ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΗΜΑΡΑΣ: Αύξηση των ποινών για Πολυεθνικές Επιχειρήσεις που φοροδιαφεύγουν

Τετ, 26/07/2017

Παρέμβαση για την αποτελεσματικότερη πάταξη της φοροδιαφυγής από Πολυεθνικές Επιχειρήσεις έκανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος των Οικολόγων Πράσινων Γιώργος Δημαράς, την Τετάρτη 26/7/2017, στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής με θέμα την επεξεργασία του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών για την προσαρμογή στις διατάξεις της ευρωπαϊκής Οδηγίας (ΕΕ) 2016/881.

 

OΓιώργος Δημαράς τόνισε τη σημασία του σχεδίου νόμου, επισημαίνοντας ότι η μεγάλη φοροδιαφυγή σε κλίμακα Πολυεθνικών Επιχειρήσεων έχει ως αποτέλεσμα να πληρώνουν τους φόρους οι μισθωτοί, οι καταναλωτές και οι μικρομεσαίοι. Χαρακτήρισε δε τις προβλέψεις για αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ κρατών μελών της ΕΕ, ως σημαντικό εργαλείο για την αντιμετώπιση των τεχνασμάτων που χρησιμοποιούν οι πολυεθνικές επιχειρήσεις, με τις θυγατρικές και τις μετακινήσεις από χώρα σε χώρα.

 

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η χώρα μας μαστίζεται από τη φοροδιαφυγή και ότι συνορεύει με χώρες με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές, όπως η Βουλγαρία, ο Γιώργος Δημαράς τόνισε την ανάγκη να γίνουν πιο αυστηρές και παραδειγματικές οι ποινές μη υποβολής της προβλεπόμενης έκθεσης του Άρθρου 7. Συγκεκριμένα πρότεινε αντί των 10.000 €, να επιβάλλονται ποινές αντίστοιχες με εκείνες που ισχύουν στην Ιρλανδία δηλαδή 20.000 € και 3.000€ ανά ημέρα καθυστέρησης, με ανώτατο όριο τα 200.000 €.

 

Ο Γιώργος Δημαράς μετέφερε επίσης το αίτημα των Ευρωπαίων Πράσινων, που εγκρίθηκε σε πρόσφατη συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου, για αυστηροποίηση της Οδηγίας ώστε οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες να δημοσιεύουν οικονομικά στοιχεία για όλα τα εδάφη στα οποία λειτουργούν, συμπεριλαμβανομένων εκείνων εκτός της  ΕΕ.  Ο βουλευτής αναφέρθηκε ακόμη στην αντίθεση των Ευρωπαίων Πράσινων στην επιβληθείσα «ρήτρα διασφάλισης», που επιτρέπει στις εταιρείες να ζητούν, από χρόνο σε χρόνο, εξαιρέσεις από την υποβολή εκθέσεων για λόγους «εμπορικής ευαισθησίας».

 

 

Όπως υπογράμμισε ο Γιώργος Δημαράς: «Θεωρούμε ότι η νέα πρόταση θα κάνει πολύ πιο δύσκολο για τις πολυεθνικές εταιρείες να «ψωνίζουν» από χώρα σε χώρα για το χαμηλότερο δυνατό συντελεστή φόρου. Θα βοηθήσει ακόμη να έρθουν οι παράνομες δραστηριότητες στο φως και να εξασφαλιστούν περισσότερα χρήματα για τις εθνικές κυβερνήσεις και τις αναγκαίες κρατικές επενδύσεις.  Θα συμβάλλει τέλος στη  μεγαλύτερη αίσθηση διαφάνειας και δικαιοσύνης για τη φορολόγηση των κερδών στο σύνολο της ΕΕ».