ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΗΜΑΡΑΣ: Η κυκλική οικονομία βασικό στοιχείο για ένα παγκόσμιο σχέδιο επιβίωσης του πλανήτη

Δευ, 23/10/2017

Εισήγηση του οικολόγου βουλευτή στο νομοσχέδιο για την Ανακύκλωση

Τη σημασία ενίσχυσης της ανακύκλωσης για την οικοδόμηση της κυκλικής οικονομίας που αποτελεί βασικό στοιχείο για ένα παγκόσμιο σχέδιο επιβίωσης του πλανήτη, υπογράμμισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος των Οικολόγων Πράσινων Γιώργος Δημαράς στην ομιλία του στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής την Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2017, ως εισηγητής στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την τροποποίηση του ν.2939/2001 για την εναλλακτική διαχείριση των συσκευασιών και άλλων προϊόντων.

Στην εισήγησή του, ο βουλευτής αναφέρθηκε ειδικότερα στα βασικά στοιχεία του Νομοσχεδίου που έρχεται να δώσει απαντήσεις σε προβλήματα και ανάγκες που προέκυψαν από τον υφιστάμενο εδώ και 16 χρόνια Νόμο 2939/2001:

·     Καθιέρωση χωριστής συλλογής σε 4 τουλάχιστον ρεύματα για τις συσκευασίες, αλλά και υποχρέωσης για διαλογή στην πηγή σε  χώρους συνάθροισης κοινού και δημόσιες επιχειρήσεις, με στόχοτην ποιοτική αναβάθμιση της ανακύκλωσης.

  • Αναβάθμιση του ρόλου των Δήμων στον τομέα της Διαλογής στην Πηγή και εξασφάλιση των απαραίτητων πόρων. Αν οι Δήμοι δεν αναλάβουν υπεύθυνα και ενεργά τον ρόλο αυτό, δεν θα μπορέσει να αλλάξει το τοπίο της ανακύκλωσης
  • Θέσπιση κινήτρων και αντικινήτρων για τους Δήμους ώστε να συμμετάσχουν στην ανακύκλωση και να δώσουν τα αποτελέσματα που αναμένονται.
  • Πρόβλεψη για ενημέρωση και κίνητρα για τους πολίτες ώστε να συμμετάσχουν στην ανακύκλωση και να έχουν μια ανταπόδοση γι΄ αυτό.
  • Παρέμβαση στη λειτουργία τωνΣυστημάτων Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΕΔ), μεόρους που αποσκοπούν στη διαφάνεια, τις δίκαιες σχέσεις με τους παραγωγούς προϊόντων που συνεισφέρουν σ΄αυτά, τον καλύτερο  έλεγχο και τον εξορθολογισμό του κόστους των υπηρεσιών.
  • Πάταξη της εισφοροδιαφυγής από τους παραγωγούς  σε σχέση με το τέλος ανακύκλωσης.
  • Ενθάρρυνση συμμετοχής της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (Κ.ΑΛ.Ο.).
  • Πρόβλεψη μέτρων για τη μείωση χρήσης της πλαστικής σακούλας.
  • Εντατικοποίηση των ελέγχων και ενίσχυση του μηχανισμού κυρώσεων.
  • Πρόβλεψη για Εθνικό σύστημα πληροφόρησης του κοινού και
  • Ενίσχυση του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) σε ανθρώπινο δυναμικό και διάρθρωση, ώστε να ανταποκριθεί στον αναβαθμισμένο ρόλο του.

Όπως τόνισε ο Γιώργος Δημαράς: «η όλη φιλοσοφία του Νομοσχεδίου στοχεύει στο να πετύχουμε τους στόχους του Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων, να εξοικονομήσουμε πόρους, να μειώσουμε τη ρύπανση του περιβάλλοντος και να τονώσουμε τον κλάδο της ανακύκλωσης, την κοινωνική οικονομία και την απασχόληση. Θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι είναι αναγκαία η αλλαγή του μοντέλου παραγωγής και κατανάλωσης αλλά και διαχείρισης των φυσικών πόρων ώστε να μην υπονομεύουμε τη ζωή των παιδιών μας και των εγγονιών μας».

 

Παρακολουθήστε την τοποθέτηση του Γ.Δημαρά στη συνεδρίαση της Επιτροπής την Τρίτη 17.10.2017 εδώ και την Πέμπτη 19.10.2017 εδώ, το κείμενο της ομιλίας εδώ καθώς και τη συνέντευξη στο Κανάλι της Βουλής.