ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΗΜΑΡΑΣ: ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΓΕΘΥΝΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΕΟΥΣ

Τετ, 17/05/2017

Η διακυβέρνηση της ΝΔ (2004-2009) υπήρξε η χειρότερη περίοδος διαχείρισης των οικονομικών της χώρας

 

Στην ανάγκη μιας ουσιαστικής αυτοκριτικής του πολιτικού συστήματος για τη διόγκωση του δημόσιου χρέους και την καταστροφική διαχείριση των οικονομικών της χώρας την προηγούμενη δεκαετία, αναφέρθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος των Οικολόγων Πράσινων Γιώργος Δημαράς, κατά τη διάρκεια συζήτησης στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα μέτρα για τη δεύτερη αξιολόγηση.

Όπως επεσήμανε ο Γιώργος Δημαράς, η πενταετής διακυβέρνηση της ΝΔ, κατά την περίοδο 2004-2009, υπήρξε η χειρότερη περίοδος διαχείρισης των οικονομικών της χώρας καθώς αύξησε το δημόσιο χρέος κατά 100 δις €, εκτόξευσε το αρνητικό ισοζύγιο εξαγωγών-εισαγωγών στα επίπεδα των 30 δις € ανά έτος τη διετία 2007-2008, μείωσε την αγροτική παραγωγή κατά 31% και δημιούργησε σωρευτικά πρωτογενή ελλείμματα της τάξεως των 56 δις ευρώ. Η καταστροφική αυτή περίοδος είναι αλληλένδετη με τα δεδομένα που έχουμε σήμερα μπροστά μας, δηλαδή ένα δημόσιο χρέος κοντά στα 320 δις €, τράπεζες με κόκκινα δάνεια άνω των 100 δις €, ασφαλιστικό με ετήσια δαπάνη 17-18% του ΑΕΠ όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι κάτω από 12%, μια αναποτελεσματική δημόσια διοίκηση, γραφειοκρατία, πολυνομία και απονομή δικαιοσύνης με καθυστέρηση πολλών ετών.

Ο Γιώργος Δημαράς, αφού περιέγραψε τη δύσκολη σημερινή συγκυρία ζήτησε να υπάρξει συνεννόηση όλων εκείνων που έχουν καλή διάθεση για να λυθούν τα προβλήματα της χώρας. Υπογράμμισε ακόμα, ότι την ίδια καλή διάθεση θα πρέπει να δείξουν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας και ανέφερε ως παράδειγμα τη σημασία που θα είχε η αποδοχή της πρότασης Τσακαλώτου για διάθεση σημαντικού μέρους των πρωτογενών πλεονασμάτων στην ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας, αλλά και στην ανάγκη ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους με την εφαρμογή χαμηλών σταθερών επιτοκίων στα επίπεδα του 0,5%.

Όπως τόνισε ο Γιώργος Δημαράς: «Ας γίνει μια ουσιαστική αυτοκριτική από όλο το πολιτικό σύστημα και ιδιαίτερα από εκείνους που κυβέρνησαν την προηγούμενη δεκαετία. Θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι το σύστημα του επιθετικού καπιταλισμού είναι ασύμβατο με τη βιωσιμότητα, την οικολογία και τη δικαιοσύνη. Οδηγεί σε καταστροφή των εθνικών οικονομιών, καταστρέφει τις τοπικές οικονομίες και σπαταλά τους φυσικούς πόρους του πλανήτη που είναι πεπερασμένοι. Ας συναισθανθούμε το μέγεθος της ευθύνης μας και ας συμβάλλουμε σε ένα σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης που θα οδηγήσει στην οικοδόμηση μιας βιώσιμης και δίκαιης κοινωνίας».

 

Παρακολουθήστε την ομιλία του Γ.Δημαρά εδώ