ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΗΜΑΡΑΣ: Η θάλασσα στην Ελλάδα είναι η ύπαρξή μας

Πέμ, 21/09/2017

 

 

 

21.9.2017

 

 

 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΗΜΑΡΑΣ: Η ΘΑΛΑΣΣΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  είναι Η ΥΠΑΡΞΗ μας

 

 

 

Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ

 

 

 

Να δοθεί άμεση προτεραιότητα στην προστασία των θαλασσών και του περιβάλλοντος ζήτησε ο Οικολόγος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Δημαράς στην παρέμβαση του στη Μόνιμη Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής. Η Επιτροπή συνεδρίασε την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017 με θέμα τη Ρύπανση στο Σαρωνικό από το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ», με την παρουσία και του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Παναγιώτη Κουρουπλή.

 

 

 

Ο Γιώργος Δημαράς υπογράμμισε ότι η θάλασσα είναι η ίδια η ζωή για τη χώρα μας, η οποία βιώνει τα τελευταία χρόνια σοβαρή περιβαλλοντική και οικολογική κρίση. Οι επιπτώσεις που έχουν επέλθει σε όλα τα υδάτινα οικοσυστήματα της χώρας μας, κυρίως τη θάλασσα που είναι ταυτόσημη με τη ζωή της Ελλάδας, είναι τεράστιες. Εάν συμβεί ένα μεγαλύτερο ατύχημα,  η ζωή θα καταστραφεί.

 

 

 

Το σοβαρό ατύχημα στο Σαρωνικό, με πολύ αρνητικές συνέπειες στη θάλασσα και τα οικοσυστήματα, την οικονομία, την κοινωνία αλλά και τη δημόσια υγεία, ας γίνει αφορμή επαγρύπνησης για την ανάγκη προστασίας των θαλασσών μας από ένα ενδεχόμενο μεγαλύτερο ατύχημα.  Ατύχημα σαν  αυτό  που συνέβη από τις εξορύξεις Πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού θα σήμαινε πλήρη καταστροφή.  Για τους λόγους αυτούς ο Γιώργος Δημαράς, τόνισε ότι και οι Οικολόγοι Πράσινοι, τους οποίους εκπροσωπεί στη Βουλή,  τοποθετούνται  αρνητικά στις εξορύξεις υδρογονανθράκων στη θάλασσα, λόγω του κινδύνου για το περιβάλλον, αλλά και με γνώμονα την ορθή, έντιμη και ηθική διαχείριση των φυσικών πόρων απέναντι στις επόμενες γενεές.

 

 

 

Ο βουλευτής επέμεινε στις ευθύνες όλου του πολιτικού  συστήματος για τη ρύπανση της θάλασσας, υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να απολογηθούμε στην ελληνική κοινωνία, τη διεθνή κοινότητα αλλά και τις επόμενες γενιές.

 

 

 

Όπως δήλωσε ο Γιώργος Δημαράς: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με τον ίδιο τρόπο. Είναι αναγκαίο να ληφθούν μέτρα πρόληψης και να γίνουν σημαντικές αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο προκειμένου να πάψουν να κυκλοφορούν τα γερασμένα και ακατάλληλα πλοία. Επιβάλλεται επίσης να επιβληθούν παραδειγματικές τιμωρίες σε όσους παρανομούν, να πέσουν κεφάλια ώστε να καταλάβουν οι κερδοσκόποι που εγκληματούν ότι δεν είναι υπεράνω του νόμου».

 

 

 

Αναλυτικά το βίντεο της ομιλίας του Δημαρά εδώ