Γιώργος Δημαράς: Αναπροσανατολισμός της οικονομίας για μια βιώσιμη κοινωνία

Πέμ, 08/12/2016

Απομείωση του δημόσιου χρέους και σταθερά μηδενικά επιτόκια οι προϋποθέσεις για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας

 

Την ανάγκη αναπροσανατολισμού της ελληνικής οικονομίας σε μια κατεύθυνση βιωσιμότητας και αειφορίας τόνισε ο οικολόγος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Δημαράς στη χθεσινή ομιλία του στην ολομέλεια της Βουλής κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον Προϋπολογισμό του 2017.  

Στην αρχή της ομιλίας του, ο Γιώργος Δημαράς χαιρέτισε την εκλογή του οικολόγου Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν στη θέση του Προέδρου της Αυστρίας, επισημαίνοντας ότι η εκλογή του αποτελεί θετικό γεγονός, τόσο γιατί οι πολίτες τον επέλεξαν απέναντι σε έναν ακροδεξιό υποψήφιο, όσο και γιατί στο πρόσωπό του αναγνωρίζεται ο ρόλος της Οικολογίας στην εποχή μας.  

Ο Γιώργος Δημαράς υπογράμμισε ότι η σύνταξη του Προϋπολογισμού δεσμεύεται σε μεγάλο βαθμό από μεγέθη και χαρακτηριστικά της οικονομίας που διαμορφώθηκαν στο παρελθόν, τονίζοντας την ανάγκη να μην επιστρέψουμε στις λογικές που οδήγησαν τη χώρα ως εδώ, αλλά να δούμε τι μπορούμε να αλλάξουμε σήμερα. Ο οικολόγος βουλευτής άσκησε έντονη κριτική στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και στην ασυδοσία της αγοράς που πρεσβεύει η ΝΔ, επισημαίνοντας ότι οι πολιτικές αυτές οδήγησαν στην πλήρη αποδιοργάνωση της οικονομίας. Όπως τόνισε, στην πενταετή διακυβέρνηση της ΝΔ (2004-2009) είχαμε μείωση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 33% με ταυτόχρονη μείωση της αγροτικής παραγωγής κατά 28%, την ίδια ώρα που οι υπηρεσίες και ο παρασιτισμός διογκώνονταν στο 80,2% του ΑΕΠ, ενώ το δημόσιο χρέος αυξάνονταν κατά 120 δις €.

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο Γιώργος Δημαράς τόνισε ότι η απομείωση του δημόσιου χρέους και τα σταθερά μηδενικά επιτόκια θα πρέπει στο εξής να αποτελούν διαρκή επιδίωξη και ζήτησε τον αναπροσανατολισμό της οικονομίας σε τομείς που πραγματικά οδηγούν σε βιώσιμη κοινωνία και οικονομία αλλά και την ενεργοποίηση, με κάθε τρόπο, όλου του ανθρώπινου δυναμικού που βρίσκεται στην ανεργία ή την υποαπασχόληση.

Όπως δήλωσε ο Γ.Δημαράς κλείνοντας την τοποθέτησή του: «Οφείλουμε να επιδιώξουμε και να εργαστούμε για την αειφόρο ανάπτυξη και όχι απλά για την αύξηση των μεγεθών. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος που θα μας βγάλει από τα αδιέξοδα και θα αποκαταστήσει τις σχέσεις μας με τις επόμενες γενιές. Πρέπει να πούμε την αλήθεια στους Έλληνες και τις Ελληνίδες, ότι στο εξής θα μπορούμε να ζούμε μόνο με αυτά που θα παράγουμε και με μια δίκαιη κατανομή των βαρών και όχι με τις αυταπάτες των δανεικών και του καταναλωτισμού που βύθισαν τη χώρα στο χρέος».

 

Παρακολουθήστε την ομιλία του Γιώργου Δημαρά εδώ