ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΗΜΑΡΑΣ: Δημοκρατία, Βιωσιμότητα και Κοινωνική Δικαιοσύνη οι βασικοί πυλώνες της πολιτικής οικολογίας

Τετ, 20/09/2017

Συνέντευξη τύπου των Οικολόγων Πράσινων στην 82η Δ.Ε.Θ.

 

Στο σχέδιο της πολιτικής οικολογίας για ένα διαφορετικό μοντέλο παραγωγής και ανάπτυξης αναφέρθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος των Οικολόγων Πράσινων Γιώργος Δημαράς, κατά τη διάρκεια της διακαναλικής συνέντευξης τύπου των Οικολόγων Πράσινων, την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2017, στο πλαίσιο της 82ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Στη συνέντευξη συμμετείχαν επίσης ο Αν.Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννης Τσιρώνης, ο συντονιστής της Ε.Γ. των Οικολόγων Πράσινων, Γιώργος Πασχαλίδης και οι συνεκπρόσωποι τύπου Εύα Πάσχου και Κώστας Διάκος.

 

Ο Γιώργος Δημαράς, αναφέρθηκε στη σημαντική συμβολή των Οικολόγων Πράσινων στο κοινοβουλευτικό έργο, αλλά και στην ανάγκη ύπαρξης διακριτού πολιτικού χώρου της οικολογίας, τονίζοντας ότι πολλοί υποστηρίζουν πως είναι οικολόγοι, αλλά όταν φτάσει η κρίσιμη ώρα των αποφάσεων το ξεχνούν εύκολα, στηρίζοντας επενδυτικές επιλογές που στρέφονται κατά του περιβάλλοντος.

 

Στη συνέχεια της τοποθέτησής του, επεσήμανε τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης όπως η κλιματική αλλαγή, η αύξηση των προσφύγων που έχει προκαλέσει,  αλλά και η υποβάθμιση της παραγωγικής δυνατότητας της γης, υπογραμμίζοντας ότι είναι επιβεβλημένο να αλλάξει το αδιέξοδο μοντέλο παραγωγής και κατανάλωσης που ακολουθείται. Αναφερόμενος στην ραγδαία αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού, ιδιαίτερα τις τελευταίες δεκαετίες, τόνισε την ανάγκη για ένα στρατηγικό σχέδιο επιβίωσης του πλανήτη που θα περιλαμβάνει ένα διαφορετικό μοντέλο για την αναδιάρθρωση της παγκόσμιας οικονομίας.

 

Ο Γιώργος Δημαράς επεσήμανε ότι στη χώρα μας υπήρξε μια ανισόρροπη ανάπτυξη της οικονομίας που οδήγησε στην κατακόρυφη άνοδο των υπηρεσιών και στην αντίστοιχη μείωση της αγροτικής παραγωγής. Χαρακτηριστική υπήρξε η περίοδος διακυβέρνησης της ΝΔ 2004-2009 όταν το δημόσιο χρέος αυξήθηκε κατά 101 δις, τα πρωτογενή ελλείμματα αυξάνονταν κατά μέσο όρο 11 δις ετησίως, ενώ την ίδια στιγμή η αγροτική παραγωγή μειώθηκε στο 3,1% του ΑΕΠ.

 

Ο οικολόγος βουλευτής τόνισε ότι χρειαζόμαστε ένα άλλο είδος επενδύσεων, με σεβασμό στους φυσικούς πόρους, ενώ υπογράμμισε ότι το σχέδιο της οικολογίας για την οικονομία περιλαμβάνει τρείς βασικούς πυλώνες: α) μιας ισόρροπης οικονομίας που θα στηρίζεται στην βιωσιμότητα, την αειφορία, την αυτάρκεια και την κυκλική οικονομία, β) της κοινωνικής δικαιοσύνης και γ) της ενίσχυσης της Δημοκρατίας.

 

Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο Γιώργος Δημαράς αναφέρθηκε στις διαφορές της Οικολογίας με την Αριστερά υπογραμμίζοντας μια σειρά από ζητήματα στα οποία υπάρχουν διαφορετικές προτεραιότητες και επιλογές για την οικολογία όπως η περιβαλλοντική εκπαίδευση, η αγροτική παραγωγή, η αποκέντρωση, η παραγωγή της ενέργειας από ΑΠΕ, καθώς και η ποιότητα των επενδύσεων.

 

 

Παρακολουθήστε την τοποθέτηση του Γιώργου Δημαρά στη ΔΕΘ  εδώ