Γιώργος Δημαράς: Η παιδεία θεμελιώδες δικαίωμα για όλους

Τετ, 02/08/2017

«Οι μαύροι τοίχοι των σχολών και η παρακμιακή εικόνα να μην συνδέονται με την Αριστερά»

 

Στην ανάγκη διασφάλισης του θεμελιώδους δικαιώματος της παιδείας για όλους αναφέρθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος των Οικολόγων Πράσινων Γιώργος Δημαράς σε ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής στις 31.7.2017. Παράλληλα, επεσήμανε το σημαντικό ρόλο που έχει να διαδραματίσει η ανώτατη εκπαίδευση στην παραγωγική ανασυγκρότησης της χώρας.

Ο Γιώργος Δημαράς τόνισε, ότι η κυβέρνηση καλείται να ασκήσει εκπαιδευτική πολιτική στο ασφυκτικό πλαίσιο του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού, σε μια χώρα υπερχρεωμένη και με συγκεκριμένες δεσμεύσεις και υποχρεώσεις. Σ’ αυτές τις συνθήκες οφείλει να κάνει βήματα με συγκεκριμένη κατεύθυνση και στόχους όπως:

  • Τη θεμελίωση μιας βιώσιμης οικονομίας, με ένα συνολικό σχέδιο, στο οποίο η εκπαίδευση και ειδικότερα η ανώτατη εκπαίδευση θα έχουν σημαντικό ρόλο.
  • Μια ανώτατη παιδεία στην οποία θα μπορεί να συμμετέχει και ο πιο φτωχός μαθητής μέσα από την παροχή στέγης και των αναγκαίων οικονομικών μέσων.

Ο Βουλευτής υπογράμμισε, ότι η παιδεία είναι βασική αξία και θεμελιώδες δικαίωμα για όλους και όχι εμπόρευμα, όπως επιθυμούν ορισμένοι. Παράλληλα, επεσήμανε, ότι εκτός από τη γενική μόρφωση η παιδεία στηρίζει με την τεχνολογία και την επιστήμη, την παραγωγή αγαθών και τις κοινωνικές υπηρεσίες. Ασκώντας κριτική στο σχέδιο νόμου, τόνισε ότι δεν περιγράφεται επαρκώς η κατεύθυνση για τον τρόπο που θα οργανωθεί η τριτοβάθμια εκπαίδευση χωροταξικά και λειτουργικά, επισημαίνοντας, ότι οι αλλαγές θα πρέπει να γίνονται με μέτρο και σύνεση και να διέπονται από τη λογική της αποκέντρωσης, αναφερόμενος στο παράδειγμα του Μεσολλογγίου και του Αγρινίου, όπου οι σχολές αντί να ενισχυθούν υπολειτουργούν.

Παράλληλα εκτίμησε, ότι στο σχέδιο νόμου η σχέση Πανεπιστημίου και εθνικού σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης είναι αδύναμη και θα πρέπει να ενισχυθεί με κατάλληλες πρωτοβουλίες, όπως η διαμόρφωση ενός νέου αειφορικού μοντέλου, η στήριξη των τεχνολογικών πάρκων, η συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τα κατά τόπους επιμελητήρια, η ενδυνάμωση των «πράσινων» ειδικοτήτων, ο εκσυγχρονισμός και η στήριξη της αγροτικής παραγωγής με επιστημονικά κριτήρια μέσα από την ενίσχυση των υπαρχόντων αγρονομικών ινστιτούτων και των γεωπονικών τμημάτων.

Τέλος, τόνισε ότι το άσυλο θα πρέπει να σημαίνει ελευθερία στη διακίνηση ιδεών και όχι λειτουργική, πνευματική και αισθητική υποβάθμιση των πανεπιστημίων, καταλήγοντας: «Δεν είναι σωστό, οι μαύροι τοίχοι των σχολών και η παρακμιακή εικόνα να συνδέονται με την Αριστερά». 

Ο Γιώργος Δημαράς κατέθεσε βελτιωτική πρόταση που έγινε αποδεκτή, προκειμένου να προστεθεί στην αποστολή των ΑΕΙ (άρθρ.4) «η συμβολή τους στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας στην κατεύθυνση της αειφορίας».

 

Παρακολουθήστε την ομιλία του Γιώργου Δημαρά εδώ.