ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΗΜΑΡΑΣ: ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΖΩΩΝ

Τρί, 18/07/2017

18.7.2017

 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΗΜΑΡΑΣ: ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΖΩΩΝ

Όχι στις σφαγές ζώων χωρίς αναισθητοποίηση

 

Στην ανάγκη συνταγματικής κατοχύρωσης της προστασίας των ζώων στην επικείμενη αναθεώρηση του Συντάγματος αναφέρθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος των Οικολόγων Πράσινων Γιώργος Δημαράς, στην εκπομπή «Διαβουλεύσεις» της δημοσιογράφου Ματρώνης Δικαιάκου, που προβλήθηκε από το Κανάλι της Βουλής την Κυριακή 16.7.2017.

 

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο Γ.Δημαράς, έθεσε μια σειρά από θέματα που αφορούν την προστασία και το σεβασμό των δικαιωμάτων τόσο των ζώων συντροφιάς όσο και των παραγωγικών ζώων. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις «απάνθρωπες» συνθήκες που επικρατούν στη σύγχρονη κτηνοτροφία με τις εντατικές μορφές εκτροφής ζώων, στην απειλή που συνιστά η καταστροφή των βιοτόπων για χιλιάδες ζωικά είδη και στην ανάγκη να περάσει η φιλοζωική εκπαίδευση, όπως και η περιβαλλοντική, στα σχολεία προκειμένου να καλλιεργηθεί από μικρή ηλικία στις νεότερες γενιές η αγάπη και ο σεβασμός για όλες τις μορφές ζωής και το περιβάλλον.

 

Αναφερόμενος στα ζώα συντροφιάς ο Γ.Δημαράς τόνισε την ανάγκη στείρωσης των αδέσποτων ζώων από τους Δήμους, υπογραμμίζοντας το σημαντικό ρόλο της αυτοδιοίκησης σε αυτό τον τομέα και την ανάγκη μεγαλύτερης αποκέντρωσης προκειμένου να καταπολεμηθεί η γραφειοκρατία και να διευκολύνεται η απορρόφηση κονδυλίων μέσω ευρωπαϊκών και άλλων προγραμμάτων. Επίσης, τόνισε την ανάγκη καλής συνεργασίας ανάμεσα στους Δήμους και τις φιλοζωικές οργανώσεις, μια συνεργασία απαραίτητη για να επιτυγχάνεται το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

 

Τέλος ο Γ.Δημαράς υπογράμμισε την αντίθεσή του στις σφαγές ζώων χωρίς αναισθητοποίηση στο πλαίσιο λατρευτικών τύπων και τόνισε την ανάγκη οι πρακτικές αυτές να σταματήσουν. Εξέφρασε επίσης την αντίθεσή του στην εκτροφή ζώων για την παραγωγή γούνας, αλλά και στη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων που προκαλούν σημαντικές καταστροφές στην πανίδα, απειλώντας σπάνια προστατευόμενα είδη αλλά και οικόσιτα ζώα.

 

Όπως τόνισε ο Γ.Δημαράς: «Πρέπει να αλλάξει συνολικά η συμπεριφορά μας απέναντι στα ζώα. Ο άνθρωπος έχει μια κληρονομιά βαρβαρότητας και είναι επιβεβλημένο να την αποβάλλει στο σύγχρονο πολιτισμό για να μπορέσει και ο ίδιος ο άνθρωπος να ζήσει. Όποιος συμπεριφέρεται με βάρβαρο τρόπο στα ζώα, θα φερθεί με βάρβαρο τρόπο και στο συνάνθρωπό του. Εάν τα ζητήματα αυτά δεν περάσουν στα σχολεία και στα μέσα ενημέρωσης, τα πράγματα δεν θα αλλάξουν. Είναι σημαντικοί οι νόμοι και το Σύνταγμα, κυρίως όμως χρειάζεται η συνειδητοποίηση του πολίτη, η αλλαγή στάσης απέναντι στη ζωή μας».

 

Παρακολουθήστε ολόκληρη την εκπομπή «Διαβουλεύσεις» εδώ    

Δείτε και άλλες παρεμβάσεις του Γ.Δημαρά για θέματα προστασίας ζώων εδώ