ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΗΜΑΡΑΣ: Όχι στα κυκλώματα των Δημοσίων Έργων – Ναι στις Πράσινες Συμβάσεις

Πέμ, 28/07/2016

28.7.2016

 ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΗΜΑΡΑΣ:

Όχι στα κυκλώματα των Δημοσίων Έργων – Ναι στις Πράσινες Συμβάσεις

Είναι η ώρα της ευθύνης για την Κυβέρνηση και τον Υπουργό να αλλάξει την κατάσταση

Στην αποκάλυψη του τρόπου λειτουργίας των κυκλωμάτων που λυμαίνονταν μέχρι σήμερα τα δημόσια έργα προχώρησε ο οικολόγος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Δημαράς σε ομιλία του στη Βουλή, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου για το θέμα των δημοσίων συμβάσεων και προμηθειών. Παράλληλα ο Γιώργος Δημαράς κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις προκειμένου οι Πράσινες Συμβάσεις να αποτελέσουν τη στρατηγική επιλογή της χώρας μας για τις επόμενες δεκαετίες.

 

Όπως υπογράμμισε ο Γιώργος Δημαράς, οι διαδικασίες σχεδιασμού, προϋπολογισμού, δημοπράτησης, συμβασιοποίησης, επίβλεψης και παραλαβής των δημοσίων έργων μέχρι τώρα ήταν τέτοιες που οδηγούσαν συνήθως στη διαπλοκή, το μεγάλο κόστος και την κακή ποιότητα. Οι διαδικασίες αυτές περιελάμβαναν μεταξύ άλλων στημένους διαγωνισμούς, «συνεννοήσεις» μεταξύ των  των εργοληπτών για μικρές εκπτώσεις, αλλά και διαπλοκή με τους επιβλέποντες για υπερβάσεις ποσοτήτων στις επιμετρήσεις ή και ανοχές στην ποιότητα των υλικών καθώς και παραλαβή των έργων με αφερέγγυες επιτροπές και πρακτικές.

 

 Με τον τρόπο αυτό τα δημόσια έργα συχνά  κόστιζαν από 3  φορές πάνω από το αντίστοιχο κόστος ιδιωτικού έργου με τις ίδιες προδιαγραφές.

 Ο Γιώργος Δημαράς τόνισε την ανάγκη θέσπισης ανεξάρτητων ελεγκτικών αρχών που θα ελέγχουν τα έργα -συνολικά ή δειγματοληπτικά- ώστε να τιμωρούνται παραδειγματικά οι επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι και να διαγράφονται από τα μητρώα κατασκευής δημοσίων έργων οι εταιρείες και τα υπεύθυνα φυσικά πρόσωπα.

 

Για την ανάγκη στρατηγικού προσανατολισμού της χώρας προς ένα Εθνικό Σχέδιο Πράσινων Δημοσίων Συμβάσεων, ο Γιώργος Δημαράς αναφέρθηκε αναλυτικά στα άμεσα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν επισημαίνοντας ότι καμία Περιφέρεια, κανένα Υπουργείο, κανένας Δήμος δεν θα πρέπει να επιλέγει υλικά μέσα από το αχανές δίκτυο των παγκοσμιοποιημένων ανταλλαγών. Επιλέγοντας προϊόντα ντόπιας παραγωγής από τις ίδιες περιοχές (νομούς ή περιφέρειες) ισχυροποιούμε οικονομικά αυτές τις περιοχές και βοηθάμε στην υγιή αποκεντρωμένη βιώσιμη οικονομία. Μεταξύ των μέτρων που πρότεινε ο Γιώργος Δημαράς είναι η συστηματοποίηση των κοινωνικών και περιβαλλοντικών προδιαγραφών και κριτηρίων στις προμήθειες και η μη εξαίρεση των δημόσιων έργων από την υποχρέωση ανακύκλωσης των αδρανών υλικών. 

 

Ολόκληρη η ομιλία του Γιώργου Δημαρά εδώ.

 

 

Πληροφορίες: 2106399612