Στην ανάγκη ανάπτυξης του αγροτικού τομέα προκειμένου να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο που οδήγησε τη χώρα μας στο σημερινό αδιέξοδο, υπογράμμισε ο οικολόγος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Δημαράς, στη συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής (16.12.2016), με θέμα την «Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Χώρας». Στη συνεδρίαση συμμετείχε και ενημέρωσε την Επιτροπή ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ε. Αποστόλου.
Ο Γιώργος Δημαράς τόνισε ότι το παραγωγικό μοντέλο που ακολούθησε η χώρα τα τελευταία χρόνια, οδήγησε σε μια ανισόρροπη οικονομία, συμβάλλοντας στη μείωση της Αγροτικής Παραγωγής κατά 28% την πενταετία 2004-2009 που κυβερνούσε η ΝΔ. Την ίδια περίοδο είχαμε διόγκωση των υπηρεσιών και του παρασιτισμού που αποτελεί το 80,20% του ΑΕΠ. Κατά το ίδιο διάστημα ο πρωτογενής τομέας (γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία, δασοκομία κλπ) συρρικνώθηκε στο 3,8% του ΑΕΠ.
Εκείνη την πενταετία αυξήθηκε το δημόσιο χρέος κατά 120δις, δηλαδή διπλασιάστηκε. Πάνω από τα 50δις ήταν τα πρωτογενή ελλείμματα που καλύφθηκαν με δάνεια.
Στη συνέχεια της τοποθέτησής του ο Γιώργος Δημαράς αναφέρθηκε στο παράδοξο της ελληνικής οικονομίας, μία κατ’ εξοχήν αγροτική χώρα με μικρή βιομηχανική παραγωγή όπως είναι η Ελλάδα, να παρουσιάζει αρνητικό ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών στα αγροτικά προϊόντα, όπου, για παράδειγμα, για το έτος 2008 οι εισαγωγές των αγροτικών προϊόντων ήταν 7,1 δις € και οι εξαγωγές 4 δις €.
Καταθέτοντας την πρότασή του για μια πολιτική που θα διασφαλίζει το μέλλον της χώρας, ανέφερε, ότι η βιώσιμη οικονομία που αποτελεί οικονομία της επιβίωσης βασίζεται σε δύο άξονες:
1.
τη διατροφική αυτάρκεια και την επιδίωξη υψηλού βαθμού αυτάρκειας στο μέτρο του δυνατού, επιδιώκοντας θετικό ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών.
2.
τη λογική της αειφορίας, που θα πρέπει να διέπει την πολιτική του εθνικού στρατηγικού σχεδίου και των πολιτικών κάθε υπουργείου ξεχωριστά με έμφαση:
α) στην προστασία των υδάτων, επιφανειακών και υπόγειων,
β) στην βιώσιμη γεωργία με τρόπους καλλιέργειας βασισμένους στις αρχές της αειφορίας.
- την ορθή κατανομή του πληθυσμού στη χώρα με εθνικό σχέδιο αποκέντρωσης.
Οι στόχοι και οι δράσεις που απαιτούνται για μία ισόρροπη οικονομία είναι η αύξηση σε επίπεδα διπλασιασμού της αγροτικής παραγωγής και όσον αφορά τον ετήσιο προϋπολογισμό:
- η μεταφορά πόρων από άλλους τομείς (π.χ. από την οδοποιία) στη γεωργία
- η εκστρατεία ενημέρωσης των αγροτών που θα απορροφήσουν τους ευρωπαϊκούς πόρους για το σχεδιασμό της παραγωγής τους
- η εκπαίδευση και κατάρτιση των αγροτών με δημιουργία επαγγελματικών αγροτικών σχολών σε κάθε πρωτεύουσα νομού, με ταυτόχρονη απασχόληση σε παραγωγικές μονάδες
- η διαρκής ενημέρωση σχετικά με τη χρήση φυτοφαρμάκων, τη βιολογική καλλιέργεια, τη σωστή διαχείριση των εδαφών, την αξιοποίηση παραδοσιακών μεθόδων και νέων τεχνολογιών.
Ολόκληρη η ομιλία εδώ