ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΗΜΑΡΑΣ: ΟΙ ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΥΤΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Πέμ, 21/04/2016

Στη σημασία της λειτουργίας υγιών αγροτικών συνεταιρισμών για την επιβίωση των μικρών και μεσαίων αγροτών αναφέρθηκε σε τοποθέτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής της 20.4.2016 ο Οικολόγος Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Δημαράς. Κατά τη διάρκεια συζήτησης αναφορικά με το σχέδιο νόμου για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, ο Γ. Δημαράς υπογράμμισε, ότι ο τομέας της Κοινωνικής Οικονομίας, στον οποίο ανήκουν οι αγροτικοί συνεταιρισμοί, αποτελεί την πραγματική άμυνα της κοινωνίας στο νεοφιλευθερισμό..

 

Όπως τόνισε ο Γ. Δημαράς, υπάρχουν διαφορετικές ιδεολογικές και πολιτικές προσεγγίσεις στο θέμα της αγροτικής παραγωγής, όπως και στην οργάνωση της οικονομίας και της κοινωνίας. Η μία πολιτική ανάγει τον άκρατο ανταγωνισμόσε κύρια πολιτική επιλογή και την κερδοσκοπία ως το μοναδικό κίνητρο ενεργοποίησης των συντελεστών της παραγωγής. Αυτές οι πολιτικές του νεοφιλελευθερισμού, είτε το λένε ανοιχτά είτε το συγκαλύπτουν, υποστηρίζουν τις μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις και όχι τους πολλούς ανθρώπους και τους αγρότες. Υποστηρίζουν την ασύδοτη αγορά που οδηγεί στην απόλυτη κυριαρχίατων πολυεθνικών επιχειρήσεων, όπως η περίπτωση της πολυεθνικής εταιρίας Monsantoπου ελέγχει μεγάλο παγκόσμιο τμήμα της αγροδιατροφής και εξελίσσεται σε ένα παγκόσμιο μονοπώλιο σπόρων.

 

Ο Γ. Δημαράς αναφέρθηκε ακόμα στα ακόλουθα ζητήματα:

 

  • Στην προωθούμενη διατλαντική συμφωνία TTIP, την οποία στηρίζουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, η οποία θα αλλάξει τη δομή της οικονομίας και της κοινωνίας και θα έχει καταστροφικές συνέπειες για την εγχώρια αγροτική παραγωγή και ιδιαίτερα τους μικρούς παραγωγούς.
  • Στην ανάγκη υπερψήφισης της τροπολογίας που κατέθεσε από κοινού με το βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργο Πάντζα για την απαγόρευση αιχμαλωσίας κητωδών που χρησιμοποιούνται ως υποκείμενα σε δημόσια θεάματα.
  • Στη στήριξη της αειφορικής γεωργίας και στην ανάγκη διατήρησης χωριστών λαϊκών αγορών των βιοκαλλιεργητών.
  • Στη διατήρηση συνεταιρισμών, όπως του κρόκου της Κοζάνης και των μαστιχοπαραγωγών της Χίου.

 

Ο Γιώργος Δημαράς έκλεισε την παρέμβασή του επισημαίνοντας, ότι από την επιτυχία του θεσμού των συνεταιρισμών εξαρτάται η επιβίωση των αγροτών και η διατροφική αυτάρκεια της χώρας.