Γιατί συνεχίζουμε την συνεργασία των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ με τον ΣΥΡΙΖΑ;

Α.   Ο βασικός στόχος της πολιτικής οικολογίας είναι να διαδώσει τις ιδέες της οικολογίας στην κοινωνία,   αλλά να μην σταθεί μόνο στη διάδοση των ιδεών,   πρέπει  να βρει τρόπους  να αλλάξει τώρα πολιτικές για να σώσουμε πράγματα που μπορούν να σωθούν πριν είναι πολύ αργά, να αποκαταστήσουμε τις  πληγές και να εφαρμόσουμε αλλαγές βιωσιμότητας.

Η άποψη της Οικολογίας εκπορεύεται  από την διαπίστωση  ότι ο πλανήτης Γη δεν μπορεί να θρέψει τα 7,3 δισεκατομμύρια  των ανθρώπων σήμερα  και την αναμενόμενη αύξηση 1,0 δις κάθε 13 έτη,  εάν  δεν αλλάξει το μοντέλο παραγωγής και κατανάλωσης.  Η πολιτική οικολογία στην Ελλάδα όπως εκφράζεται από τους ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ εκτιμά ότι είναι αναγκαία η διαμόρφωση  μιας άλλης  πολιτικής με βάση ένα διαφορετικό πρότυπο ατομικής και συλλογικής συμπεριφοράς που ονομάζεται πρότυπο βιώσιμης ευημερίας.

Β. Σήμερα στην Ελλάδα πρέπει να συνειδητοποιηθεί από όλους ότι η ευημερία μας εξαρτάται από την  ποιοτική ανασυγκρότηση του κράτους και  την  δημιουργία συνεκτικής, δίκαιης, αλληλέγγυας και δημοκρατικής  κοινωνίας.

 Σε μια κοινωνία στην οποία ο κάθε πολίτης κρίνει και κρίνεται, αλλά και  λογοδοτεί  για την δική του προσωπική συμβολή και συμπεριφορά.

Για να διαμορφωθεί μια τέτοια κοινωνία και ανάλογη βιώσιμη οικονομία είναι ανάγκη να δημιουργηθεί  μία συμμαχία πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων που θα αλλάξει ριζικά την Ελληνική κοινωνία.

Η συμμαχία αυτή που θα εμπνεύσει την δημιουργία ενός ισχυρού ρεύματος αλλαγής δεν μπορεί να περιλαμβάνει πρόσωπα και πολιτικές που ταυτίζονται με το παλαιό πολιτικό σύστημα που συμμετείχε ή ανέχτηκε το απέραντο σύστημα διαπλοκής και διαφθοράς.

Γ.  Η πολιτική αυτή  σπατάλησε  τους οικονομικούς πόρους των  ελλήνων φορολογουμένων αλλά και  τους πόρους από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν αρκέστηκε  σε όλα αυτά , αλλά χρέωσε και τις επόμενες γενιές  με τεράστιο δημόσιο χρέος.

Η Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ και η κυρίαρχη τάξη  αποδιοργάνωσαν  την οικονομία  καλλιεργώντας την  τακτική  του εύκολου κέρδους από το δημόσιο χρήμα και τον παρασιτισμό. Κατέστρεψαν  τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις  και οδήγησαν τους πολίτες στην ανεργία και την εξαθλίωση.  Η πολιτική τους ευνόησε τους μεγάλους οικονομικούς παράγοντες της χώρας και  τις πολυεθνικές επιχειρήσεις που εξαγόρασαν  ότι κερδοφόρο υπήρχε στη χώρα.

Η πολιτική οικολογία είναι ασύμβατη με την βάρβαρη οικονομική «νεοφιλελεύθερη»  παγκοσμιοποίηση των πολυεθνικών και των μονοπωλίων που στην επιδίωξη μεγιστοποίησης του κέρδους καταστρέφουν και τον πλανήτη και τις κοινωνίες.

Το παραπάνω οδηγεί στο συμπέρασμα ότι τα  βασικά πολιτικά ρεύματα που είναι σ ’αυτή την  κατεύθυνση δηλαδή η αυθεντική  πολιτική οικολογία και η συνεπής  ανανεωτική   και ριζοσπαστική  αριστερά που εκφράζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ έχουν την υποχρέωση να συνεργάζονται πάνω σε προγραμματική βάση

 Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να κερδίσει τις εκλογές για να αλλάξει η χώρα σε βιώσιμη κατεύθυνση, άλλη ελπίδα στην παρούσα φάση δεν υπάρχει.

Δ. Σαν βουλευτής αυτής της συνεργασίας των  ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ και του ΣΥΡΙΖΑ  που συνεργάστηκαν τον Ιανουάριο του 2015 με την συμμετοχή 21 υποψηφίων των οικολόγων στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ  άρχισα ένα  έργο που είναι μισοτελειωμένο , αισθάνομαι την ανάγκη να τελειώσω αυτά που άρχισα και από τα οποία θα ωφεληθεί ο ελληνικός λαός.