08.07.2016
Την αντίθεσή του στο διαχρονικό πολιτικό προσανατολισμό της Ελλάδας για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στις θάλασσές μας, δήλωσε ο οικολόγος Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Δημαράς στην ομιλία του στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής που αφορούσε την ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας (2013/30/ΕΕ) για την ασφάλεια στις υπεράκτιες εργασίες για τους υδρογονάνθρακες.
Όπως υπογράμμισε ο Γιώργος Δημαράς είναι ομολογουμένως θετικό βήμα η ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της ευρωπαϊκής οδηγίας για την ασφάλεια των υπεράκτιων εργασιών, όμως είναι λυπηρό ότι προωθούνται τα τελευταία χρόνια νέες έρευνες και εκμεταλλεύσεις τη στιγμή που στις αναπτυγμένες χώρες, μόνο κατά τους τελευταίους μήνες αναπτύσσεται διαφορετική τάση. Η Γαλλία απαγόρευσε όλες τις εξορύξεις υδρογονανθράκων, η Κροατία επέβαλε μορατόριουμ στις εξορύξεις στην Αδριατική, η Ισπανία θέσπισε μια τεράστια θαλάσσια Ζώνη Ειδικής Προστασίας στη Μεσόγειο και ο Αμερικανός Πρόεδρος Ομπάμα απαγόρευσε τις εξορύξεις στον Ατλαντικό.
Ο Γιώργος Δημαράς υπενθύμισε την τροπολογία που είχαν καταθέσει οι Πράσινοι και είχε υπερψηφίσει η αριστερά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σχετικά με την απαγόρευση των υπεράκτιων ερευνών και εξορύξεων σε θαλάσσιες, προστατευόμενες, τουριστικές και γεωλογικά ασταθείς περιοχές.
Επίσης τόνισε ότι η κλιματική αλλαγή είναι η μεγαλύτερη από τις απειλές του πλανήτη και της ανθρωπότητας. Ως χώρα έχουμε δεσμευτεί να συμβάλλουμε στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και τη σταδιακή απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.
Τέλος σημείωσε ότι στη χώρα μας το φυσικό περιβάλλον είναι πραγματική περιουσία και φέρνει οικονομικούς πόρους που αν συνυπολογιστούν όλοι οι παράγοντες είναι οικονομικά ωφελιμότερη η μη εξόρυξη υδρογονανθράκων ιδιαίτερα στις παραθαλάσσιες περιοχές. που αποφέρουν μεγάλα έσοδα από τον τουρισμό. Η βιώσιμη προοπτική της χώρας μας χρειάζεται μια εναλλακτική πολιτική στα θέματα της ενέργειας.
Διαφοροποιήθηκε από την οικονομίστικη τοποθέτηση του πρώην Υπουργού κ.Γιάννη Μανιάτη αντιπαραθέτοντας τη λογική ενός μακρόχρονου σχεδιασμού βιωσιμότητας.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά: Οι Οικολόγοι Πράσινοι θέλουμε την ανάπτυξη βιώσιμων δραστηριοτήτων και όχι επισφαλών και επικίνδυνων όπως οι υπεράκτιες εξορύξεις.