Γιατί δεν υλοποιείται το αίτημα για διαπαραταξιακή επιτροπή (από περιφερειακούς Συμβούλους όλων των παρατάξεων) που να παρακολουθεί σε συνεργασία με την ΔΙΟΙΚΗΣΗ τα έργα που εκτελεί η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

Τετ, 23/05/2012

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΑΤΤΙΚΗΣ 

Έκανε ο Περιφερειακός Σύμβουλος ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΗΜΑΡΑΣ

Γιατί δεν υλοποιείται το αίτημα για διαπαραταξιακή επιτροπή (από περιφερειακούς Συμβούλους όλων των παρατάξεων) που να παρακολουθεί σε συνεργασία με την ΔΙΟΙΚΗΣΗ τα έργα που εκτελεί η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ.

Ο Γιώργος Δημαράς τόνισε ότι απαιτούνται 

ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ 

ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ παντού

Στην ομιλία του στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου 22-5-2012 είπε μεταξύ άλλων τα παρά κάτω:

Είναι γενικό αίτημα της κοινωνίας η ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ στην διαχείριση των δημοσίων υποθέσεων και κυρίως στην διαχείριση των χρημάτων του Ελληνικού λαού.

Όλοι οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι και ιδιαίτερα της αντιπολίτευσης έχουμε υποχρέωση να ασκούμε τον δημοκρατικό έλεγχο στην ΔΙΟΙΚΗΣΗ. Η Διοίκηση πρέπει να συνηθίσει να αποδέχεται αλλά και να επιζητά αυτόν τον έλεγχο.

Είναι κοινή διαπίστωση ότι ο δημοκρατικός έλεγχος απουσιάζει ή δεν γίνεται επαρκώς στην ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ της χώρας. Έτσι είχαμε τόσα φαινόμενα διαπλοκής σε βάρος των χρημάτων των Ελλήνων φορολογούμενων που βγήκαν στην επιφάνεια τον τελευταίο καιρό όπως: στο ΙΚΑ, στις εντάξεις επιχειρήσεων σε ευρωπαϊκά προγράμματα (η υπουργός Άννα Διαμαντοπούλου διέλυσε ολόκληρη υπηρεσία για τον λόγο αυτό), στις αδειοδοτήσεις, στις πολεοδομίες για τα πρόστιμα αυθαιρέτων, στα νοσοκομεία, στο ποδόσφαιρο, στους πολεμικούς εξοπλισμούς ακόμη και στα μοναστήρια.

Είναι καθήκον στις ημέρες της δυστυχίας να ασκούμε έλεγχο σε κάθε επίπεδο, πέραν από τα ζητήματα ηθικής τάξεως, σήμερα πρέπει να κάνουμε οικονομία στο δημόσιο χρήμα, σε κάθε ενέργεια και σε κάθε δαπάνη .

Σε εμάς τους Περιφερειακούς Συμβούλους οι πολίτες της Αττικής μας έκαναν την τιμή να αποφασίζουμε για τις υποθέσεις της μεγαλύτερης περιφέρειας της χώρας. Πρέπει να τιμήσουμε αυτήν την εντολή των πολιτών είτε είμαστε στην συμπολίτευση είτε στην αντιπολίτευση.

Ελπίζω η ΔΙΟΙΚΗΣΗ να ανταποκριθεί σε αυτό το αίτημα για διαφάνεια. Για αυτόν το λόγο έχουμε ζητήσει να δημιουργηθεί

1) διαπαραταξιακή επιτροπή που θα παρακολουθεί την εφαρμογή των περιβαλλοντικών όρων εργοστασίων, λατομείων κλπ (πχ αποκατάσταση λατομείων) και

2) διαπαραταξιακή επιτροπή που να ασκεί ένα γενικό έλεγχο στα τεχνικά έργα (προϋπολογισμοί, εκπτώσεις, κόστος, υλοποίησης κ.α.). Έγινε αποδεκτό αυτό το αίτημα κατά τη δήλωση του Περιφερειάρχη στο περιφερειακό συμβούλιο (2 – 3 – 2012) , δεν έγινε όμως πράξη, ούτε συγκλήθηκαν οι εκπρόσωποι των παρατάξεων για την δημιουργία της επιτροπής.

Οι καιροί απαιτούν να αλλάξουμε να γίνουμε καλύτεροι και αποτελεσματικότεροι.

Να ξεχάσουμε συνήθειες του παρελθόντος . 

Απαιτούνται πράξεις όχι υποσχέσεις.

ΕΡΩΤΩ υπάρχει η πρόθεση να υλοποιηθεί αυτό το αίτημα;

 

Στην απάντησή του ο περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιάννης Σγουρός έθεσε θέματα 

Νομιμότητας μιας τέτοιας επιτροπής ελέγχου.

Ο Γιώργος Δημαράς διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται για επιτροπή που θα ασκεί διοικητικό έλεγχο στις υπηρεσίες και θα δυσχεραίνει ή θα καθυστερεί κάποιο έργο. Η προτεινόμενη επιτροπή θα έχει πολιτικό–δημοκρατικό χαρακτήρα και δεν θα παρεμβαίνει στη λειτουργία των υπηρεσιών. Τα πορίσματα από δειγματοληπτικούς ελέγχους θα τα φέρνει στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Αναμένεται συνέχεια……….