Γ. Δημαράς:Επιτυχία του οικολογικού και περιβαλλοντικού κινήματος για την προστασία των υγροτόπων της Αττικής η χθεσινή υπερψήφιση της σχετικής τροπολογίας του ΥΠΕΝ

Πέμ, 02/08/2018

Στον απόηχο των δραματικών γεγονότων της καταστροφικής πυρκαγιάς που στοίχισε δεκάδες ζωές συμπολιτών μας στην Ανατολική Αττική η Βουλή, με μεγάλη πλειοψηφία, υπερψήφισε την Τετάρτη 1 Αυγούστου 2018 Υπουργική Τροπολογία του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκη με τίτλο «Επείγουσες ρυθμίσεις για κατεδαφίσεις αυθαιρέτων κτισμάτων σε αιγιαλό και δασικές εκτάσεις».

 

Στην παραπάνω τροπολογία περιλαμβάνεται ειδικό άρθρο με τίτλο: «Προστασία των υγροτόπων Αττικής» όπου αναφέρεται ρητά ότι λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των υγροτόπων της Αττικής, τόσο εκείνων που ήδη προστατεύονται από τη νομοθεσία, όσο και των υπολοίπων, μέχρι την τελική οριοθέτησή τους με Προεδρικό Διάταγμα ή Υπουργική Απόφαση όπως ορίζουν οι νόμοι 3937/2011 και 4277/2014.

 

Στο παράρτημα Α΄ της τροπολογίας ακολουθούν σχεδιαγράμματα με γεωγραφικές συντεταγμένες των ορίων των (15) μεγάλων (<80στρ.) προστατευόμενων υγροτόπων της Αττικής, που είναι χαρακτηρισμένοι ως υγρότοποι Α΄προτεραιότητας σύμφωνα με το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας και είναι οι εξής:

 

1)Λιμνοθάλασσα Ωρωπού

2)Εκβολές Ασωπού

3)Έλος Ψάθας Βιλίων

4)Έλος Ψήφτας Μεθάνων

5)Ρέμα Πύργου Βραυρώνας

6)Ρέμα Ραφήνας

7)Παράκτιος υγρότοπος Λεγραινών

8)Ρέμα Ερασίνου

9)Υγροτοπικό Σύστημα Μπρέξιζας

10)Παράκτιος υγρότοπος Αγίων Αποστόλων

11)Παράκτιος υγρότοπος Λουμπάρδας

12)Παράκτιος υγρότοπος Αρτέμιδας,

13)Παράκτιος υγρότοπος Αγίου Νικολάου

14)Ρέμα Κερατέας

15)Έλος Βραυρώνας Μαρκόπουλου.

 

Η ψήφιση της νομοθετικής αυτής ρύθμισης είναι αποτέλεσμα μιας τιτάνιας προσπάθειας που συνάντησε πολλά γραφειοκρατικά εμπόδια και πιέσεις ομάδων συμφερόντων. Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, προερχόμενος από τους Οικολόγους Πράσινους, Γιώργος Δημαράς,   με την στήριξη περιβαλλοντικών οργανώσεων και τοπικών προσωπικοτήτων ανέδειξε στο στάδιο της διαβούλευσης το προς ψήφιση απαράδεκτο σχέδιο ΠΔ για την Ψάθα, το οποίο τελικά αποσύρθηκε. Στη συνέχεια ανέλαβε πρωτοβουλία για την πραγματοποίηση συσκέψεων με την ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, την Περιφέρεια Αττικής και του Εθνικού Κέντρου Βιοτόπων και Υγροτόπων (ΕΚΒΥ), καλώντας όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να διασφαλίσουν τη νομική προστασία όλων των υγροτόπων της Αττικής. Στην προσπάθεια αυτή, ζήτησε να αξιοποιηθούν οι μελέτες οριοθέτησης της Περιφέρειας Αττικής και του ΕΚΒΥ που στήριξαν σθεναρά την προσπάθεια προστασίας των τελευταίων υγροτόπων της Αττικής. Η νομοθετική αυτή ρύθμιση αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την προστασία των υγροτόπων της πολύπαθης Αττικής, αφού απαγορεύει την οικοδόμηση, τα μπαζώματα και κάθε δραστηριότητα που υποβαθμίζει την οικολογική κατάστασή τους μέχρι  την έκδοση των επιμέρους Προεδρικών Διαταγμάτων προστασίας.

 

Όπως τόνισε ο Γιώργος Δημαράς: «Η μεγάλη αυτή επιτυχία για το περιβάλλον αλλά και το οικολογικό κίνημα στο σύνολό του, αποδεικνύει πόσο σημαντική είναι η συμμετοχή στα κέντρα λήψης αποφάσεων εκπροσώπων του πράσινου οικολογικού χώρου. Παρά τα όποια εμπόδια και δυσκολίες, η συμμετοχή αυτή έχει ήδη καταγράψει σημαντικές επιτυχίες στον αγώνα για την προστασία του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής, αλλά και της προστασίας της ίδιας της ζωής των πολιτών». 

 

Βλ. σχετικό άρθρο των Γιώργου Δημαρά και Έλενας Μπότση στην Εφημερίδα των Συντακτών, 4/8/2018, εδώ.