστικής σακούλας.

 

Ακούστε τη συνέντευξη του Γιώργου Δημαρά εδώ