Την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2018 η ελληνική Βουλή υπερψήφισε με μεγάλη πλειοψηφία το νομοσχέδιο για την κύρωση των συμβάσεων για τις έρευνες και εξορύξεις υδρογονανθράκωνσε τέσσερις συνολικά περιοχές της Δυτικής Ελλάδας. Μαζί με το Γιάννη Τσιρώνη, Αν. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δηλαδή οι δύο βουλευτές που στηρίζουμε την Κυβέρνηση προερχόμενοι από το κόμμα των Οικολόγων Πράσινων, εκφράσαμε ανοιχτά την αντίθεσή μας με τις εξορύξεις και δηλώσαμε ότι καταψηφίζουμε το νομοσχέδιο.
Οι λόγοι της επιλογής αυτής, τους οποίους έχουμε γνωστοποιήσει εδώ και αρκετό καιρό στην Κυβέρνηση, αλλά και τους οποίους ανέπτυξα τόσο κατά τις συνεδριάσεις των Επιτροπών της Βουλής όσο και στην Ολομέλεια είναι συνοπτικά οι ακόλουθοι:
- Τόσο για τους Οικολόγους Πράσινους, όσο και για τους Ευρωπαίους Πράσινους, η προστασία της φύσης, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αλλά και η οικοδόμηση βιώσιμων οικονομιών αποτελούν στοιχεία της πολιτικής μας ταυτότητας. Στο πλαίσιο αυτό αποτελεί κεντρική στρατηγική μας επιλογή η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και η στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
- Η αντίθεσή μας βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη διαφωνία μας με το κυρίαρχο μοντέλο ενεργειακών επιλογών. Ζούμε σε μια χώρα πλούσια σε ενεργειακούς πόρους και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Για το λόγο αυτό τα τελευταία χρόνια επιμένουμε ότι θα έπρεπε να έχει ήδη προχωρήσει, μέσα από διαδικασίες δημόσιας διαβούλευσης, το θεσμικό πλαίσιο ενός νέου μακροπρόθεσμου ενεργειακού σχεδιασμού που θα στοχεύει στην ταχύτερη απεξάρτηση από την καύση πετρελαίου, λιγνίτη και φυσικού αερίου για ενεργειακές ανάγκες. Άλλωστε, στο πλαίσιο αυτό στηρίξαμε και αναδείξαμε τη σημασία των πρόσφατων νομοθετικών ρυθμίσεων για τους ενεργειακούς συνεταιρισμούς.
- Ένας ακόμα λόγος για τον οποίο είμαστε αντίθετοι στις εξορύξεις υδρογονανθράκων στη χώρα μας είναι οι σοβαροί περιβαλλοντικοί κίνδυνοι. Άμεσα συνδεδεμένοι με τις εξορύξεις σε χερσαίες περιοχές (όπως στην Ήπειρο όπου ήδη προχωρούν οι έρευνες) είναι οι επιπτώσεις στα αποθέματα υπόγειου νερού. Επίσης κρίσιμους θεωρούμε τους κινδύνους και τις επιπτώσεις των εξορύξεων υδρογονανθράκων στους πολύτιμους φυσικούς πόρους της χώρας μας, όπως οι θάλασσες, η ιχθυοπανίδα και η πλούσια βιοποικιλότητα, αλλά και στον τουρισμό. Η ανησυχία μας αυτή εντείνεται από το γεγονός ότι ως χώρα έχουμε σοβαρές ελλείψεις στους μηχανισμούς εποπτείας και ελέγχων. Δεν έχουμε φροντίσει με τις συμβάσεις να αποκλειστούν οι γεωτρήσεις στις περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές, ούτε στις περιοχές Natura. Η υπάρχουσα διεθνής εμπειρία είναι αρνητική, ακόμη και σε χώρες που έχουν καλύτερη οργάνωση των ελεγκτικών μηχανισμών και μεγαλύτερη εμπειρία από μας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η μεγάλη καταστροφή στον κόλπο του Μεξικού. Απεδείχθη ότι είναι δύσκολο να ελεγχθεί η τήρηση της νομοθεσίας από πολυεθνικές εταιρείες στα 1500 μ. κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.
- Εάν συνεκτιμηθούν όλοι οι παράγοντες δεν πιστεύουμε στα τελικά συνολικά οικονομικά οφέλη από τις εξορύξεις. Θεωρούμε ότι θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις στις υφιστάμενες αλλά και αναπτυσσόμενες παράλληλες οικονομικές δραστηριότητες, όπως ο τουρισμός και η παραγωγή ποιοτικών προϊόντων. Με βάση μακροοικονομικές προσεγγίσεις και την υπάρχουσα εμπειρία, δεν αποδεικνύεται το αν μια χώρα που κάνει εξορύξεις κερδίζει σε βιοτικό επίπεδο. Σχετικό παράδειγμα, η σύγκριση γειτονικών χωρών με ή χωρίς εξορύξεις, με βάση δείκτες ΑΕΠ αλλά κυρίως σε δείκτες ευημερίας, η οποία αποδεικνύει ότι οι χώρες χωρίς εξορύξεις δεν έχασαν, αλλά προόδευσαν σε άλλους τομείς. Η Αυστρία πχ. έχει υψηλό βιοτικό επίπεδο χωρίς πετρέλαιο. Δεν μπορούμε παρά να αναφερθούμε ακόμη στα αρνητικά έως τελείως αρνητικά παραδείγματα χωρών, όπως το Κατάρ, η Βενεζουέλα, η Νιγηρία και το Σουδάν, κλπ. Τονίζουμε ακόμη ότι: Η σωρευτική και ταυτόχρονη κύρωση συμβάσεων παραχώρησης σε πολλές περιοχές της χώρας μας δεν είναι επιλογή που έχει χαρακτηριστικά βιωσιμότητας. Πρόκειται για ταυτόχρονη και άμεση (δηλαδή ληστρική) εκμετάλλευση πεπερασμένων ενεργειακών πόρων, τα επόμενα 30 χρόνια, με όφελος κυρίως για τα συμφέροντα των εταιρειών.
- Η ηθική ευθύνη και η αίσθηση δικαίου απέναντι στις επόμενες γενιές. Δεν έχουμε δικαίωμα να αφαιρούμε μέσα σε τόσο λίγα χρόνια ή δεκαετίες τους πόρους των επόμενων γενεών. Το πετρέλαιο έχει άλλες πολύτιμες χρήσεις στη χημεία, είναι η βάση για την παραγωγή πολλών αγαθών και δεν πρέπει να το καίμε.
Παρά τις διαφωνίες μας στο συγκεκριμένο θέμα, δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησης της συνεργασίας μας και της εμπιστοσύνης μας προς την Κυβέρνηση την οποία εξακολουθούμε με αίσθημα ευθύνης να στηρίζουμε. Δεν είναι λίγα άλλωστε εκείνα που έχουμε ήδη πετύχει όπως η αναβάθμιση του θεσμικού πλαισίου για τα απορρίμματα και την ανακύκλωση, ο περιορισμός χρήσης της πλαστικής σακούλας, οι νόμοι για τις ενεργειακές κοινότητες και τους φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, η ανάρτηση των δασικών χαρτών και πολλά ακόμα για τα οποία δίνουμε καθημερινό αγώνα στο κοινοβούλιο και στην κοινωνία.