Γ.ΔΗΜΑΡΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: ΤΟΛΜΗΣΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΟΣ!

Τρί, 14/03/2017

Επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας για το υψηλό ποσοστό καισαρικών τομών στην Ελλάδα χωρίς ιατρική αιτιολόγηση 

 

Τη λήψη άμεσων μέτρων για το γνωστό διεθνώς πρόβλημα του υψηλού αριθμού καισαρικών τομών χωρίς ιατρική αιτιολόγηση στην Ελλάδα, ζήτησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ Γιώργος Δημαράς, με επίκαιρη ερώτησή του προς τον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό.  

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο Γιώργος Δημαράς, στη χώρα μας οι τοκετοί με καισαρική τομή κυμαίνονται σε ποσοστά από 50% έως 70% ανάλογα με το μαιευτήριο, τη στιγμή που ο μέσος όρος στις χώρες τις Ε.Ε. είναι 25%, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) χαρακτηρίζει ως «επιτρεπτό» ποσοστό καισαρικών το 15%. Η κατάσταση αυτή έχει γίνει αντικείμενο παρέμβασης διεθνών οργανισμών όπως η Επιτροπή του ΟΗΕ για την εξάλειψη των διακρίσεων κατά των Γυναικών (CEDAW). Ο Γ.Δημαράς ζήτησε από τον Υπουργό να τεθούν κανόνες που να διασφαλίζουν την τήρηση των διεθνών κριτηρίων και πρωτοκόλλων σχετικά με τις περιπτώσεις που καθίσταται ιατρικά επιβεβλημένη η καισαρική τομή. Τόνισε ότι εκτός των άλλων επιβαρύνονται τα κρατικά ταμεία από τις καισαρικές τομές, καθώς το νοσήλιο που καταβάλλει ο ΕΟΠΠΥ για έναν φυσιολογικό τοκετό χωρίς επιπλοκές είναι 600€ ενώ το αντίστοιχο για έναν τοκετό με καισαρική χωρίς επιπλοκές είναι 1.000€. Όπως σημείωσε, πέρα από τους αντικειμενικούς παράγοντες διασφάλισης της υγείας, δυστυχώς υπάρχουν και λόγοι εύκολου κέρδους από μερίδα ιατρών και κλινικών που έχουν κάνει τις καισαρικές κανόνα και τις φυσιολογικές γέννες εξαίρεση.

Στην απάντησή του ο Υπουργός Υγείας επιβεβαίωσε τα στοιχεία και τόνισε ότι η κατάσταση αυτή εκθέτει την χώρα μας και την επιστημονική κοινότητα, εκθέτει τις επίτοκες σε αυξημένο κίνδυνο, λόγω της χειρουργικής πράξης που υφίστανται, και επιβαρύνει το Σύστημα Υγείας καθώς η αποζημίωση για χειρουργική πράξη καισαρικής είναι κατά 66% υψηλότερη από τον φυσιολογικό τοκετό. Ανακοίνωσε επίσης ότι στο προσεχές διάστημα θα προχωρήσουν πολιτικές παρέμβασης προς τον επιστημονικό κόσμο και προς την κοινωνία, καθώς και καμπάνια ενημέρωσης για το θέμα.

Στη δευτερολογία του ο Γιώργος Δημαράς ανέφερε χαρακτηριστικά: «Στη χώρα μας πολλά πράγματα ξέφυγαν από την κανονικότητα, φτάσαμε σε ανορθολογισμούς, σε παθογένειες, φτάσαμε το φυσικό να γίνεται αφύσικο. Στο μικρό χωριό απ’όπου κατάγομαι μια πρακτική μαμή για 35-40 χρόνια ξεγεννούσε όλα τα παιδιά του χωριού. Στα 300 και πλέον παιδιά που γεννήθηκαν δεν είχε καμία αστοχία, δηλαδή θνησιμότητα 0%, χωρίς τεχνικά μέσα ή φάρμακα. Το φυσιολογικό δηλαδή, να γεννούν οι γυναίκες όπως η φύση τις έταξε, εμείς με την αναπτυγμένη επιστήμη και τα ανεπτυγμένα τεχνικά μέσα, το κάναμε αφύσικο. Τώρα λοιπόν ήρθε η ώρα να μπούν κάποια πράγματα στη θέση τους. Ο ελληνικός λαός κύριε Υπουργέ περιμένει από την σημερινή κυβέρνηση να αλλάξει πράγματα. Κι εγώ σας λέω ως βουλευτής που στηρίζω αυτή την κυβέρνηση, τολμήστε! Τολμήστε για το καλό του λαού, για το καλό του δημοσίου συμφέροντος. Αυτά που δεν έκαναν οι άλλοι και επέτρεψαν αυτές τις παθογένειες, είναι η ώρα να διορθωθούν».

Παρακολουθήστε την επίκαιρη ερώτηση του Γ.Δημαρά: εδώ