Γιώργος Δημαράς: Χρειάζονται τολμηρά μέτρα για να σωθεί η Αθήνα

Τρί, 05/06/2018

Με επιτυχία η εκδήλωση των Οικολόγων Πράσινων για τις αστικές αναπλάσεις

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 4 Ιουνίου 2018, η εκδήλωση της Περιφερειακής Οργάνωσης Αττικής των Οικολόγων Πράσινων, για το θέμα των αστικών αναπλάσεων, με κεντρικό ομιλητή το βουλευτή Γιώργο Δημαρά. Η ομιλία που είχε τίτλο: «Αστικές αναπλάσεις: Τι να κάνουμε για να σωθεί η Αθήνα», εντάσσεται στο πλαίσιο της σειράς εκδηλώσεων «Εργαστήρι Οικολογικής Σκέψης» και πραγματοποιήθηκε στα γραφεία των Οικολόγων Πράσινων στην οδό Πατησίων 128.

Στην ομιλία του, που πλαισιώθηκε από πλούσιο φωτογραφικό υλικό και σχεδιαγράμματα, ο Γιώργος Δημαράς πραγματοποίησε μια ιστορική αναδρομή επισημαίνοντας τους παράγοντες που οδήγησαν στον σημερινό πολεοδομικό παραλογισμό της πρωτεύουσας. Ειδική αναφορά έγινε στις πολιτικές που συνέβαλαν στον κακό σχεδιασμό, την  υποβάθμιση του κέντρου και τη δημιουργία ασφυκτικών συνθηκών για τους κατοίκους της, με μεγάλη έλλειψη κοινόχρηστων χώρων και  πρασίνου, προβληματικό δίκτυο μέσων μαζικής μεταφοράς και απουσία ασφαλών διαδρομών για περπάτημα και ποδήλατο.

Ο οικολόγος βουλευτής αναφέρθηκε σε μεμονωμένες προσπάθειες ανάπλασης που έγιναν κατά το παρελθόν για να αλλάξει εικόνα η Αθήνα, και ειδικά στις καινοτόμες για την εποχή τους νομοθετικές παρεμβάσεις του Αντώνη Τρίτση και την συμβολή της Μελίνας Μερκούρη στην ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων με την πεζοδρόμηση σημαντικών δρόμων του κέντρου. Υπογράμμισε, για μια ακόμη φορά, την έλλειψη συντονισμού στα  τρία θεσμικά επίπεδα, Κυβέρνησης, Περιφερειών και Δήμων, ως βασική αιτία που δεν προχώρησαν μέχρι σήμερα οι αναπλάσεις. Τόνισε ότι η Αθήνα χρειάζεται ένα τολμηρό σχέδιο με μακροπρόθεσμο ορίζοντα και συγκεκριμένους στόχους, που θα περιλαμβάνει  παρεμβάσεις σε ολόκληρες περιοχές και οικοδομικά τετράγωνα και κατεδαφίσεις κτηρίων.    Ένα σχέδιο που θα διαμορφωθεί με βασικό ρόλο της αυτοδιοίκησης, πρώτου και δεύτερου βαθμού και τη συμμετοχή των αρμόδιων Υπουργείων Πολιτισμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών και Μεταφορών.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Γιώργος Δημαράς αναφέρθηκε και στον πρόσφατο νόμο για τη σύσταση φορέα αναπλάσεων της Αθήνας, επισημαίνοντας ότι  αποτελεί ένα πρώτο βήμα για  να αλλάξει εικόνα η πρωτεύουσα. Τόνισε ωστόσο ότι χρειάζονται τολμηρά μέτρα για να καταστούν οι υποβαθμισμένες περιοχές της πρωτεύουσας αξι-βίωτες και να αποκτήσει το κέντρο την ποιότητα και τη λειτουργικότητα που αξίζει σε μια πόλη με την ιστορία της Αθήνας. Τέλος αναφέρθηκε σε καλά παραδείγματα  αναπλάσεων από άλλες πόλεις της χώρας όπως η περίπτωση της Πλατείας Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη.