ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΗΜΑΡΑΣ: ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ

Τετ, 28/06/2017

 

27.06.2017

 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΗΜΑΡΑΣ:  ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ

ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ  ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ

 

Τις θέσεις της πολιτικής οικολογίας για μια διαχείριση του νερού προσανατολισμένη στην εξοικονόμηση και την προστασία της ποιότητας αυτού του πολύτιμου φυσικού πόρου, ανέπτυξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος των Οικολόγων Πράσινων Γιώργος Δημαράς κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Υποεπιτροπής Υδατικών Πόρων της Βουλής με θέμα την κοστολόγηση και τιμολόγηση του νερού. Τα μέλη της Επιτροπή ενημέρωσαν ο κ. Ιάκωβος Γκανούλης, Ειδικός Γραμματέας Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο κ. Γεώργιος Πεκρίδης, Συνεργάτης του Αν.Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σωκράτη Φάμελλου και η κα Στυλιανή Πολιτάκη, Γενική Διευθύντρια Πελατών της Ε.ΥΔ.Α.Π.

Η παρέμβαση του Γιώργου Δημαρά εστιάστηκε στην οικολογική σημασία του νερού, ως πρώτου παράγοντα για την επιβίωση του ανθρώπου και των υπόλοιπων μορφών ζωής στον πλανήτη. Τόνισε ότι η Ελλάδα έχει την καλή τύχη, λόγω των πολλών βουνών και της μικρής βιομηχανοποίησης στην αγροτική παραγωγή –άρα και της μικρής συνακόλουθης ρύπανσης με υπολείμματα φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων, να έχει ακόμη σχετικά καθαρά ποτάμια και λίμνες από τα οποία να προμηθεύεται καλής ποιότητας πόσιμο νερό. Αυτή η καλή μέχρι τώρα τύχη για την χώρα μας επιτρέπει να μπορούμε σε πολλές περιοχές να πίνουμε από τη βρύση και όχι μόνο εμφιαλωμένο νερό, το οποίο έχει πολλαπλάσιο κόστος. Και αυτό πρέπει να περιφρουρηθεί. Θα πρέπει άμεσα να ολοκληρωθούν τα επί σειρά ετών ανολοκλήρωτα σχέδια διαχείρισης λεκανών απορροής, ώστε να διαμορφωθούν σε επίπεδο Περιφερειών στρατηγικές για την εξοικονόμηση, την προστασία των υδροφόρων οριζόντων και την αποθήκευση του νερού (πχ. με μικρά φράγματα –λιμνοδεξαμενές).  

Ο Γιώργος Δημαράς ρώτησε επίσης τους εισηγητές σχετικά με την έκταση των απωλειών σε νερό  από τις εκτεταμένες διαρροές (λόγω παλαιότητας ή βλαβών). Με βάση και τις σχετικές απαντήσεις, ότι οι απώλειες σε επίπεδο ΔΕΥΑ ή Δήμων κυμαίνονται κατά μέσο όρο στο 40%, τόνισε την ιδιαίτερη ανάγκη μείωσής τους, τόσο για την προστασία του πολύτιμου πόρου, όσο και για την απαραίτητη οικονομική βιωσιμότητα των φορέων διαχείρισης.

Ιδιαίτερη αναφορά στη συζήτηση έγινε στην κατανάλωση νερού για τη γεωργία, που απορροφά το μεγαλύτερο μέρος της ποσότητας του νερού. Η κατανάλωση αυτή παρουσιάζει τις μεγαλύτερες απώλειες λόγω κακών τεχνικών και συνθηκών ποτίσματος και σε αρκετές περιοχές έχει δημιουργήσει προβλήματα εξάντλησης και απαξίωσης των αποθεμάτων λόγω υπερεκμετάλλευσης. Ο Γ.Δημαράς τόνισε ότι η λογική της αειφορίας αξίζει να αναδειχθεί και μέσα από την κοστολόγηση και τιμολόγηση του αρδευτικού νερού, ώστε να επιτευχθεί άμεσα εξοικονόμηση βασισμένη στη γνώση και ευαισθητοποίηση των παραγωγών.

Σημαντικό, τέλος, συμπέρασμα της συζήτησης υπήρξε η συνειδητοποίηση της ανάγκης ενημέρωσης των πολιτών και των χρηστών νερού για τη λελογισμένη  χρήση. Επίσης για τη σημασία της καταβολής των οφειλών τους προς τις δημόσιες υπηρεσίες ύδρευσης, με στόχο τη βιωσιμότητά τους και την διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα τους.

 

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο της ομιλίας του Γ.Δημαρά εδώ