Γιώργος Δημαράς: Η κοινή αγωνία για το μέλλον του πλανήτη επιβάλλει ριζικές αλλαγές

Παρ, 29/06/2018

Γιώργος Δημαράς:

Η κοινή αγωνία για το μέλλον του πλανήτη επιβάλλει ριζικές αλλαγές

Στοιχείο οικονομικής βιωσιμότητας η κυκλική οικονομία τόνισε ο οικολόγος βουλευτής

Στην κοινή αγωνία  για το μέλλον των παιδιών μας και της ζωής στον πλανήτη, αναφέρθηκε με έμφαση ο Οικολόγος Βουλευτής και μέλος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Δημαράς, στην Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής, την Πέμπτη 28/6/2018, με θέμα την κυκλική οικονομία.

Ο Γιώργος Δημαράς υπογράμμισε ότι η εφαρμογή των αρχών της κυκλικής οικονομίας αποτελεί ζήτημα ηθικής στάσης απέναντι στην ίδια τη ζωή και στις επόμενες γενιές, υπενθυμίζοντας ότι στον πληθυσμό του πλανήτη προστίθεται 1 δισεκατομμύριο  κάθε 12 -13 χρόνια και ότι οδηγούμαστε σε εξάντληση των πόρων, στο νερό, στην ενέργεια, στα τρόφιμα, στα μέταλλα, στο γυαλί και στα οργανικά. Αναφέρθηκε ειδικότερα στις προτεραιότητες  της κυκλικής οικονομίας, όπως η μείωση της ποσότητας των υλικών, η επιμήκυνση της ωφέλιμης διάρκειας ζωής των προϊόντων, η μείωση της χρήσης υλικών που είναι επικίνδυνα ή των οποίων η ανακύκλωση είναι δύσκολη. Επίσης αναφέρθηκε στη δημιουργία αγορών για τις δευτερογενείς πρώτες ύλες και στην ανάγκη σχεδιασμού προϊόντων ώστε να είναι ευκολότερη η συντήρηση, η επισκευή και η αναβάθμιση τους. Τέλος επανέλαβε την πρόταση του οικολόγου Αν.Υπουργού κ.Γ.Τσιρώνη για μηδενικό ή ελάχιστο Φ.Π.Α στις επιχειρήσεις που επιδιορθώνουν προϊόντα.

Στη συνέχεια της τοποθέτησής του, ο Γιώργος Δημαράς, επεσήμανε ότι το μοντέλο που ακολουθούν οι μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις, δεν συμβαδίζει με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας, επειδή ακριβώς βασίζεται στον ανταγωνισμό και το κέρδος, οδηγώντας  σε υπερκατανάλωση και σπατάλη των πόρων του πλανήτη. Απαιτείται συνολική αλλαγή μοντέλου ζωής και οικονομίας, προς την κατεύθυνση της βιωσιμότητας που προτείνει η πολιτική οικολογία.

Ο Γιώργος Δημαράς, αναφερόμενος ειδικά στους βουλευτές της αντιπολίτευσης, ζήτησε τα μεγάλα προβλήματα να μη γίνονται αντικείμενο μικροπολιτικής παρέμβασης, αλλά να ανοίξει ένας ουσιαστικός κοινοβουλευτικός διάλογος για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, προκειμένου κρίσιμα έργα όπως τα αντιπλημμυρικά, να προχωρούν χωρίς καθυστερήσεις.

Όπως τόνισε ο Γιώργος Δημαράς: «Δεν είναι η Πολιτική Οικολογία που ευθύνεται για τα συσσωρευμένα προβλήματα πολλών δεκαετιών στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων. Εάν είχαν εφαρμοστεί οικολογικές πολιτικές, δεν θα φτάναμε στο σημείο το 82% των απορριμμάτων να πηγαίνουν στην ταφή. Η επιλογή της Οικολογίας είναι ακριβώς αντίστροφη, να οδηγείται σε τελική διάθεση μόνο το 5%- 10% των απορριμμάτων και να επιτευχθεί σημαντική μείωση της ποσότητας τους».

Παρακολουθήστε την τοποθέτηση του Γιώργου Δημαρά εδώ

Διαβάστε το κείμενο της ομιλίας του Γιώργου Δημαρά εδώ