Γιώργος Δημαράς: Χρειάζονται δημιουργικές προτάσεις και συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων για μια βιώσιμη και δίκαιη οικονομία

Τρί, 28/11/2017

 Γιώργος Δημαράς: Χρειάζονται δημιουργικές προτάσεις και συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων για μια βιώσιμη και δίκαιη οικονομία 

Ομιλία του οικολόγου βουλευτή για τον Προϋπολογισμό 2018

 

 

Στην ανάγκη κατάθεσης δημιουργικών προτάσεων από την πλευρά της αντιπολίτευσης προκειμένου να βρεθεί ένας κοινός παρονομαστής για το ξεπέρασμα της κρίσης, αναφέρθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος των Οικολόγων Πράσινων Γιώργος Δημαράς σε ομιλία του κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για τον Προϋπολογισμό 2018.

Ο Γιώργος Δημαράς ζήτησε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να μην περιορίζονται σε μια ρητορική πολεμική αλλά να καταθέσουν τα δικά τους εναλλακτικά σχέδια, που θα επιτρέψουν την οικοδόμηση μιας υγιούς και ανθεκτικής οικονομίας. Παράλληλα, ζήτησε από όλες τις πλευρές να κάνουν μια ειλικρινή αυτοκριτική και να αναγνωρίσουν τις ευθύνες τους για την κατάσταση στην οποία βρέθηκε η ελληνική οικονομία τα χρόνια της κρίσης.

Ειδική αναφορά έγινε από το Γιώργο Δημαρά στην περίοδο διακυβέρνησης της ΝΔ 2004-2009 η οποία υπήρξε η πλέον καταστροφική περίοδος για την οικονομία της χώρας. Όπως υπογράμμισε ο βουλευτής, τα τραγικά αποτελέσματα εκείνης της πολιτικής ήταν η εκτόξευση του δημόσιου χρέους από 199,3 δις στα 301, 1 δις, η κατάρρευση των τραπεζών και η αποδιοργάνωση του παραγωγικού τομέα με βασικά χαρακτηριστικά τη μείωση της αξίας της αγροτικής παραγωγής κατά 31% και η δυσανάλογη αύξηση του τομέα των υπηρεσιών και του παρασιτισμού. Ο Γιώργος Δημαράς αναρωτήθηκε πώς μπορούν να μιλούν για τη φτώχεια και τους φτωχούς εκείνοι που καταδίκασαν την οικονομία της χώρας, εκείνοι που επέτρεψαν την κλοπή των χρημάτων των καταθετών από τις τράπεζες, εκείνοι που δανείστηκαν πάνω από 100 δις μέσα σε μια πενταετία (2004-2009) και υποθήκευσαν το παρόν και το μέλλον των παιδιών μας.

Όπως τόνισε ο Γιώργος Δημαράς: «Φωνάζουν όλοι για τα καταστροφικά πλημμυρικά φαινόμενα, όπως εκείνα της Μάνδρας και της Σύμης, αλλά κανείς δεν μιλά για τα αίτια. Δεν μιλά κανείς για κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης, αφού όλοι γνωρίζουμε ότι η χώρα οικοδομήθηκε χωρίς κανένα σχέδιο, με άναρχο τρόπο, χωρίς υποδομές, χωρίς προστασία της φύσης και της καλλιεργήσιμης γής. Δεν μιλά κανείς για σχέδιο, έργα και κονδύλια αποκατάστασης των υπόγειων νερών. Δεν προτείνεται αλλαγή στο μοντέλο καλλιεργειών. Δεν μιλάμε για την εκπαίδευση των αγροτών. Δεν προτείνει κανείς κάποιο σχέδιο για το πώς θα αυξηθεί η αγροτική παραγωγή και η μεταποίηση. Δεν μιλάει η Ν.Δ. για κανένα νέο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης ή για την κυκλική οικονομία ούτε ψήφισε το νέο νόμο για την ανακύκλωση. Εάν έρθει στην εξουσία η ΝΔ θα εφαρμόσει αυτό που γνωρίζει: το μη βιώσιμο νεοφιλελεύθερο μοντέλο των πολυεθνικών. Κάποιες πολιτικές δυνάμεις ούτε θέλουν ούτε μπορούν να κατανοήσουν την έννοια της βιώσιμης και δίκαιης οικονομίας. Ας ξεκινήσουμε επιτέλους τη συζήτηση για έναν εκσυγχρονισμό της οικονομίας και ας συνεννοηθούμε σε εκείνα που μπορούμε να συμφωνήσουμε».

 

Παρακολουθήστε την ομιλία του Γ.Δημαρά εδώκαι διαβάστε το κείμενο της ομιλίας εδώ