Γιώργος Δημαράς: Η ανάπλαση της Αθήνας χρειάζεται τολμηρές αποφάσεις και διακομματική συνεννόηση

Πέμ, 10/05/2018

Συνεννόηση και διάλογο μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων ζήτησε ο βουλευτής τουΣΥΡΙΖΑ και μέλος των Οικολόγων Πράσινων Γιώργος Δημαράς, προκειμένου να ληφθούν τολμηρές αποφάσεις για τις απαιτούμενες αναπλάσεις  της Αθήνας. Στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής ως εισηγητής της κυβερνητικής πλειοψηφίας στο νομοσχέδιο για  τη «Σύσταση φορέα αναπλάσεων της πόλης των Αθηνών», ο οικολόγος Βουλευτής τόνισε ότι πέραν του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, η ανάπλαση της πρωτεύουσας χρειάζεται ένα μακρόπνοο σχέδιοπου θα υλοποιείται κατά στάδια, από πολλούς δημάρχους, Περιφερειάρχες και Υπουργούς. Αυτό χρειάζεται ευρεία κοινωνική συναίνεση  και διακομματική αποδοχή. Οι αναπλάσεις πρέπει να  περιλαμβάνουν ευρύτερες περιοχές  και να είναι τουλάχιστον κλίμακας οικοδομικού τετραγώνου. Επειδή τίθενται ζητήματα αδυναμίας ανεύρεσης και συνεννόησης με χιλιάδες ιδιοκτήτες, δεν θα μπορεί να γίνει τίποτε αξιόλογο χωρίς νέο θεσμικό πλαίσιο και πιθανώς αναθεώρηση συνταγματικών διατάξεων.  

Ο Γιώργος Δημαράς αναφέρθηκε στις προσπάθειες για την ανάπλαση του κέντρου της Αθήνας που έγιναν κατά το παρελθόν από τη Μελίνα Μερκούρη και τον Αντώνη Τρίτση, υπογραμμίζοντας ότι το όραμα της αναβάθμισης του κέντρου της Αθήνας απαιτεί, πέρα από τη συμμετοχή της αυτοδιοίκησης, να ενεργοποιηθούν  νέες δυνάμεις συλλογικοτήτων, επιστημόνων και φοιτητών. Για το νομοσχέδιο, ο βουλευτής επεσήμανε ότι  η κυβέρνηση πραγματοποιεί ένα πρώτο βήμα προκειμένου να καταστεί εφικτή η ταχύρρυθμη υλοποίηση αναπλάσεων στο κέντρο της Αθήνας. Όπως τόνισε, το νομοσχέδιο δεν αγγίζει ούτε αφαιρεί αρμοδιότητες από την αυτοδιοίκηση, έχει στόχο να συντονίσει τα τρία επίπεδα διοίκησης, δηλαδή την Κυβέρνηση, την Περιφέρεια και το Δήμο της Αθήνας ώστε να μπορούν να προχωρήσουν παρεμβάσεις στο κέντρο της πόλης που είναι ώριμες, με προτεραιότητα την ανάπλαση των «προσφυγικών» στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και το Εμπορικό Τρίγωνο της Αθήνας.

Απαντώντας στην κριτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης ο Γιώργος Δημαράς σημείωσε ότι δεν ακούστηκε μια αυτοκριτική από κόμματα που κυβέρνησαν για δεκαετίες και ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την έως σήμερα κατάσταση του κέντρου της Αθήνας. Αναφερόμενος ειδικότερα στις πολιτικές των δεξιών κυβερνήσεων είπε ότι η δεξιά αποδείχτηκε ότι έχει κακή σχέση με την πολεοδομία, τη χωροταξία και το οικιστικό περιβάλλον.  Διαμόρφωσε, εκτός των άλλων, τη χαοτική κατάσταση της εκτός σχεδίουδόμησης, που κατέστρεψε τις φυσικές ομορφιές της χώρας και έσπειρε κτήρια χωρίς σχέδιο, χωρίς δρόμους, χωρίς  αποχετεύσεις,  χωρίς χώρους πρόνοιας, άθλησης κ.λ.π .

Ολοκληρώνοντας την εισήγησή του ο Γιώργος Δημαράς τόνισε: «Για να αλλάξει πρόσωπο η Αθήνα χρειάζονται πιο τολμηρές παρεμβάσεις. Το βήμα που γίνεται σήμερα ας είναι ένα ξεκίνημα για τη συνεννόηση και το διάλογο, προκειμένου να διαμορφωθεί το κοινό όραμα και σχέδιο για το καλό όλων μας και ιδιαίτερα για τις επόμενες γενιές».

Παρακολουθήστε την εισήγηση του Γ.Δημαρά εδώ και εδώ