ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΗΜΑΡΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛ. ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΟΥΡΑΚΗ

Δευ, 06/07/2015

Την Παρασκευή 26.06.2015 έγινε συνάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού Παιδείας Τάσου Κουράκη και του Βουλευτή Γιώργου Δημαρά με την συνεργάτιδά του Έλενα Μπότση στο γραφείο του Υπουργού στο Μαρούσι. Έγινε εκτενής συζήτηση σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα και τέθηκαν στον Υπουργό αιτήματα που αφορούν κυρίως στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και στην Οικολογική Παιδεία γενικότερα, ενόψει του νέου Νομοσχεδίου για την Παιδεία που βρίσκεται σε διαβούλευση.

1.       Υπήρξε ταύτιση των απόψεων όσο αφορά την επιθυμία διάχυσης της περιβαλλοντικής διάστασης σε όλα τα γνωστικά αντικείμενα και όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

 

2.       Αναγνώρισε, επίσης, την ανάγκη προώθησης της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης μέσα στοωρολόγιο πρόγραμμα της Β' βάθμιας Εκπαίδευσης παράλληλα με τα υπάρχοντα εθελοντικά προγράμματα που προσφέρονται στην 'ευέλικτη ζώνη' των σχολικών δραστηριοτήτων (παραδόθηκε σχετική τροπολογία).

 

3. Παραδέχτηκε ότι η ύπαρξη ενός αυτοτελούς ενιαίου τμήματος ΣχολικώνΔραστηριοτήτωνσυμπεριλαμβανομένης της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στην Διεύθυνση Σπουδών Α' & Β΄βάθμιας εκπαίδευσης του ΥΠΟΠΑΙΘ είναι απαραίτητη για τον καλύτερο συντονισμό του έργου του και δεσμεύτηκε για την αλλαγή του Οργανογράμματος (παραδόθηκε σχετική τροπολογία από τον Βουλευτή).

4. Αποδέχτηκε την πρότασή μας για την τροποποίηση των κριτηρίων στην επιλογή στελεχών Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με σκοπό την ανανέωση του στελεχικού δυναμικού και την πρόσβαση του αντικειμένου σε νέους επιστήμονες (παραδόθηκε σχέδιο υπουργικής απόφασης).

5. Ο Υπουργός τέλος, συμφώνησε με την πρότασή μας για τη δημιουργία επιστημονικής επιτροπής στο  Υπουργείο με αντικείμενο την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, όπου θα συμμετέχουν ειδικοί που θα προέρχονται και από τον Οικολογικό χώρο.

6. Το αίτημα της σταθερής και κρατικής χρηματοδότησης της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και όχι μόνο μέσα από προγράμματα (ΕΣΠΑ) αποτελεί επίσης απώτερο στόχο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.