Γιώργος Δημαράς: Χρειάζονται ευρύτερες και τολμηρές τομές στην τεχνική και επιστημονική εκπαίδευση

Τρί, 20/02/2018

Στην ανάγκη ευρύτερων και πιο τολμηρών αλλαγών στην τεχνολογική επιστημονική και επαγγελματική εκπαίδευση αναφέρθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝΠΡΑΣΙΝΩΝ Γιώργος Δημαράς σε τοποθέτησή του στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, που συνεδρίασε την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2018 με θέμα την Ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

 Ο Γιώργος Δημαράς τόνισε, ότι η συγχώνευση των Τ.Ε.Ι. Αθήνας και Πειραιά,  είναι μια θετικήρύθμιση αλλά δεν αποτελεί τομή για το εκπαιδευτικό μας σύστημα. Αποτελεί μεν μια ακαδημαϊκή αναβάθμιση, αλλά δεν είναι μέρος μιας ευρύτερης αναδιοργάνωσης της τεχνικής επιστημονικής εκπαίδευσης που έχει ανάγκη η χώρα.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι παραμένει σε ισχύ το αναχρονιστικό πλαίσιο που αφορά ταεπαγγελματικά δικαιώματα, με ότι αυτό συνεπάγεται για την αξιοπιστία και το κύρος των σχολών και των πτυχιούχων.

Ο βουλευτής αναφέρθηκε στην ανάγκη ευρύτερης συναίνεσης στην κοινωνία και τα πολιτικά κόμματα προκειμένου να γίνουν τομές και να κινηθούμε προς ένα νέο μοντέλο εκσυγχρονισμού της εκπαίδευσης και ειδικότερα της τεχνικής εκπαίδευσης. Όπως υποστήριξε, το υπόδειγμα της Συνθήκης της Μπολόνιας για την ανώτατη εκπαίδευση εξυπηρετεί καλύτερα την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, που αποτυπώνεται στα 4 βασικά σημεία της: 1. στην αναγνώριση και ισοτιμία των πτυχίων σε ευρωπαϊκό επίπεδο βάσει πιστωτικών μονάδων για κάθε μάθημα, 2. στην αξιολόγηση της ποιότητας, 3. στους τρείς κύκλους σπουδών: δίπλωμα, μάστερ και διδακτορικό και 4. στη δια βίου μάθηση μέσα στα πανεπιστήμια.

Τέλος, ο Γιώργος Δημαράς τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό για την ποιότητα και το χαρακτήρα που θέλουμε να δώσουμε στις διετείς δομές επαγγελματικής εκπαίδευσης των Πανεπιστημίων(Κ.Ε.Ε.), να προβλέπεται από το νόμο, οι καθηγητές να έχουν εμπειρία τεχνολογικής εκπαίδευσης, αλλά και να μπορούν να διδάσκουν επιστήμονες με σχετική επαγγελματική ενασχόληση και εμπειρία σε αντίστοιχες παραγωγικές μονάδες. Επίσης υποστήριξε ότι είναι σημαντικό να παραμείνει το ποσοστό εισαγωγής από τα ΕΠΑΛ στο 20% που βρισκόταν έως σήμερα.

Όπως υπογράμμισε ο Γιώργος Δημαράς: «Η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας απαιτεί ενίσχυση και αναβάθμιση της τεχνολογικής εκπαίδευσης, προσαρμοσμένη στην εφαρμοσμένη επιστημονική γνώση. Υπάρχει ένα κενό σήμερα στην παραγωγή από κατάλληλα υψηλής κατάρτισης τεχνικά στελέχη, ενώ υπάρχει πλεόνασμα θεωρητικών επιστημόνων που οδηγούνται στην ανεργία. Είναι  ανάγκη για  ευρύτερες και πιο τολμηρές τομές , προκειμένου να αξιοποιηθούν οι δυνάμεις των νέων ανθρώπων για την οικοδόμηση μιας συνεκτικής και δίκαιης κοινωνίας, όπου η ευημερία δεν θα μετριέται με δείκτες καταναλωτισμού αλλά με δείκτες υγείας, πολιτισμού και ποιότητας ζωής».

 

Παρακολουθήστε την τοποθέτηση του Γιώργου Δημαρά: η ομιλία εδώ και το βίντεο εδώ