ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΗΜΑΡΑΣ: Οι κίνδυνοι από τις σχεδιαζόμενες εξορύξεις στο Ιόνιο είναι μεγάλοι - Συνέντευξη στο ΣΤΙΓΜΑ Radio Ζακύνθου 97,6 (14-11-2017)

Παρ, 17/11/2017

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του Γιώργου Δημαρά στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΤΙΓΜΑ Radio 97,6 Ζακύνθου και στους δημοσιογράφους Σπύρο Λιβέρη και Γρηγόρη Μπάστα. Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Γιώργου Δημαρά εδώ

«Αν δεν είχαμε πιάσει τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος που μας έθεσαν οι δανειστές, θα παίρναμε πρόσθετα μέτρα. Τελικά τα καταφέραμε, οι φόροι είχαν απόδοση. Οι δανειστές βλέποντας ότι ξεπεράσαμε τους στόχους, έδωσαν το πράσινο φως για το κοινωνικό μέρισμα.

Η εξαγγελία του Πρωθυπουργού κ. Τσίπρα για το κοινωνικό μέρισμα, δεν έγινε λόγω των εξελίξεων στην Κεντροαριστερά όπως κάποιοι ισχυρίζονται. Με το που πήρε το πράσινο φως από τους δανειστές, έκανε την αναγγελία.

Δεν χωρά αμφιβολία ότι η φορολογία έπληξε κυρίως τα μεσαία στρώματα και αυτό θέλουμε να το διορθώσουμε.  Η φορολογία λειτουργεί και για τη  δίκαιη  αναδιανομή του  εισοδήματος, δίνοντας το μέρισμα στους πιο αδύναμους αυτό γίνεται.

Με πολύ ενδιαφέρον παρακολουθώ τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά, μας ενδιαφέρει να έχουμε υγιή κόμματα, μια υγιή και συνεπή σοσιαλδημοκρατία που να διαχωρίζεται από τις πολιτικές της Δεξιάς. Ως Οικολόγοι Πράσινοι, είμαστε πάντα θετικοί στο πεδίο των συμμαχιών με την σοσιαλδημοκρατία .

Έγινε με λάθος τρόπο η όλη διαδικασία στη Κεντροαριστερά, είναι λάθος μοντέλο η ανάδειξη πρώτα του αρχηγού και μετά το πρόγραμμα του κόμματος. Μου άρεσαν οι τοποθετήσεις του Νίκου Ανδρουλάκη σε σχέση με την αναγκαιότητα οικοδόμησης μη αρχηγικών κομμάτων με συλλογική δημοκρατική λειτουργία. πάντως προσωπικά  εκτιμώ  και  τον κ. Ανδρουλάκη και με την Κυρία Γεννηματά.

Τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου σε Αιγαίο και Ιόνιο Πέλαγος, δεν καλύπτουν ούτε το 10% των αναγκών της χώρας. Οι κίνδυνοι  από τις σχεδιαζόμενες εξορύξεις στο Ιόνιο είναι μεγάλοι, ειδικά το περιβαλλοντικό κόστος για τις θαλάσσιες περιοχές   και γενικά για τις κλιματικές αλλαγές. Σε ότι αφορά το οικονομικό  τα  οφέλη για το κράτος θα  είναι ελάχιστα, αφού η θαλάσσια άντληση σε αντίθεση με την χερσαία είναι κοστοβόρα σε τεράστιο βαθμό, το τελικό ισοζύγιο  περιβάλλον, έσοδα από τουρισμό και έσοδα από εξορύξεις θα είναι αρνητικό.

 

Οι Οικολόγοι Πράσινοι θέλουν μέχρι το 2050 να μην χρησιμοποιούμε καθόλου πετρέλαιο, αλλά εναλλακτικές μεθόδους ενέργειας, που δεν ζημιώνουν το περιβάλλον. Είμαστε κάθετα αντίθετοι στις εξορύξεις υδρογονανθράκων και αν έρθει το θέμα στη Βουλή, θα το καταψηφίσουμε»