Γιώργος Δημαράς: Η παραμονή των κατοίκων στα νησιά αποτελεί εθνικό ζήτημα

Τετ, 27/06/2018

Σε θετική οικονομική κατεύθυνση το νομοσχέδιο για το μεταφορικό ισοδύναμο

Ως ένα δίκαιο μέτρο σε θετική οικονομική κατεύθυνση, χαρακτήρισε το Μεταφορικό Ισοδύναμο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος των Οικολόγων Πράσινων Γιώργος Δημαράς, σε ομιλία του κατά τη διάρκεια κοινής συνεδρίασης των κοινοβουλευτικών Επιτροπών Παραγωγής και Εμπορίου και Περιφερειών με θέμα το σχετικό σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, τη Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018.

Όπως υπογράμμισε ο Γιώργος Δημαράς, το μεταφορικό ισοδύναμο μειώνει το κόστος μεταφοράς για επιβάτες και εμπορεύματα στα νησιά, έτσι ώστε να ισοδυναμεί με εκείνο στις χερσαίες μεταφορές για την ίδια απόσταση. Σημαντικό είναι ότι το όφελος θα αφορά νοικοκυριά και  εργαζόμενους,  όσο και μικρές και μεσαίες  επιχειρήσεις.

Ο βουλευτής επεσήμανε ότι το μέτρο του μεταφορικού ισοδύναμου, αποτελεί ένα δίκαιο μέτρο, που εδώ και πολλές δεκαετίες εφαρμόζεται ήδη σε χώρες όπως η Σκωτία, η Γαλλία και η Νορβηγία. Τα σύγχρονα έργα οδοποιίας, οι σιδηροδρομικές γραμμές και οι μεγάλες γέφυρες, που υλοποιήθηκαν με χρήματα των ελλήνων φορολογούμενων, οδήγησαν σε σημαντική μείωση του κόστους των χερσαίων μεταφορών, με αποτέλεσμα να αδικούνται οι κάτοικοι των νησιωτικών περιοχών, οι οποίοι καταβάλλουν επίσης φόρους. Επέμεινε δε ότι η εξισορρόπηση του κόστους μεταφοράς θα πρέπει να συνδυαστεί και με την εφαρμογή ειδικών μέτρων στήριξης των νησιών μας όπως η μείωση του ΦΠΑ και άλλα φορολογικά μέτρα.

Ο Γιώργος Δημαράς, κατέθεσε επίσης υπόμνημα, ζητώντας να είναι δικαιούχοι του μεταφορικού ισοδύναμου και οι ΟΤΑ, οι δημοτικές επιχειρήσεις και οι φορείς κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, για τη μεταφορά προδιαλεγμένων δημοτικών αποβλήτων προς ανακύκλωση, προκειμένου να μη δημιουργούνται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού υπέρ των ιδιωτικών επιχειρήσεων στον τομέα της ανακύκλωσης, και να προωθηθεί στην πράξη η κυκλική οικονομία στα νησιά.

Όπως τόνισε ο Γιώργος Δημαράς: «Ο στόχος για βιώσιμη οικονομία εξυπηρετείται όταν έχουμε αποκεντρωμένη οικονομία, όταν δεν ερημώνει η ύπαιθρος και τα απομακρυσμένα νησιά, όταν έχουμε ισχυρές και ανθεκτικές τοπικές οικονομίες, όταν έχουμε ισόρροπες οικονομίες. Όταν στα νησιά δεν έχουμε τουρισμό μόνο για δύο μήνες, αλλά έχουμε και γεωργική παραγωγή και άλλες μορφές παραγωγής.  Το σχέδιο νόμου για το μεταφορικό ζήτημα είναι όχι μόνο δίκαιο αλλά και αναγκαίο για να οικοδομήσουμε μια βιώσιμη οικονομία σε αυτή τη χώρα. Όσοι το καταψηφίσουν, θα πρέπει να εξηγήσουν τους λόγους στους κατοίκους των νησιωτικών περιοχών. Η παραμονή των κατοίκων στα νησιά αποτελεί εθνικό ζήτημα».

Παρακολουθήστε την ομιλία του Γιώργου Δημαρά εδώ