Γιώργος Δημαράς: Δεν υπάρχει μέλλον αν δεν αλλάξουμε το μοντέλο παραγωγής και κατανάλωσης

Τρί, 30/01/2018

Γιώργος Δημαράς: Δεν υπάρχει μέλλον αν δεν αλλάξουμε το μοντέλο παραγωγής και κατανάλωσης

Τοποθέτηση του οικολόγου Βουλευτή στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής για τη Σύμβαση της Βαρκελώνης για την προστασία της Μεσογείου

Στο αβέβαιο μέλλον που διαμορφώνεται για τις ανθρώπινες κοινωνίες εάν δεν αλλάξει ριζικά το παραγωγικό και καταναλωτικό μοντέλο αναφέρθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος των Οικολόγων Πράσινων Γιώργος Δημαράς, σε ομιλία του στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής, που συνεδρίασε την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2018, με θέμα τη Σύμβαση της Βαρκελώνης για την προστασία της Μεσογείου από τη ρύπανση.

Ο Γιώργος Δημαράς ζήτησε από την Επιτροπή να δοθούν στοιχεία για την κατάσταση της Μεσογείου από τα οποία να προκύπτει εάν η θάλασσα βρίσκεται σε στάδιο διαρκούς επιβάρυνσης. Ζήτησε συγκεκριμένα να αξιοποιηθούν όλοι οι διαθέσιμοι δείκτες και συντελεστές για να αξιολογηθεί η βιοποικιλότητα, οι πληθυσμοί των ψαριών, η κατάσταση του πυθμένα των θαλασσών, η ρύπανση από εξωτερικές πηγές όπως απορρίμματα, φυτοφάρμακα, πετρέλαιο κ.α. προκειμένου να έχουμε εικόνα για το εάν η Μεσόγειος βρίσκεται σε μια διαρκώς επιβαρυνόμενη κατάσταση ή έχει ισορροπήσει και μπορούμε να αναμένουμε κάποια ανάκαμψη τα επόμενα χρόνια.

Ο βουλευτής υπογράμμισε ότι εξακολουθούμε να παράγουμε και να καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες από άχρηστα αγαθά που επιβαρύνουν τη ζωή μας, όπως το πλαστικό και άλλα προϊόντα μιας χρήσης. Τόνισε, ότι τα μέτρα που έχουν νομοθετηθεί, όπως ο περιορισμός της χρήσης πλαστικής σακούλας, παρά τη σημασία τους δεν επαρκούν. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στο παράδειγμα της αλόγιστης χρήσης πλαστικών μπουκαλιών νερού, ακόμα και στις συνεδριάσεις της Επιτροπής Περιβάλλοντος, επισημαίνοντας ότι για ένα κυβικό μέτρο νερού χρειάζονται περίπου 2.000 πλαστικά μπουκαλάκια με κόστος 1.000€, τη στιγμή που ένα κυβικό μέτρο νερού από το υδραγωγείο κοστίζει μόλις 0,36€.

Ο Γιώργος Δημαράς τόνισε ότι εάν θέλουμε να αλλάξει η κατάσταση χρειάζεται καταρχήν σωστή ενημέρωση των πολιτών, παιδεία και ενίσχυση της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στα σχολεία. Επίσης χρειάζεται η εφαρμογή της κατάλληλης νομοθεσίας αλλά και αποτελεσματικοί μηχανισμοί συγκέντρωσης στοιχείων και παρακολούθησης.

Όπως υπογράμμισε ο Γιώργος Δημαράς: «Εάν δεν περάσουν μέσα από την εκπαίδευση μέτρα για να αλλάξουμε τη νοοτροπία μας και να μην κυνηγάμε την περιττή κατανάλωση, δεν θα βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής μας και δεν θα αυξηθεί το επίπεδο της πραγματικής ευημερίας στην κοινωνία. Αντίθετα, θα εξακολουθεί να επιβάλλεται στους πολίτες, μέσα από τον ανταγωνισμό των επιχειρήσεων, το υφιστάμενο μοντέλο που καλλιεργείται κυρίως μέσα από τη διαφήμιση και τον έλεγχο των μέσων ενημέρωσης».

 

Παρακολουθήστε την ομιλία του Γ.Δημαρά εδώ