Γιώργος Δημαράς: Μείωση των ορίων ταχύτητας στους τοπικούς δρόμους

Παρ, 16/03/2018

Γιώργος Δημαράς: Μείωση των ορίων ταχύτητας στους τοπικούς δρόμους

 

Τοποθέτηση του οικολόγου βουλευτή στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου

 

Στην ανάγκη τροποποίησης του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Κ.Ο.Κ.) προκειμένου να μειωθούν τα ανώτατα όρια ταχύτητας σε τοπικές οδούς κατοικημένων περιοχών ζήτησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος των Οικολόγων Πράσινων Γιώργος Δημαράς σε τοποθέτησή του στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, με αντικείμενο το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών «Ρύθμιση θεμάτων μεταφορών και άλλες διατάξεις»,  την Πέμπτη 15 Μαρτίου 2018.

                                             

Ο Γιώργος Δημαράς τόνισε ότι η μεγάλη ταχύτητα των οχημάτων έχει σοβαρές επιπτώσεις τόσο στο περιβάλλον όσο και στην υγεία των πολιτών, επισημαίνοντας ότι σύμφωνα με τους κανόνες της φυσικής, όταν ένα όχημα κινούμενο με 30χλμ την ώρα διπλασιάσει την ταχύτητά του, η κινητική ενέργεια που παράγει τετραπλασιάζεται. Αυτό έχει ως συνέπεια να αυξάνεται εκθετικά τόσο ο κίνδυνος πρόσκρουσης όσο και η ορμή πρόσκρουσης με αποτέλεσμα την αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων και ιδιαίτερα των θανατηφόρων ατυχημάτων.

 

Επιπλέον, η αύξηση της ταχύτητας, όπως υπογράμμισε ο οικολόγος βουλευτής, αυξάνει αποδεδειγμένα την κατανάλωση καυσίμου ανά χιλιόμετρο με σοβαρές συνέπειες στο περιβάλλον και στην κλιματική αλλαγή. Η ρύπανση στον αέρα των πόλεων αυξάνεται με επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών. Οι κίνδυνοι για τους πεζούς και τους ποδηλάτες επίσης αυξάνονται κάτι που αποδεικνύει ότι η αύξηση των ορίων ταχύτητας είναι αντίθετη με τη λογική της βιώσιμης κινητικότητας.

 

Ο βουλευτής αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στην πρόταση του Καθηγητή του ΕΜΠ κ.Θάνου Βλαστού για την τροποποίηση του άρθρου 20 του Κ.Ο.Κ. προκειμένου το ανώτατο όριο ταχύτητας στις κατοικημένες περιοχές να μειωθεί από τα 50 στα 30 χλμ την ώρα. Όπως τόνισε ο Γιώργος Δημαράς: «Η πρόταση του Καθηγητή κ.Βλαστού θα πρέπει να υιοθετηθεί από την κυβέρνηση, καθώς εντάσσεται σε μια στρατηγική βιώσιμης κινητικότητας που στοχεύει στην αναβάθμιση των πόλεων, στην ενίσχυση του περπατήματος, του ποδηλάτου και της δημόσιας συγκοινωνίας. Αποτελεί μια αισιόδοξη προοπτική απέναντι στα αδιέξοδα της ελληνικής πόλης, με έμφαση στην ποιότητα ζωής και την ασφάλεια των πολιτών».

 

Παρακολουθήστε την ομιλία του Γ.Δημαρά εδώ    

              

Πληροφορίες: 2106399612