ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΗΜΑΡΑΣ: Η εκτός σχεδίου δόμηση δημιουργεί χαοτικές καταστάσεις

Πέμ, 19/10/2017

18.10.2017

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΗΜΑΡΑΣ: Η εκτός σχεδίου δόμηση δημιουργεί χαοτικές καταστάσεις

Οι συνέπειες σήμερα είναι περιβαλλοντικές, αύριο θα είναι οικονομικές και πολλαπλά καταστροφικές

 

Στην ανάγκη δημιουργίας ανθρώπινων πόλεων με σεβασμό στο περιβάλλον αναφέρθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος των Οικολόγων Πράσινων Γιώργος Δημαράς στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τον έλεγχο και την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος.

Ο Γιώργος Δημαράς επεσήμανε 3 μεγάλες αλήθειες που θα πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες σε σχέση με τον τρόπο που δομήθηκαν οι ελληνικές πόλεις από τις πρώτες μεταπολεμικές δεκαετίες μέχρι σήμερα.

Η πρώτη αλήθεια είναι ότι το σύνολο των νόμων (πολεοδομικών, χωροταξικών, κτηριοδομικών και οικοδομικών) δεν οδήγησαν στη δημιουργία πόλεων φιλικών προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο.

Η δεύτερη αλήθεια, είναι ότι στο σχεδιασμό και τον έλεγχο της οικοδόμησης πόλεων και οικισμών «διυλίζουμε τον κώνωπα και καταπίνουμε την κάμηλο», εξαντλώντας την αυστηρότητά μας σε μικρής κλίμακας ή ασήμαντες παραβάσεις τη στιγμή που οργιάζουν τα αυθαίρετα τόσο εκτός όσο και εντός σχεδίου.

Η τρίτη αλήθεια είναι ότι η μεγαλύτερη πληγή σε βάρος του δομημένου αλλά και αδόμητου περιβάλλοντος είναι η εκτός σχεδίου δόμηση. Ολόκληρες πόλεις αλλά και εκτεταμένες περιοχές κτίστηκαν χωρίς σχέδιο. Το οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος που δημιουργεί η διασπορά της δόμησης από την εκτός σχεδίου δόμηση είναι τεράστιο καθώς απαιτούνται: δίκτυα δρόμων προσπέλασης, δίκτυα ηλεκτροδότησης, δίκτυα ύδρευσης, αποκομιδή των σκουπιδιών, δίκτυα αποχέτευσης κ.λ.π . Το αποτέλεσμα είναι η σπατάλη εύφορης γής, η αισθητική κακοποίηση του τοπίου, η οικολογική και περιβαλλοντική υποβάθμιση περιοχών αλλά και η δημιουργία εμποδίων σε οποιαδήποτε προσπάθεια χωροταξικού σχεδιασμού.  Με το σκεπτικό αυτό διαφώνησε με τροπολογία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Γιώργος Δημαράς υπογράμμισε την ανάγκη ενεργοποίησης του πολεοδομικού εργαλείου της Μεταφοράς Συντελεστή Δόμησης (Μ.Σ.Δ.) για τη βελτίωση των υπαρχουσών πόλεων, τονίζοντας ότι το νομοσχέδιο κινείται προς αυτή την κατεύθυνση. Με τον τρόπο αυτό θα επιτευχθεί αύξηση των κοινόχρηστων χώρων σε κάθε Δήμο αλλά και προστασία και αποκατάσταση των διατηρητέων κτηρίων. Η μεταφορά Σ,Δ. για τους  Δήμους Αθήνας και Θεσσαλονίκης  να επιτρέπεται και στις όμορες Περιφερειακές ενότητες, αφού οι πόλεις είναι  πλήρως κτισμένες και  δεν υπάρχει τρόπος να βρεθεί υποδοχέας Σ.Δ. μέσα στον ίδιο Δήμο, ακόμη και σε όμορους . Το ΣΤΕ πρέπει να κατανοήσει το πρόβλημα.

Όπως τόνισε ο Γιώργος Δημαράς: «Η άναρχη και εκτός σχεδίου δόμηση επί δεκαετίες στη χώρα μας δημιούργησε μια χαοτική κατάσταση με διαρκή υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Οι συνέπειες που σήμερα είναι κυρίως περιβαλλοντικές και λειτουργικές, αύριο θα είναι και οικονομικές, αφού μετά την περιβαλλοντική θα ακολουθήσει και η τουριστική κατάρρευση».

 

Παρακολουθήστε την ομιλία του Γιώργου Δημαρά εδώ

Διαβάστε την Ομιλία του Γιώργου Δημαρά εδώ