Γ.ΔΗΜΑΡΑΣ: ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ 70.000 ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ ΣΕ ΕΛΒΕΤΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ

Τετ, 16/11/2016

Να δοθεί άμεσα μια δίκαιη λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν περίπου 70.000 συμπολίτες μας που έλαβαν τα προηγούμενα χρόνια δάνεια σε ελβετικό φράγκο, ζήτησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος των Οικολόγων Πράσινων Γιώργος Δημαράς σε τοποθέτησή του στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής κατά τη συζήτηση για την εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με την ευρωπαϊκή Οδηγία 2014/17/ΕΕ σχετικά με τις συμβάσεις πίστωσης για καταναλωτές για ακίνητα που προορίζονται για κατοικία.

Ο Γ.Δημαράς υπογράμμισε ότι οι προβλέψεις του άρθρου 22 του σχεδίου νόμου είναι σε θετική κατεύθυνση και προστατεύουν σε μεγάλο βαθμό τις νέες συμβάσεις, καθώς επιτρέπουν στο δανειολήπτη να μετατρέψει τη σύμβαση πίστωσης σε εναλλακτικό νόμισμα όταν η διακύμανση της συναλλαγματικής ισοτιμίας υπερβαίνει το 20%, ενώ υποχρεώνει τα πιστωτικά ιδρύματα στις περιπτώσεις αυτές να ενημερώνουν άμεσα το δανειολήπτη. Ωστόσο, τόνισε ότι η νέα ρύθμιση δεν δίνει λύση στα δάνεια που έχουν υπογραφεί μέχρι σήμερα, γεγονός που οδηγεί σε απόγνωση δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας που παραπλανήθηκαν από τα πιστωτικά ιδρύματα καθώς υπέγραψαν, χωρίς την απαιτούμενη προσυμβατική ενημέρωση, συμβάσεις στεγαστικών δανείων που στην ουσία αποτελούσαν επενδυτικά προϊόντα υψηλού ρίσκου. Για παράδειγμα, για την αγορά διαμερίσματος που είχε εμπορική αξία το 2008 γύρω στις 300.000€, ένας δανειολήπτης  έλαβε δάνειο γύρω στις 250.000 σε ελβετικό φράγκο. Σήμερα, παρόλο που αυτά τα χρόνια πλήρωνε κανονικά τη δόση του, το δάνειο λόγω της διαφοράς ισοτιμίας ελβετικού φράγκου και ευρώ, έχει αυξηθεί  σε πάνω από 280.000€, ενώ η σημερινή εμπορική αξία του ίδιου διαμερίσματος έχει κατεβεί περίπου στις 200.000€.

Σημειώνεται ότι με ερώτηση που κατέθεσε τον Οκτώβριο του 2015 ο Γ.Δημαράς είχε ζητήσει από την κυβέρνηση τη λήψη άμεσων μέτρων για τη ρύθμιση του προβλήματος που αντιμετωπίζουν χιλιάδες συμπολίτες μας και οι οικογένειές τους, αλλά και την ενσωμάτωση της Οδηγίας 2014/17/ΕΕ για την επαρκή προστασία εφεξής των δανειοληπτών που λαμβάνουν δάνεια σε ξένο νόμισμα.

Όπως τόνισε ο Γ.Δημαράς: «Υπάρχει ένα μεγάλο αδιέξοδο με τους συμπολίτες μας που έλαβαν δάνεια σε ελβετικό φράγκο. Δεν μπορούμε να αφήσουμε την υπόθεση αυτή να διαιωνίζεται, τη στιγμή μάλιστα που υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν τους δανειολήπτες. Είναι υποχρέωσή μας να αποκαταστήσουμε άμεσα την αδικία, με τρόπο λογικό και δίκαιο, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τις προτάσεις που έχουν καταθέσει οι δανειολήπτες όσο και τις θέσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων».

 

 

Παρακολουθήστε την τοποθέτηση του Γιώργου Δημαρά εδω