Γιώργος Δημαράς: Αριστερά και Οικολογία να ενώσουν τις πολιτικές τους

Τετ, 10/10/2018

Πηγή: http://www.eleftheria.gr

«Αριστερά και οικολογία, έχοντας στο μυαλό τους τις επόμενες γενιές θα πρέπει να ενώσουν τις πολιτικές τους» τόνισε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Δημαράς μιλώντας χθες βράδυ στην εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του πρώην αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννη Τσιρώνη.
Το βιβλίο του Γιαν. Τσιρώνη με τίτλο «Η μετακαπιταλιστική άνοιξη και ο μαρασμός των ιδεολογιών» παρουσιάσθηκε σε εκδήλωση που έγινε σε αίθουσα του Επιμελητηρίου Λάρισας και διοργάνωσαν η Πολιτική Κίνηση των Οικολόγων Πράσινων Λάρισας και ο Εκδοτικός Οργανισμός «Λιβάνη».

Η εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό που απηύθυνε ο κ. Δημαράς σημειώνοντας μεταξύ άλλων την ανάγκη «σύνθεσης νέων πολιτικών για να επιβιώσει ο πλανήτης. Πριν από αιώνες οι θέσεις της αριστεράς μεταξύ άλλων εστίαζαν σε θέματα όπως η κοινωνική δικαιοσύνη, η κατανομή του πλούτου κλπ.
Σήμερα άλλαξαν οι εποχές και η επιβίωση για τις επόμενες γενεές αποτελεί το πλέον σημαντικό ζήτημα. Πρέπει λοιπόν να “προστεθούν” τα ζητήματα που έθετε η αριστερά στα ζητήματα που θέτει η οικολογία, για να σωθεί ό,τι σώζεται, έχοντας στο μυαλό μας και τις επόμενες γενιές. Να συνθέσουμε τις απόψεις μας και να διαμορφώσουμε νέες πολιτικές» κατέληξε ο κ. Δημαράς.
Χαιρετισμό στην εκδήλωση εκ μέρους της Πολιτικής Κίνησης των Οικολόγων Πράσινων Λάρισας απηύθυνε ο Αστ. Χλωρός καλωσορίζοντας όπως είπε στη Λάρισα «τον συνοδοιπόρο στα δύσκολα μονοπάτια της οικολογίας, Γ. Τσιρώνη».
Για το βιβλίο μίλησαν στη συνέχεια η βουλευτής Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ Παν. Βράντζα, ο πρώην διευθυντής Πρασίνου του Δήμου Λαρισαίων Κώστας Δεληγιάννης και ο λέκτορας του ΤΕΙ Θεσσαλίας και αν. μέλος του Π.Σ. Οικολόγων Πράσινων, Νίκος Σαμαράς.
Στο βιβλίο όπως σημειώνει και ο συγγραφέας «Μπατακλάν, κλιματική αλλαγή, ξενοφοβία, Brexit, Τραμπ. Ένα ολόκληρο σύστημα σε αστάθεια. Η οικονομική κρίση είναι κρίση πολιτική και κοινωνική. Προαναγγελθέν έγκλημα, απότοκο συστημάτων που χρεοκόπησαν και συμπαρασύρουν στην πτώση τους την οικονομία και τις ιδεολογίες που τα υπηρέτησαν. Η κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού και η προσκόλληση της σοσιαλδημοκρατίας στις επιταγές του νεοφιλελευθερισμού δημιούργησαν τη φενάκη του τέλους της ιστορίας. Ο καπιταλισμός όμως οδεύει αναπόδραστα στην καταστροφή του. Θα οδηγηθούμε άραγε σε έναν μεταβιομηχανικό μεσαίωνα;
Η ζωή όμως δε χρεοκοπεί και τα σημερινά αδιέξοδα βρίσκονται στα μυαλά όσων διαβάζουν το μέλλον με εργαλεία του παρελθόντος. Στη νέα εποχή μια μετακαπιταλιστική κοινωνία δημιουργείται. Η συνάντηση της νέας Ριζοσπαστικής Αριστεράς με τα πράσινα κινήματα γεννά το νέο επαναστατικό υποκείμενο».
Με τον συγγραφέα να θέτει τα ερωτήματα: «Ποια πρέπει να είναι η δομή της συμμετοχικής δημοκρατίας, της εναλλακτικής οικονομίας, ώστε να σέβεται τον άνθρωπο και τη φύση; Ποια πρέπει να είναι η δομή της δικής μας μετακαπιταλιστικής κοινωνικής άνοιξης;».
Στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων παρευρέθηκαν οι δήμαρχοι, Ελασσόνας Νικ. Ευαγγέλου, Τυρνάβου Παν. Σαρχώσης και οι αντιδήμαρχοι Λάρισας Δημ. Δεληγιάννης και Απ. Σουρλαντζής.