Γιώργος Δημαράς: Η πολιτική οικολογία προτείνει διαφορετικό μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων

Πέμ, 17/05/2018

Τοποθέτηση του οικολόγου βουλευτή στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής

 

Την αντίθεση της πολιτικής οικολογίας στην καύση βιομηχανικών υπολειμμάτων και απορριμμάτων υπογράμμισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος των Οικολόγων Πράσινων Γιώργος Δημαράς, σε τοποθέτησή του στην Επιτροπή Προστασίας του Περιβάλλοντος της Βουλής που συνεδρίασε την Τετάρτη 16 Μαΐου 2018, με θέμα την «Καύση εναλλακτικών καυσίμων στην Ελληνική Τσιμεντοβιομηχανία».

 

Όπως τόνισε ο οικολόγος βουλευτής, η λογική της οικολογίας υποστηρίζει την ανάκτηση και επανάχρηση των υλικών,  μια πολιτική δηλαδή ελάχιστων ή μηδενικών υπολειμμάτων, και βρίσκεται απέναντι στο μοντέλο που βασίζεται σε διαχείριση σύμμεικτων απορριμμάτων, με ταφή ή μεγάλες μονάδες μηχανικής επεξεργασίας και παραγωγής καυσίμων RDFκαι SRF.

 

Ο Γιώργος Δημαράς επεσήμανε ότι θα πρέπει να εξεταστεί πολύ προσεκτικά η επιλογή της καύσης ως μεθόδου διαχείρισης των απορριμμάτων. Με δεδομένα τα προβλήματα που ήδη έχουν παρουσιαστεί και στον Βόλο, προβλήματα που οφείλονται παράλληλα και στην απουσία χωροταξίας και στην ανεξέλεγκτη εκτός σχεδίου δόμηση.

 

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του ο Γιώργος Δημαράς τόνισε ότι θα έπρεπε να κληθούν και να τοποθετηθούν εκπρόσωποι της επιτροπής κατοίκων του Βόλου που αντιτίθενται στην καύση απορριμμάτων και ζήτησε να τοποθετηθούν σε επόμενη συνεδρίαση που θα οργανωθεί. Έθεσε επίσης το θέμα της έλλειψης εμπιστοσύνης της κοινωνίας απέναντι στις μετρήσεις που πραγματοποιούνται, ζητώντας τη μεγαλύτερη συμμετοχή των κοινωνικών φορέων στους ελέγχους προκειμένου να αποκατασταθεί η αξιοπιστία τους και να διασφαλίζεται η αντικειμενικότητά τους.

 

Παρακολουθήστε την τοποθέτηση του Γ.Δημαρά εδώ