Γ.ΔΗΜΑΡΑΣ: Αντίθετοι Έλληνες και Ευρωπαίοι Πράσινοι στην πώληση όπλων προς τη Σαουδική Αραβία - Βασικές αξίες της πολιτικής οικολογίας η ειρήνη και ο αφοπλισμός

Τετ, 29/11/2017

Την ξεκάθαρη αντίθεσή του με τη συμφωνία πώλησης όπλων προς τη Σαουδική Αραβία τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος των Οικολόγων Πράσινων Γιώργος Δημαράς στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ TV, την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017. Ο Γιώργος Δημαράς υπογράμμισε ότι από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό το θέμα, οι συνεργαζόμενοι με την Κυβέρνηση βουλευτές των Οικολόγων Πράσινων ήταν αρνητικοί σε οποιαδήποτε τέτοια συμφωνία, επισημαίνοντας ότι και σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Ομάδα των Πρασίνων έχει ήδη προτείνει την εφαρμογή εμπάργκο πώλησης όπλων προς τη Σαουδική Αραβία, καλώντας την Κομισιόν να σταματήσουν οι πωλήσεις όπλων στη χώρα αυτή από κράτη μέλη της Ε.Ε.

Όπως τόνισε ο Γιώργος Δημαράς:  «Η παγκόσμια ειρήνη και ο αφοπλισμός αποτελούν βασικές αξίες της πολιτικής οικολογίας. Η επιδίωξη της ειρήνης δεν μπορεί να περιορίζεται μόνο σε ευχές. Πρέπει με κάθε τρόπο να προωθούνται τα ζητήματα της ειρήνης σε παγκόσμιο επίπεδο και οι δυνάμεις της πολιτικής οικολογίας στηρίζουν έμπρακτα κάθε πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση».

Απαντώντας στις κατηγορίες της Ν.Δ., τόνισε ότι σε ζητήματα διαφάνειας και πάταξης της διαπλοκής, η κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να λειτουργεί με άμεσο και αποτελεσματικό τρόπο, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχουν στοιχεία στην υπόθεση που να δικαιολογούν την κριτική της αντιπολίτευσης.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες στη Μάνδρα Αττικής, ο Γιώργος Δημαράς τόνισε ότι διαχρονικά οι ευθύνες αγγίζουν όλο το πολιτικό σύστημα, αφού η χώρα μας χτίστηκε και συνεχίζει να χτίζεται χωρίς σχέδιο και χωρίς υποδομές. Ο βουλευτής υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει συνεννόηση του πολιτικού συστήματος και σοβαρές αλλαγές στη Δημόσια Διοίκηση προκειμένου να γίνουν ριζικές τομές στις διαδικασίες πολεοδόμησης και υλοποίησης των δημόσιων και ιδιωτικών έργων, τονίζοντας την ανάγκη υπεύθυνης στάσης των κομμάτων στα περιβαλλοντικά ζητήματα ακόμα και εάν αυτό συνεπάγεται πολιτικό κόστος. Τέλος εξέφρασε την απορία του για την καταψήφιση από την πλευρά της ΝΔ, της τροπολογίας που κατέθεσε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, προκειμένου οι κατασκευές στα λιμάνια της χώρας να εντάσσονται αρμονικά στο φυσικό και δομημένο περιβάλλον, λαμβάνοντας υπόψη κριτήρια αισθητικά και βιοκλιματικά καθώς και κριτήρια προσβασιμότητας